Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Αναπλάσεις» στην υπηρεσία των κερδών του κεφαλαίου

Διημερίδα για την προώθηση προγραμμάτων ανάπλασης υποβαθμισμένων περιοχών των πόλεων με την καθοριστική συμβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά από πρωτοβουλία της Βρετανικής Πρεσβείας (!) και του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Δράσεις που θα χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα και θα αξιοποιούν «πακέτα» της ΕΕ και του Δημοσίου.

Αναφέρθηκαν επανειλημμένα παραδείγματα από τη Μ. Βρετανία, όπου σε 492 έργα αξίας 35 δισ. ευρώ «το δημόσιο αποφάσισε τι θα γίνει και ο ιδιωτικός τομέας ήταν ελεύθερος να σχεδιάσει το πώς θα γίνει». Πρόκειται, όπως διευκρινίστηκε, για έργα (ύδρευσης, αποκομιδής σκουπιδιών, συντήρηση κτιρίων, τροφοδοσία, ασφάλεια κλπ.) που κύρια είναι υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Υπάρχει και εμπλοκή των τραπεζών σ' αυτά τα προγράμματα, μάλιστα ένας εκπρόσωπος μεγάλης ξένης τράπεζας είπε ότι για έργα κοινωνικών προγραμμάτων ζητείται η συμβολή των ιδιωτικών κεφαλαίων και έτσι να μπορεί να απαλλάσσεται το κράτος. Αναφέρθηκε μάλιστα μια πρωτοβουλία στη Μ. Βρετανία όπου στήθηκαν μικρά κέντρα υγείας, φαρμακεία και εργαστήρια σε υποβαθμισμένες περιοχές με ιδιωτική χρηματοδότηση. Δε δόθηκαν στοιχεία όμως αν και κατά πόσο επιβαρύνθηκαν οι χαμηλά εισοδηματικές τάξεις από την ύπαρξη αυτών των ιατρείων.

Οσον αφορά τη Θεσσαλονίκη προτάσεις έγιναν για την περιοχή Λαχανόκηπων, του Δυτικού Τόξου και του Λιμανιού. Εδώ το δημόσιο καλείται να άρει τα νομικο-πολιτικά εμπόδια, προκειμένου να διευκολυνθεί το ιδιωτικό κεφάλαιο να επεκταθεί στα κοινωνικά προγράμματα. Ακόμη ανακοινώθηκε η προκήρυξη διεθνούς Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τους Λαχανόκηπους, ενώ στα σχέδια ανάπλασης του λιμανιού περιλαμβάνονται επενδύσεις πάρκινγκ, εστιατορίων, αιθουσών πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.ά.

Αναφερόμενη στις προτάσεις που κατατέθηκαν στη διάρκεια του διημέρου, η εκπρόσωπος της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Γιάννα Πατελάκη, σημείωσε ότι αυτές δεν ξεφεύγουν από το μοντέλο για το οποίο προορίζει η ΕΕ τη Θεσσαλονίκη, ως έναν τόπο δηλαδή από όπου θα ξεκινούν πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές δραστηριότητες για την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Δε δίνουν λύση στα εκρηκτικά προβλήματα της περιοχής και δεν απαντούν στο ερώτημα ανάπτυξη για ποιον, προς όφελος τίνος;

«Το κόμμα μας δεν αδιαφορεί για την ολοκλήρωση έργων που θα βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων. Εχουμε τη γνώμη όμως ότι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται και εδώ είναι αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης. Δεν οφείλονται στο ότι δεν υπάρχουν μελέτες ή δεν έχουν γίνει συζητήσεις. Και το κυριότερο, εμείς κάνουμε διαφορετική ιεράρχηση ως προς τις ανάγκες των εργαζομένων, ποιον και τι πρέπει να εξυπηρετεί μια αναπτυξιακή πρόταση, αλλά και ως προς τις δυνατότητες της περιοχής. Σ' αυτά τα ερωτήματα η απάντηση που δίνει το ΚΚΕ είναι ότι η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων κι όχι με κριτήριο τα κέρδη των ιδιωτών», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ