Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Προχωρήστε το νέο τρομονόμο»!

Πιέσεις για να προχωρήσει ο νέος τρομονόμος, με τον οποίο ποινικοποιείται, ουσιαστικά, η συνδικαλιστική και πολιτική δράση, που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική, ασκεί η Κομισιόν.

Ο αρμόδιος επίτροπος Αντόνιο Βιτορίνο δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών: «Αμεσος στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών - μελών της Ενωσης της απόφασης - πλαίσιο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης», είπε προχθές το βράδυ, απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτών της ΝΔ. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να δώσει τον ορισμό της τρομοκρατίας, που έχει ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο της ΕΕ. «Τρομοκρατική πράξη είναι κάθε πράξη που διαρρηγνύει τον πολιτικό, οικονομικό ή κοινωνικό ιστό μιας χώρας», τόνισε, ανοίγοντας έτσι διάπλατα το δρόμο για το χτύπημα των λαϊκών αγώνων. Παράλληλα, ο επίτροπος υπογράμμισε ακόμα ότι πρέπει να προχωρήσει η συνεργασία μεταξύ των αστυνομιών των κρατών - μελών, αλλά και με την αντιτρομοκρατική μονάδα της «Ευρωπόλ». Το ίδιο πρέπει να γίνει και μεταξύ των δικαστικών αρχών των χωρών της ΕΕ.

Αναφερόμενος στους κατηγορούμενους για τη «17 Ν» απέρριψε το χαρακτηρισμό τους ως «πολιτικών κρατουμένων», επικαλούμενος ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν υπάρχει νομική διευθέτηση για πολιτικούς κρατούμενους στα δημοκρατικά και ευνομούμενα κράτη της ΕΕ (!) ούτε ευσταθεί η δικαιολόγηση οποιασδήποτε τρομοκρατικής πράξης με βάση ιδεολογικά ή πολιτικά κίνητρα». Η πολιτική φύση του τρομοκρατικού αδικήματος δεν μπορεί να προβληθεί ως δικαιολογία για τη μη εκτέλεση της σχετικής ποινής, κατέληξε.

Ο Κρις Πάτεν

Στο μεταξύ, ο επίτροπος για τις εξωτερικές σχέσεις Κρις Πάτεν δήλωσε χθες ότι η ΕΕ πρέπει να «εμφανιστεί ως πρωταγωνιστής» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η διάσταση του αντιτρομοκρατικού αγώνα έχει πλέον ενσωματωθεί «σε όλους τους τομείς των εξωτερικών σχέσεων» και ειδικότερα στη συνεργασία με την ΕΕ και τις τρίτες χώρες. Η ΕΕ θα αρχίσει «πιλοτικά προγράμματα» με τις τρίτες χώρες που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας, σημείωσε, επιβεβαιώνοντας έτσι την «εξαγωγή τρομο-τεχνογνωσίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ