Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ»
Ανισομερής η κατανομή της βοήθειας

Για ανισομερή κατανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, αλλά και ανθρωπιστική μεροληψία έκανε λόγο προχτές η εκτελεστική διευθύντρια της «Γιούνισεφ» Κάρολ Μπέλαμι . Ανακοινώνοντας την έκκληση της οργάνωσης που έχει τίτλο «Ανθρωπιστική Εκκληση για τα Παιδιά και τις Γυναίκες 2000» ζήτησε 229,5 εκατομμύρια δολάρια από τα κράτη - δωρητές για να παράσχει ζωτικές υπηρεσίες σε 16 χώρες ή περιοχές που βρίσκονται σε ένοπλη αναταραχή ή είναι χτυπημένες από φυσικές καταστροφές.

Η Κ. Μπέλαμι επισήμανε ότι από τα 334 εκατομμύρια δολάρια των εκκλήσεων για έκτακτη βοήθεια της «Γιούνισεφ» για το 1999, μόνο τα 220 εκατομμύρια είχαν παραληφθεί μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη (ποσοστό 66%). Για επτά από τις ευρισκόμενες σε μεγαλύτερη ανάγκη χώρες, η πραγματική χρηματοδότηση κυμάνθηκε μόνο από 17% έως 44% από τα ζητούμενα ποσά. Οι λιγότερο χρηματοδοτημένες χώρες από τις εκκλήσεις για έκτακτη βοήθεια της «Γιούνισεφ» για το 1999 ήταν η Ουγκάντα, η ΛΔ Κορεας, το Αφγανιστάν, η Ερυθραία, η ΛΔ Κονγκό, η Αγκόλα και το Τατζικιστάν. Η «Γιούνισεφ» καταμέρισε πέρσι 14,25 εκατομμύρια από τους τακτικούς της πόρους προς τις λιγότερο ενισχυμένες οικονομικά χώρες.

Η εκτελεστική διευθύντρια της «Γιούνισεφ» τόνισε ότι το Κόσσοβο, η Τουρκία και το Α. Τιμόρ, πήραν ποσά περισσότερα από όσα ζητήθηκαν το 1999 για να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες. Πρόσθεσε δε ότι «το μήνυμα για το μέλλον είναι ότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με ένα πρότυπο που μπορεί να ερμηνευθεί ως ανθρωπιστική μεροληψία. Εάν οι ηγέτες σε κάθε επίπεδο αφιερωθούν στο να εξισορροπήσουν τους «κανόνες του παιχνιδιού» για τα παιδιά του κόσμου, θα μπορούσαμε να ακυρώσουμε τη δυσάρεστη κατάσταση κατά την οποία ζωτικοί πόροι αποστερούνται από εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι».

Οι προτεραιότητες που υπογραμμίζονται στην έκκληση της «Γιούνισεφ» για το 2000 συμπεριλαμβάνουν μια μεγάλη προσπάθεια για να εξαλειφθεί η πολιομυελίτιδα μέχρι το τέλος του 2000, την παροχή βοήθειας σε ένα εκατομμύριο παιδιά, ορφανά ή χωρισμένα από τους γονείς τους, προγράμματα για να εξυπηρετηθούν τα υπολογιζόμενα σε δέκα εκατομμύρια παιδιά που υποφέρουν από ψυχολογικά τραύματα εξαιτίας ενόπλων συρράξεων, σκληρότητας και εκτοπισμού. Επίσης περιλαμβάνει εκστρατείες για να προληφθούν επιδημίες των μεταδιδόμενων από το νερό ασθενειών, όπως η διάρροια και η χολέρα και να καταπολεμηθούν η ελονοσία και οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, αλλά και να μπει τέρμα στη στόχευση των παιδιών και των γυναικών στις ένοπλες συρράξεις και να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές περιβάλλον για πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ