Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Αγώνας για αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου

Την κατάντια του εκπαιδευτικού μας συστήματος εντοπίζει και στηλιτεύει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Καταγγέλλει τους υπεύθυνους, προτείνει τις λύσεις και ζητά την ενίσχυση στις προσεχείς εκλογές των αγωνιστικών δυνάμεων που θα παλέψουν για τη βελτίωση της κατάστασης. Στο μεταξύ, ΟΣΚ και δημοτική αρχή εξασφαλίζουν «αίθουσες», ανακατασκευάζοντας πιλοτές με γυψοσανίδες...

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε ανακοίνωσή της, η «Συμπαράταξη» τονίζει ότι λόγω της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», ένα στα τέσσερα παιδιά εξαναγκάζεται πλέον να εγκαταλείψει πρόωρα κάθε μορφωτική προσπάθεια. Οτι οι «στείρες» γνώσεις που παρέχει το σημερινό σχολείο και η μετατροπή του σε «εξεταστικό μαραθώνιο» αποκαρδιώνουν τη μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών, που γυρίζει την πλάτη στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οτι οι μόνοι κερδισμένοι από αυτή την κατάσταση είναι οι φροντιστηριάρχες και η ιδιωτική εκπαίδευση.

Υπογραμμίζει ότι από τις 457 σχολικές μονάδες οι 159 λειτουργούν με βάρδιες, ενώ τα οικόπεδα, που στα χαρτιά δεσμεύονται για να ανεγερθούν εκεί σχολεία, «χάνονται» το ένα μετά το άλλο, στο βωμό των κατασκευαστικών συμφερόντων. Οτι οι σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, βιβλία, αίθουσες διδασκαλίας, ειδικές αίθουσες, εξοπλισμό, επισκευές και συντηρήσεις συμπληρώνουν τις επιπτώσεις της αντιεκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης».

Η «Συμπαράταξη» αγωνίζεται για το διπλασιασμό των κρατικών δαπανών για τη Δημόσια Εκπαίδευση, καθώς και αυτών που διατίθενται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διεκδικεί την ουσιαστική διεύρυνση του μορφωτικού επιπέδου με τη συμμετοχή όλων των παιδιών και νέων στην ενιαία και δωρεάν δωδεκάχρονη εκπαίδευση. Απαιτεί την άμεση απαλλοτρίωση οικοπέδων και κατασκευή σχολείων σύγχρονων προδιαγραφών, ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρότατο πρόβλημα της διπλοβάρδιας. Αντιστέκεται στις κυβερνητικές «αλχημείες» όπως οι συγχωνεύσεις σχολείων και οι προσθήκες αιθουσών που υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τη σχολική ζωή και τη μόρφωση των μαθητών. Καλεί τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να παλέψουν για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Να ενισχύσουν τις αγωνιστικές δυνάμεις που κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση και με την ψήφο στις ερχόμενες εκλογές.

Εξάλλου, μιλώντας με δημοσιογράφους για την προσχολική αγωγή, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία ευρύτερου δικτύου κρατικών παιδικών σταθμών και την ενίσχυσή τους με εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους για τη φροντίδα και υποστήριξη των παιδιών. «Οι παιδικοί σταθμοί δεν πρέπει να λειτουργούν ως αποθήκη παιδιών, αλλά ως ένα τμήμα προσχολικής αγωγής. Χρειάζονται εκπαιδευτικοί, χρειάζονται ψυχολόγοι σ' αυτή την πιο τρυφερή ηλικία που διαμορφώνεται η προσωπικότητα του παιδιού. Οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες» επισήμανε.

Στην πιλοτή

Παράδειγμα του ξεπεσμού του εκπαιδευτικού συστήματος είναι και το σχολικό συγκρότημα των οδών Λιοσίων και Μιχ. Βόδα, όπου συστεγάζονται δυο λύκεια, δυο δημοτικά, ένα γυμνάσιο και δυο νηπιαγωγεία. Πέρυσι φοιτούσαν εκεί πάνω από επτακόσια παιδιά. Η έλλειψη αιθουσών είναι μεγάλη, ειδικά στα λύκεια.

Οπως δηλώνει στο «Ρ» η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων του 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας Β. Καμακάρη, το Νοέμβρη 2000 το ΔΣ του ΟΣΚ αποφάσισε και χρηματοδότησε το δήμο να χτίσει την πιλοτή του λυκείου για να «εξοικονομηθούν» εκεί τρεις αίθουσες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου «αντιστάθηκαν», υποστηρίζοντας ότι χωρούν μόνο δύο αίθουσες. Οι εργασίες δεν ξεκίνησαν λόγω αντίδρασης των γονέων, αν και λέγεται ότι αρκετοί γονείς παιδιών του λυκείου απογοητευμένοι από την έλλειψη αιθουσών δέχονται το «μπάλωμα» της πιλοτής.

Το καλοκαίρι συνεργεία με γυψοσανίδες (!) έκλεισαν την πιλοτή και ετοιμάζονται για τα «τελειώματα» (βαφές κλπ.). Οι περισσότεροι γονείς, ειδικά των δημοτικών, συνεχίζουν να αντιδρούν. Ο δε σύμβουλος της «Συμπαράταξης» στο 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θ. Ανανίδης καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις με τις πιλοτές και τις γυψοσανίδες και μιλά «για απαράδεκτη κατάσταση, επικίνδυνη για την ασφάλεια των παιδιών και κυριολεκτικά κατάντια».

  • Σήμερα ο Σπ. Χαλβατζής θα παραστεί στις 8.30 πμ, στον αγιασμό στο 40ό Λύκειο Αθηνών, στο συγκρότημα Γκράβας. Στις 7.30 μμ θα μιλήσει σε σύσκεψη της «Συμπαράταξης» με μηχανικούς (αίθουσα Λογιστών, Κάνιγγος 27).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ