Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιδιώκει δικομματική πόλωση μπροστά στις εκλογές

Σε «καθαρά» δικομματική αναμέτρηση επιχειρεί να μετατρέψει τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές η ηγεσία της ΝΔ και στην κατεύθυνση αυτή εντείνει την πόλωση, επιδιώκοντας να εισπράξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια ως δήθεν «αντικυβερνητικός πόλος».

Η τακτική αυτή της Ρηγίλλης αποσκοπεί στη μέγιστη συσπείρωση των ψηφοφόρων της με έμφαση στην υπερνομαρχία Αθηνών, όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αποδοχής της υποψηφιότητας του Γ. Τζαννετάκου από τη «βάση» του κόμματος. Προκειμένου να υπερφαλαγγιστούν οι «επιφυλάξεις» και διαφωνίες των ψηφοφόρων η ηγεσία του κόμματος θα προσδώσει ειδικά στην υπερνομαρχία Αθήνας χαρακτήρα δημοψηφίσματος ενάντια στην κυβέρνηση, προσβλέποντας στην ιδιοποίηση της ψήφου διαμαρτυρίας κυρίως στο δεύτερο γύρο. Επίσης, θα τονίσει ότι η μάχη της Αθήνας αποτελεί «πρόκριμα» για τις βουλευτικές εκλογές και άρα για την πορεία του κόμματος προς την εξουσία.

Η Ρηγίλλης, η οποία περιμένει με αγωνία τα γκάλοπ που ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος της βδομάδας, θα ρίξει μεγάλο βάρος στη «μάχη της Αθήνας», αφού από την έκβασή της θα εξαχθούν «πολιτικά συμπεράσματα» και, άρα, θα εξαρτηθεί και το παιχνίδι εντυπώσεων. Για το σκοπό αυτό αυξάνονται τα κονδύλια για την προεκλογική καμπάνια του συνδυασμού, ενώ ζητείται κινητοποίηση βουλευτών και κομματικών στελεχών, καθώς, εκτός των άλλων, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής έχει αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για την επιλογή του Γ. Τζαννετάκου.

Πονοκέφαλο για την ηγεσία της ΝΔ αποτελεί και το «ρήγμα» με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος αποκήρυξε - εμμέσως πλην σαφώς - τον Γ. Τζαννετάκο για τη στάση του στη διαμάχη για τις ταυτότητες καθώς και γιατί τον αποκαλούσε με το κοσμικό του όνομα (Παρασκευαΐδης). Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη Ρηγίλλης είναι αποστροφή του γραμματέα της ΚΕ, Βαγγ. Μεϊμαράκη, σε χτεσινή συνέντευξή του (στον «Πλάνετ»): «Η κυρίαρχη ασχολία και αρμοδιότητα της Εκκλησίας είναι τα του οίκου της», είπε, και σημείωσε με νόημα ότι το κόμμα του «από το '74 μέχρι σήμερα έχει στηρίξει την Εκκλησία».

Ο Κ. Μητσοτάκης

Σφοδρή επίθεση κατά του θεσμού των ενόρκων εξαπέλυσε χτες ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ υπέδειξε στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ενιαία δίκη για τους κατηγορούμενους για τη «17Ν». «Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη όταν δικάζουν οι ένορκοι», είπε (στο «Μέγκα») σχολιάζοντας την αθώωση Λεσπέρογλου. Δικαιολογώντας τη θέση περί διάβρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων από την τρομοκρατία, επικαλέστηκε την κλοπή οπλισμού στην Κω, υποστηρίζοντας ότι οι ένοχοι «σίγουρα είναι τρομοκράτες». Ανησυχία εξέφρασε και για το πότε και πώς θα γίνει η δίκη για τη «17Ν», υποδεικνύοντας «να μην πάμε σε ενιαία δίκη», γιατί «δε θα γίνει ποτέ η δίκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ