Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα πολεμικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ο υπουργός Αμυνας, στη χτεσινή δήλωσή του, σχετικά με τον ένα χρόνο από το χτύπημα στις ΗΠΑ. «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο κάθε τρομοκρατική ενέργεια και συμμετέχει ενεργά στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Προφανώς, η δήλωσή του είναι εμπνευσμένη από το εντεινόμενο συνεχώς τις τελευταίες μέρες στρατοκρατικό και πολεμόχαρο μπαράζ μηνυμάτων που εκπέμπει ο Λευκός Οίκος, προς όλες τις κατευθύνσεις.

Πάντως, εμείς νομίζαμε ότι τη συμμετοχή της χώρας στον όποιον πόλεμο και, πολύ περισσότερο, παγκόσμιο, την αποφασίζει η Βουλή και όχι η κυβέρνηση. Κι όπως όλοι γνωρίζουμε, τέτοιο θέμα δεν έχει μπει για συζήτηση, μέχρι σήμερα στη Βουλή. Ούτε καν η λέξη πόλεμος δεν έχει ακουστεί από υπουργικά χείλη.

Δεν αμφισβητούμε, βέβαια, την ορθότητα της εκτίμησης που περιέχεται στη δήλωση του υπουργού. Πράγματι, έτσι είναι. Πόλεμο και, μάλιστα, παγκόσμιο έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι λαοί και ορθώσουν αποφασιστικά το ανάστημά τους, τόσο καλύτερα για τους ίδιους και τον πλανήτη ολάκερο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Και τούτο, γιατί ο πόλεμος αυτός δεν αφορά τους όποιους τρομοκράτες, πρώην ή νυν «υπαλλήλους» της ΣΙΑ, τύπου μπιν Λάντεν. Ο πραγματικός στόχος του πολέμου είναι η καθυπόταξη των λαών. Η διά της βίας επιβολή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης σε όλο τον κόσμο. Το ξεπέρασμα, έστω και προσωρινά, των συσσωρευόμενων συνεχώς φαινομένων της καπιταλιστικής κρίσης.

Και δεν είναι μόνον αυτά. Στα πλαίσια του πολέμου αυτού, οι ΗΠΑ έχουν τις ιδιαίτερες, ηγεμονικές τους επιδιώξεις και στόχους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες, μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Γεγονός το οποίο κάνει τον πόλεμό τους ακόμη περισσότερο επικίνδυνο.

Οποιος αμφιβάλλει γι' αυτό, ας ρίξει μια ματιά στα πραγματικά και βαθύτερα αίτια των δυο παγκόσμιων πολέμων, που σφράγισαν τον 20ό αιώνα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ