Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ψευδεπίγραφη η ισότητα απέναντι στο νόμο

Το βιβλίο του Δ. Καλτσώνη «Το Δικαστήριο από την πρωτόγονη κοινωνία στην αταξική» παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Η παρουσίαση ενός πολύ αξιόλογου βιβλίου, που «αποτελεί πολύτιμο όπλο στα χέρια των λαϊκών στρωμάτων, που αντιπαλεύουν τη νέα τάξη πραγμάτων», πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στην αίθουσα συσκέψεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» και της Κίνησης «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Πρόκειται για το βιβλίο του Δημήτρη Καλτσώνη «Το Δικαστήριο από την πρωτόγονη κοινωνία στην αταξική», των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», που αναλύει από Μαρξιστική - Λενινιστική άποψη το θεσμό του Δικαστηρίου στην ιστορική του πορεία. Την εκδήλωση προλόγισε ο υπεύθυνος των εκδόσεων «ΣΕ» στη Β. Ελλάδα, Αλέκος Χατζηκώστας, μίλησε για το περιεχόμενο του βιβλίου από μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ο Στέλιος Βαλανάς, ενώ περιεκτική εισήγηση έγινε από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ ουσιαστική, έθεσε πολλούς προβληματισμούς και φώτισε αρκετές πλευρές του σύνθετου θέματος απονομής δικαιοσύνης στην ταξική κοινωνία και τη μορφή και το περιεχόμενο της Δικαιοσύνης στην αταξική κοινωνία του μέλλοντος.

Στην τοποθέτησή του, ο Στέλιος Βαλανάς τόνισε ιδιαίτερα τη χρησιμότητα του βιβλίου σαν χρήσιμου εργαλείου στα χέρια του εργατικού, λαϊκού κινήματος, στην προσπάθειά του «να κατανοήσει βαθύτερα, σε συνθήκες άγριου καπιταλισμού και ηγεμονίας της αστικής τάξης, τους μηχανισμούς εκείνους που κινούν το Δικαστήριο και την ίδια τη Δικαιοσύνη σε πλήρη αλληλουχία με το Δίκαιο και το αστικό κράτος. Ιδιαίτερα, μάλιστα, σήμερα που τα πολιτικά και κοινωνικά, τα δημοκρατικά δικαιώματα γενικότερα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος, βρίσκονται σε μια φάση διαρκούς συρρίκνωσης και περιστολής...».

Ο συγγραφέας παρουσίασε απλά και πειστικά πλήθος στοιχείων που αποκαλύπτουν την αντιδημοκρατική, καταπιεστική φύση της αστικής Δικαιοσύνης και του Δικαστηρίου, ως μέρους του πολιτικού - νομικού εποικοδομήματος της εκμεταλλευτικής καπιταλιστικής κοινωνίας.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, στηριγμένο σε πλούσια βιβλιογραφία, πέρα από τις άλλες αρετές του, την πειστικότητα της επιχειρηματολογίας του και τον κατανοητό τρόπο γραφής του, αποκαλύπτει πολύ γλαφυρά μια από τις πιο σοβαρές και επικίνδυνες πλευρές του σημερινού νομικού εποικοδομήματος, αυτή της ψευδεπίγραφης, τυπικής ισότητας μεταξύ των πολιτών που περιέχεται στη γνωστή ρήση «όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

Με αδιάσειστα στοιχεία αποκαλύπτεται στο βιβλίο του Δημήτρη Καλτσώνη ότι σε μια εκμεταλλευτική κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ισότητα έναντι του νόμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρουσίαση βιβλίου (2006-02-01 00:00:00.0)
Παρουσίαση βιβλίου (2006-01-26 00:00:00.0)
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ (2002-06-28 00:00:00.0)
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ (2002-06-14 00:00:00.0)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Δ. ΚΑΛΤΣΩΝΗ (2000-10-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ