Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο πλανήτης μας πεινάει... .

Τώρα που ο υπαρκτός σοσιαλισμός νικήθηκε κατά κράτος και ολοκληρώθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα οι «εκρήξεις της Δημοκρατίας» (κατά διαπίστωση και του δικού μας... σοσιαλιστή φιλοσόφου «συντρόφου» Γεωργάκη), η ανθρωπότητα αναπνέει πλέον ανεμπόδιστα τον αέρα της ελευθερίας και κολυμπάει πανευτυχής στο πέλαγος των υλικών αγαθών που κατακλύζουν τον πλανήτη μας.

Ακόμα και εδώ, στη φτωχή Ελλάδα, η κερδοφορία των επιχειρήσεών «μας», κυρίως των βιομηχανικών, είναι εκπληκτική. Σύμφωνα με το επίσημο Δελτίο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (τεύχος Ιούλη 1998), το ποσοστό αύξησης των κερδών τους στα χρόνια 1991-97 ήταν 2,556%. (Μια μικρή λεπτομέρεια από τον ίδιο πίνακα, ότι, δηλαδή, στο ίδιο χρονικό διάστημα, το βασικό μεροκάματο του εργάτη αυξήθηκε κατά 75%, δε σημαίνει τίποτα, ούτε μπορεί να αμαυρώσει την εικόνα της αλματώδους ανάπτυξης και της προόδου που συντελείται στη χώρα μας, όπως, άλλωστε, και σε όλες τις πλούσιες και προοδευμένες χώρες.

Παρ' όλα αυτά, ένα δύσπιστο και... μη συναινετικό Ινστιτούτο, που φέρει τον τίτλο «Ψωμί για τον κόσμο», σε έκθεσή του αναφέρει τα εξής χαρμόσυνα: Για τον πολύ κόσμο (ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες), το ψωμί αποτελεί είδος πολυτελείας, το τυρί, το ίδιο, κι όσο για κάποιες άλλες τροφές, όπως το κρέας και το ψάρι, δε γίνεται λόγος. Η μία στις 10 οικογένειες, δηλαδή περισσότεροι από 31 εκατομμύρια Αμερικανοί, αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας. «Οσο κι αν προσπαθούμε να το αγνοήσουμε, το πρόβλημα της πείνας λαμβάνει τραγικές διατάσεις», δηλώνει ανοιχτά και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ντέιβιντ Μπέκμαν.

Ο πλανήτης μας, επομένως, που πρόσφατα γιόρτασε με φωταψίες και βεγγαλικά το ευτυχισμένο του Μιλένιουμ, όχι απλώς υποσιτίζεται, αλλά κυριολεκτικά πεθαίνει από την πείνα. Η έκθεση του ινστιτούτου αναφέρει ότι τα τελευταία 50 χρόνια, περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα κι από τις άσχημες συνθήκες στον τομέα της υγιεινής. Ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος από τον αριθμό των θυμάτων όλων των πολέμων του 20ού αιώνα.

Η οικονομία της «ελεύθερης αγοράς» και ο νόμος του «υγιούς» ανταγωνισμού μεταξύ των παμφάγων «Λεβιάθαν» της υδρογείου, υπαγορεύουν τη μείωση της παραγωγής σιτηρών και την «απόσυρση» ασύλληπτων ποσοτήτων άλλων προϊόντων που «περισσεύουν». Ετσι, τα πεταγμένα πορτοκάλια, μήλα, ροδάκινα και λοιπά, σχηματίζουν βουνά στις χωματερές των «πλούσιων» χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ τα παιδάκια στις χώρες του «Τρίτου Κόσμου» πεθαίνουν κατά εκατομμύρια από την πείνα και την αβιταμίνωση.

Γυμνός, λοιπόν, και ξεμασκαρεμένος ο βασιλιάς μας, ο καπιταλισμός. Απομυθοποιημένος και διάτρητος από βέλη προερχόμενα «εξ οικείων». Το αποκρουστικό του πρόσωπο προβάλλει σε όλη του τη «μεγαλοπρέπεια» από εκθέσεις των ίδιων των Ινστιτούτων του και των Επιτροπών Μελέτης τού σάπιου οργανισμού του, που αποδείχνουν πως η ευρωστία και η αιωνιότητά του είναι ένα ψέμα, ασύστολο και μια απάτη κραυγαλέα. Το μόνο «αγαθό» που έχει πλέον να προσφέρει στους λαούς της Γης, είναι η πείνα και η εξαθλίωση για τα εκατομμύρια των απόκληρων, και η φανταχτερή πολυτέλεια και η ασύλληπτη χλιδή για τους ελάχιστους προνομιούχους.

Το μέλλον, συνεπώς, και η πορεία αυτού του φθαρμένου συστήματος προς το χαμό και την ανυπαρξία, είναι προδιαγραμμένα. Η ώρα της «βιαίας προσαγωγής» του μπροστά στης κρίσης το ζυγό πλησιάζει. Αυτοί οι άνομοι και ειδεχθείς δολοφόνοι, φυσικοί αυτουργοί και ψυχροί εκτελεστές εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων πάνω σ' αυτόν τον πλανήτη, θα δώσουν λόγο των πράξεών τους και θα λάβουν την τιμωρία που τους πρέπει. Στο σύνθημα «Εμπρός της Γης οι κολασμένοι» θα απαντήσουν εκατομμύρια πεινασμένα στόματα. Και ας το πάρουν απόφαση, πως την οργή του πεινασμένου σκλάβου κανείς και με τίποτα δεν μπορεί να τη νικήσει.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανατριχιαστική προτροπή...(2013-05-14 00:00:00.0)
Εξήντα τρία χρόνια από την ίδρυσή της(2008-11-12 00:00:00.0)
Εντείνεται η φτώχεια στις ΗΠΑ(2006-12-10 00:00:00.0)
Στον αστερισμό της πείνας...(2005-01-09 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι πεινασμένοι(2004-12-15 00:00:00.0)
Της Γης οι πεινασμένοι...(2002-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ