Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΟΛ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΕΣ»
Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει το «Ρ»

Ο υπουργός Τύπου παραδέχεται ότι έχουν ληφθεί τέτοιες αποφάσεις στα όργανα της ΕΕ και παραπέμπει στις αστυνομικές αρχές το ζήτημα του χειρισμού και της «νομιμοποίησης» της δράσης των κάθε λογής πληροφοριοδοτών - χαφιέδων και προβοκατόρων

Επιβεβαιώθηκε πλήρως χτες από τον υπουργό Τύπου Χρ. Πρωτόπαππα, τόσο η ύπαρξη όσο και η σημασία του απόρρητου εγγράφου της ΕΥΡΩΠΟΛ (Ευρωαστυνομία) με την ονομασία «Ευρωπαϊκές Βέλτιστες Πρακτικές για το Χειρισμό των Πληροφοριοδοτών»», που έφερε στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης».

Το αποκαλυπτικό αυτό έγγραφο ρίχνει φως στο πώς αξιοποιούνται, κατασκευάζονται, στρατολογούνται, πληρώνονται και ελέγχονται οι χαφιέδες, αλλά και πώς κατασκευάζονται και χρησιμοποιούνται οι κάθε λογής προβοκάτορες. Επίσης δίνει κατεύθυνση για την «ενιαιοποίηση» και το συντονισμό των κρατών - μελών της ΕΕ, όσον αφορά στον τρόπο που χειρίζονται τους πληροφοριοδότες των κατασταλτικών μηχανισμών.

Με τις χτεσινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που ρωτήθηκε σχετικά με το ποια είναι η θέση της κυβέρνησης έναντι αυτού του εγγράφου, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι ένας πληροφοριοδότης επιτρέπεται ακόμη και να συμμετάσχει σε έγκλημα, που άλλοι ήδη προτίθενται να διαπράξουν, με περισσή υποκρισία απάντησε ότι «δεν προτίθεμαι να σχολιάζω έγγραφα αστυνομικών αρχών, είτε αυτές είναι διεθνείς, είτε άλλων χωρών». Και περιορίστηκε να πει ότι «στην Ελλάδα υπάρχει μια σαφής νομοθεσία και αυτή τηρείται».

Σε ερώτηση του «Ρ», που αφορούσε το βαθμό συμμετοχής της ελληνικής κυβέρνησης στις διεργασίας που έγιναν στα πλαίσια της ΕΕ για τη σύνταξη αυτού του κειμένου της ΕΥΡΩΠΟΛ, ο Χρ. Πρωτόπαππας προσπάθησε να προσπεράσει το θέμα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται «για διαρροές και όχι για επίσημες ανακοινώσεις», ωστόσο επιβεβαίωσε ότι υπάρχει τέτοια απόφαση, καθώς «στα συμβούλια που γίνονται στο πλαίσιο των "15", λαμβάνονται και κάποιες γενικές αποφάσεις». Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν κάποιες θέσεις της Europol, αλλά από εκεί και πέρα, υπάρχει η ελληνική νομοθεσία, η οποία είναι σαφής και με βάση αυτήν έγιναν οι συλλήψεις, οι ανακρίσεις και όλη η διαδικασία, για παράδειγμα, γύρω από την τρομοκρατική οργάνωση της "17Ν" στην Ελλάδα». Παρ' όλα αυτά «στο πλαίσιο, βεβαίως, των διεθνών συνεργασιών μπορεί να αναπτύσσονται απόψεις».

Ο υπουργός Τύπου παραδέχτηκε ότι πρόκειται για «πολιτικές αποφάσεις και όχι με ποιον ακριβώς τρόπο, στο πλαίσιο των νόμων μας, η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της». Και από κει και πέρα παρέπεμψε στις αστυνομικές αρχές για παραπέρα πληροφορίες και απέφυγε να απαντήσει για την ουσία της αποκάλυψης.

Εφαρμόζοντας την τακτική του «άλλα λόγια...», πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να γνωρίζω, είπε, με ποιον τρόπο γίνεται ο χειρισμός μιας πληροφορίας. Αυτό που γνωρίζω - και σας διαβεβαιώνω πολιτικά γι' αυτό - είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σαφείς νόμοι, διατάξεις, κώδικες, που τηρούνται απόλυτα και δε βλέπω αυτή τη στιγμή να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος αλλαγής τους. Δε σας αρκεί πολιτικά αυτό; Κινούμαστε απόλυτα μέσα στο κράτος Δικαίου, του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Διότι, αυτή είναι η Δημοκρατία μας και καμαρώνουμε γι' αυτή. Οσον αφορά τα ειδικά ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας των αστυνομικών αρχών, υπάρχει ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.».

Η προσπάθεια του υπουργού Τύπου να υποβαθμίσει το όλο θέμα του χειρισμού των πληροφοριοδοτών σε τεχνικού χαρακτήρα ζήτημα που αφορά τις αστυνομικές αρχές, διαψεύδεται και από το ίδιο το κείμενο της ΕΥΡΩΠΟΛ. Εκτός εάν η κατασκευή χαφιέδων, προβοκατόρων και κάθε λογής πληρωμένων πληροφοριοδοτών έχει ανατεθεί, εν λευκώ, στις αστυνομικές αρχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη δημιουργία κρατικών, αλλά και παρακρατικών μηχανισμών παρέμβασης, αυτονομημένων από τον όποιο πολιτικό έλεγχο. Τον υπουργό διαψεύδει και η κατεύθυνση που δίνεται, μέσω του εν λόγω κειμένου, για την «ενιαιοποίηση» των μεθόδων αξιοποίησης και κατασκευής χαφιέδων από τα 15 κράτη - μέλη, που δεν μπορεί παρά να αφορά την κυβέρνηση, όπως και η διαπίστωση ότι «η παρούσα νομική κατάσταση στα Κράτη - Μέλη, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν είναι ομοιόμορφη» και άρα πρέπει να αλλάξει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ