Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Η ζωή και το αίμα του εργάτη, φουσκώνουν τα πορτοφόλια του μεγάλου κεφαλαίου

Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, λόγω του άδικου χαμού των τριών εργαζομένων στη «Μότορ Οϊλ», έγινε χτες η περιοδεία του Θ. Παφίλη στα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν ταξική ψήφο στις εκλογές, υπερψηφίζοντας τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία

Τα πρόσωπά τους ήταν σκυθρωπά. Τα βλέμματα «παγωμένα». Το μυαλό «ταξίδευε» λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στις εγκαταστάσεις της «Μότορ Οϊλ», εκεί που τρεις συνάδελφοί τους, άφησαν την τελευταία τους πνοή, πνιγμένοι από τις αναθυμιάσεις... Λίγα μόνο λεπτά μετά την είσοδο κλιμακίου της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας χτες το πρωί στο χώρο των διυλιστηρίων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στον Ασπρόπυργο και η συγκλονιστική είδηση, στόμα το στόμα, φτάνει και στον τελευταίο εργάτη!

Είναι ώρα διαλείμματος για τη συγκεκριμένη βάρδια και οι εργαζόμενοι περιμένουν να ακούσουν τον υποψήφιο υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θανάση Παφίλη, τον υποψήφιο νομάρχη Δυτικής Αττικής Κώστα Παπαπολυχρονίου και τον υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλο Αντώνη Χοροζάνη που βρίσκονται στο χώρο. Οι στιγμές ήταν δύσκολες, αλλά πρώτοι οι ίδιοι οι εργάτες άνοιξαν την κουβέντα. «Χάθηκαν τρεις συνάδελφοι στο κολαστήριο», φωνάζει κάποιος απ' αυτούς. Οι εργάτες στα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων, όπως και σε πολλούς άλλους χώρους δουλιάς, σε καθημερινή βάση δίνουν μάχη για το μεροκάματο, αλλά και με τον κίνδυνο να παραμονεύει σε κάθε βήμα...

Καθώς τα δευτερόλεπτα περνούν, από κάθε γωνιά του εργοστασίου, άνθρωποι με φαιοπράσινες στολές, πλησιάζουν. Κάθονται πάνω σε μηχανήματα, περιμένουν. «Δυστυχώς, η σημερινή μας περιοδεία συμπίπτει με ένα τραγικό γεγονός, με τη δολοφονία κυριολεκτικά τριών εργατών στη "Μότορ Οϊλ". Μόλις πριν από λίγες ώρες διαπράχτηκε ένα ακόμα έγκλημα που το τελευταίο διάστημα τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο. Η ζωή και το αίμα του εργάτη, φουσκώνουν τα πορτοφόλια του μεγάλου κεφαλαίου». Ηταν τα πρώτα λόγια του Θ. Παφίλη προς τους εργαζόμενους. Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, επισήμανε ο ίδιος, «θεωρεί ότι τα ονομαζόμενα εργατικά ατυχήματα, είναι συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής, της εργοδοτική ασυδοσίας και των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων».

Δώρο στο μεγάλο κεφάλαιο


Ιδιωτικοποιήσεων, που τα τελευταία χρόνια χτυπούν την πόρτα και των ΕΛΠΕ. Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την κατεύθυνση της ΕΕ για την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας, προχωρεί στην ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης κερδοφόρας επιχείρησης. Με τη στήριξη και της ΝΔ, βιάζεται να παραχωρήσει τον έλεγχο των ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία «Lukoil - Λάτση». Ξεπουλούν τα Ελληνικά Πετρέλαια για 150 δισ. δραχμές, όταν η επιχείρηση αναμένεται για φέτος να έχει κέρδη προ φόρων 70 δισ., όπως υπογράμμισε χτες ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Νίκος Ορφανός.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, κατά την προσφιλή της πολιτική τακτική, έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, και χτες το μεσημέρι, το σωματείο των εργαζομένων θα παρουσιαζόταν στα δικαστήρια...

Ο Θ. Παφίλης, μιλώντας προς τους εργαζόμενους για το θέμα αυτό τόνισε: «Το ξεπούλημα των Ελληνικών Πετρελαίων, αποτελεί μια καθαρά μεταπρατική πράξη, ώστε να μεταφερθούν ασύλληπτα κέρδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς του μεγάλου κεφαλαίου. Μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αφού οι ιδιώτες βάζουν σαν βασικό όρο για την αγορά της επιχείρησης τη μείωση κατά 25% των θέσεων εργασίας, αλλά και στη συνολικότερη πολιτική στο χώρο του πετρελαίου, αφού οι ιδιώτες θα ελέγχουν μεγάλο κομμάτι της αγοράς, θα αυξάνουν τις τιμές των καυσίμων σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων».

Ο Κ. Παπαπολυχρονίου τόνισε ότι θέση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας είναι τα ΕΛΠΕ να ανήκουν 100% στο δημόσιο και να είναι ο κορμός ενός ενιαίου εθνικού φορέα ενέργειας».

Ψηφίστε ταξικά

Κλείνοντας, την ομιλία του ο Θ. Παφίλης κάλεσε τους εργαζομένους, στις εκλογές στις 13 του Οκτώβρη να στείλουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας, καταδικής και οργής στην πολιτική που θυσιάζει ζωές καθημερινά, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των πλουτοκρατών. «Η ψήφος σας πρέπει να είναι ταξική. Πρέπει να ανακηρύξετε νομάρχες και δημάρχους που θα μετατρέψουν τις Νομαρχίες σε μετερίζια Αγώνα», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης. Και πριν αποχαιρετίσει τους εργαζόμενους τους κάλεσε να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των αδικοχαμένων συναδέλφων τους.

Στη συνέχεια, οι δυο υποψήφιοι περιόδευσαν και στους χώρους ελέγχου των διυλιστηρίων και είδαν από πολύ κοντά τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτουν τα διυλιστήρια, ενώ συνομίλησαν και με άλλους εργαζόμενους. Οι πιο πολύ απ' αυτούς, πολλά χρόνια εργαζόμενοι μέσα στο χώρο, έφεραν στη μνήμη εικόνες από το παρελθόν και περιέγραφαν τη στάση του τωρινού υποψήφιου νομάρχη Κ. Παπαπολυχρονίου, όταν σαν δήμαρχος Ασπροπύργου, στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων σε κάθε τους δυναμική κινητοποίηση. «Τέτοιους νομάρχες και δημάρχους πρέπει να ανακηρύξετε. Που θα ασχολούνται με όλα τα προβλήματα και δε θα έχουν τη στάση των σημερινών αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που στην περιοχή μας απέφυγαν συνειδητά να ασχοληθούν με τα ΕΛΠΕ», τους είπε ο Κ. Παπαπολυχρονίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις (2006-07-20 00:00:00.0)
«ΚΑΠΕΛΟ» 25 ΔΟΛΑΡΙΑ για κάθε τόνο καυσίμων... (2004-05-15 00:00:00.0)
Οι ανατιμήσεις «καίνε» μόνο το λαό (2004-04-18 00:00:00.0)
Θανατηφόρα η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου (2002-04-24 00:00:00.0)
Για να το λέει η εταιρία, κάτι θα ξέρει... (2000-06-25 00:00:00.0)
Στο απυρόβλητο η "Μότορ Οϊλ" (1996-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ