Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαισιόδοξη η ελληνοκυπριακή πλευρά

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξος για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού αυτή την περίοδο, λόγω της στάσης που τηρεί η τουρκική πλευρά.

Ωστόσο τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για λύση, παρά τα εμπόδια που παρεμβάλλει η τουρκική πλευρά.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και με βασικό αποδέκτη τη Βρετανία, ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχτεί λύση του Κυπριακού, που να οδηγεί στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ι. Κασουλίδης διατύπωσε τη θέση αυτή, κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις των Βρετανών αξιωματούχων Ντέιβιντ Χάνεϊ και Πίτερ Χέιν για δύο λαούς στην Κύπρο και μια «νέα Κύπρο».

Ο Ι. Κασουλίδης παρατήρησε ότι «πρέπει να γνωρίζουν οι Βρετανοί ότι αυτή η θέση (περί μη αποδοχής λύσης που θα οδηγήσει σε διάλυση του κυπριακού κράτους) εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο που ο ίδιος ο κ. Χάνεϊ στην περιβόητη συνέντευξή του χαρακτήρισε εφιάλτη της δικής μας πλευράς, ότι η τουρκική πλευρά θέλει να εξασφαλίσει όλα εκείνα τα συστατικά στοιχεία που θα της επιτρέπουν με μια μελλοντική λύση να οδηγήσει τα πράγματα σε διάλυση του κυπριακού κράτους. Δεν τίθεται θέμα να αποδεχτούμε μια τέτοια προοπτική».

Ο Ι. Κασουλίδης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δε θα φέρει ένσταση σε πιθανή κατάθεση εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στο Παρίσι, εγγράφων ή εγγράφου για λύση του Κυπριακού, νοουμένου ότι οποιεσδήποτε ιδέες θα συνάδουν με το περιεχόμενο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Οπως εμείς σεβόμαστε τους όρους εντολής για την άσκηση των καλών υπηρεσιών του, θέλουμε να πιστεύουμε ότι και ο ίδιος θα σέβεται το περιεχόμενο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Ι. Κασουλίδης.

Ο Ι. Κασουλίδης ανέφερε επίσης: «εάν το Κυπριακό δεν επιλυθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε θα ληφθεί στην Κοπεγχάγη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες και μετά».

Πρόσθεσε ακόμα ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν επεξεργαστεί όλα τα πιθανά σενάρια, καλά και κακά, έχουν καταλήξει σε διαπιστώσεις και έχουν διαμορφώσει τρόπους αντίδρασης.

Ο Ι. Κασουλίδης διατύπωσε την άποψη ότι η έντονη επιθυμία της Τουρκίας να προχωρήσει στο δρόμο της προς την Ευρώπη είναι αρκετή για να δώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση την ευχέρεια να χειριστεί το θέμα χωρίς να αδικήσει την Κύπρο και χωρίς να καταστρατηγήσει μια συναντίληψη που είχε με την Ελλάδα το 1999, στο Ελσίνκι, προκειμένου να αποδεχτεί η Αθήνα την ανακήρυξη της Τουρκίας σε υποψήφια για ένταξη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ