Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Εφυγε» ο Τέλης Αράπης

Ενας - ένας οι άνθρωποι του λυχναριού, της Αλβανίας, της Μακρονήσου και του Αη Στράτη, που έδωσαν δύσκολους αγώνες για Δημοκρατία, για Ελευθερία, για ψωμί, για δωρεάν Παιδεία, μας αφήνουν πίσω.

Την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, άφησε την τελευταία του πνοή ο Τέλης Αράπης του Νικολάου, ο γιατρός που για πενήντα και περισσότερα χρόνια ακτινογραφούσε τους Πειραιώτες, τους Νησιώτες και τους Ηπειρώτες με χαμόγελο και αστεία μαζί.

Γεννήθηκε το 1915 στη Νησίστα Αρτας (σήμερα Κεντρικό). Δύσκολα χρόνια - σκληρά χρόνια. Σ' αυτά τα δύσκολα χρόνια έρχεται ο Τέλης Αράπης στην Αθήνα. Από φοιτητής ακόμα εντάχτηκε στις γραμμές του ΚΚΕ μαζί με τον αδερφό του Γιώργο Αράπη, πρώην βουλευτή του ΚΚΕ στον Πειραιά.

Με τον πόλεμο του 1940 πήγε στο αλβανικό μέτωπο σαν γιατρός και παρασημοφορήθηκε για τη γενναιότητά του.

Στη συνέχεια, εντάχτηκε από τους πρώτους στις γραμμές του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ και διατέλεσε νομαρχιακός γραμματέας και διαφωτιστής της Ηπείρου και συγκεκριμένα στο νομό Αρτας. Μάλιστα, μετά την απελευθέρωση έγινε νομάρχης στην Αρτα. Κυνηγημένος, έφυγε και ήρθε στην Αθήνα, όπου το 1945 φυλακίστηκε. Στις φυλακές τον επισκέφτηκε ο Λεωνίδας Σπάης και του είπε να κάνει δήλωση και αυτός άνοιξε το πουκάμισό του και του έδειξε τις χαρακιές που είχε, όπου του έβαζαν αλάτι και του είπε: «Υπόγραψε εσύ στρατηγέ μου». Αυτός έσκυψε το κεφάλι του και έφυγε σιωπηλός, ψελλίζοντας «έχεις δίκιο».

Κατόπιν εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Το 1958 ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΑ στην Αρτα. Μετά τη μεταπολίτευση ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ στον Πειραιά. Στη συνέχεια ήταν στέλεχος του Αγροτικού Κόμματος και μετέπειτα προσχώρησε στο ΠΑΚΕ.

Μέχρι τα τελευταία του ενδιαφερόταν για τα κοινά και ήταν διπλά υπερήφανος όταν το 1996 ο ανιψιός του Γιάννης Αράπης, που εργάστηκε μαζί του για 35 χρόνια και ήταν πολύ αγαπημένοι, όσο και η ανιψιά του Αράπη - Καραγιάννη Βίκη, εκλέχτηκαν βουλευτές με το ΔΗΚΚΙ.

Ολοι εμείς, μπάρμπα Τέλη μας, σε αγαπούσαμε πολύ και θα σε θυμόμαστε με αγάπη, συνεχίζοντας επάξια το δρόμο που εσύ μας χάραξες.

Η ανιψιά Αράπη - Καραγιάννη Βίκυ, πρώην βουλευτής ΔΗΚΚΙ.

  • Η κηδεία θα γίνει Δευτέρα 23 -9-2002, ώρα 4 μ.μ. από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ