Πέμπτη 9 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Χειρότερο το 2003 για τους λαούς της Γης

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων κατοίκων από 65 χώρες της Γης - μεταξύ αυτών της ΕΕ και της Ελλάδας - εκτιμούν ότι το 2003 θα χειροτερέψει η οικονομική τους κατάσταση και θα αυξηθούν τόσο η ανεργία και οι απεργίες, όσο και οι διεθνείς (πολεμικές ή άλλες) συγκρούσεις

Την έντονη ανησυχία των λαών της Γης, ότι η νέα χρονιά 2003, που μόλις ξεκίνησε, φέρνει επιδείνωση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων (με αύξηση της ανεργίας και παραπέρα υποβάθμιση της κατάστασης των οικονομικών τους) καθώς επίσης και μεγαλύτερη αβεβαιότητα και ανασφάλεια για τα πλατιά λαϊκά στρώματα (με ένταση των πολεμικών, κοινωνικών και άλλων συγκρούσεων), κατέγραψε η εταιρία δημοσκοπήσεων «GALLUP International» σε δειγματοληπτική έρευνα που διενήργησε πρόσφατα σε 65 χώρες. Ιδιαίτερα, απαισιόδοξοι είναι οι Ελληνες, καθώς προβλέπουν ότι το νέο έτος θα είναι μια χρονιά με αυξημένες οικονομικές δυσκολίες, υψηλή ανεργία, αλλά και απεργιακές συγκρούσεις. Η έρευνα της «GALLUP International», που έγινε τηλεφωνικά σε 65.981 άνδρες και γυναίκες ηλικίας πάνω από 15 χρόνων προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις των λαών για το τι αναμένουν από τη νέα χρονιά 2003, έρχεται να επιβεβαιώσει με το δικό της τρόπο τη γνωστή λαϊκή παροιμία «κάθε φέτος και χειρότερα, κάθε πέρσι και καλύτερα».

Από τους αναλυτικούς πίνακες με τα ευρήματα της παγκόσμιας δημοσκόπησης με τις 8 ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις που καταγράφηκαν (τα στοιχεία της οποίας, στην Ελλάδα, δημοσιοποίησε χτες η ICAP), προκύπτει ότι οι εκτιμήσεις και προσδοκίες των λαών της Γης, για το έτος 2003 είναι το ίδιο δυσοίωνες, όπως και στην περσινή δειγματοληπτική έρευνα.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάγνωση των στοιχείων της συγκεκριμένης παγκόσμιας δημοσκόπησης είναι τα εξής:

-- Στο πρώτο ερώτημα «πιστεύετε ότι το 2003 θα είναι καλύτερο ή χειρότερο από το 2002» ηπλειοψηφία (54%) των κατοίκων των 65 χωρών, θεωρούν ότι η νέα χρονιά θα είναι χειρότερη (26%) είτε ίδια (28%) με το 2002 και το υπόλοιπο 37% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη. Στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ποσοστό των απαισιόδοξων πολιτών είναι μεγαλύτερο, καθώς θεωρούν ότι το 2003 θα είναι χειρότερο (30%) ή ίδιο (34%) και μόνο το 29% αναμένει να είναι καλύτερο από το 2002. Οσον αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό των απαισιόδοξων φτάνει το 61%, καθώς το 43% των Ελλήνων εκτιμά ότι το νέο έτος θα είναι χειρότερο, το 18% ίδιο και μόλις 30% αναμένουν να είναι καλύτερο από το 2002. Οι πλέον απαισιόδοξοι είναι οι Γερμανοί και οι Πορτογάλοι που κρίνουν ότι το 2003 θα είναι χειρότερο, σε ποσοστά που φτάνουν 67% και 65% αντίστοιχα.

-- Στη δεύτερη ερώτηση, αν «το 2003 θα είναι σε σχέση με το 2002 χρονιά οικονομικής ευμάρειας, με οικονομικές δυσκολίες ή η οικονομική κατάσταση θα μείνει ίδια»,οι 7 στους 10 πολίτες των 65 χωρών της Γης θεωρούν πως το 2003 θα είναι μια χρονιά με οικονομικές δυσκολίες (35%) είτε μια χρονιά ίδια με την προηγούμενη (35%)». Στην ΕΕ το 81% ανήκει στους απαισιόδοξους, καθώς το 41% θεωρεί ότι το 2002 η οικονομική τους κατάσταση θα παραμείνει ίδια με το 2001 και το 40% ότι θα υπάρξουν οικονομικές δυσκολίες. Η πλειοψηφία των Ελλήνων (87%) ανήκει ανάμεσα στους πλέον απαισιόδοξους, καθώς το 58% θεωρούν πως το 2003 θα είναι μια χρονιά με οικονομικές δυσκολίες και το 29% με τις ίδιες οικονομικές δυσκολίες όπως το 2002, ενώ μόλις το 7% αναμένει οικονομική ευμάρεια.

-- Στο ερώτημα «αν ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί στο επόμενο δωδεκάμηνο ΠΟΛΥ, ΛΙΓΟ, θα παραμείνει ΙΔΙΟ ή ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ», το 52% των ερωτηθέντων από τις 65 χώρες δηλώνει πως αναμένει ότι η ανεργία θα αυξηθεί είτε λίγο είτε πολύ και μόνο οι 2 στους 10 ερωτώμενους εκτιμά ότι η ανεργία θα μειωθεί. Από τους κατοίκους των χωρών - μελών της ΕΕ, το 58% αναμένει συνολικά αύξηση της ανεργίας στη χώρα του (έναντι 55% το 2002 και 23% το 2001) με πιο απαισιόδοξους τους Πορτογάλους (το 35% θεωρεί ότι η ανεργία θα αυξηθεί ΠΟΛΥ) και τους Ελληνες (το 57% αναμένει αύξηση της ανεργίας, μικρή ή μεγάλη). Αυξημένη απαισιοδοξία εκφράζεται από την πλειοψηφία και σε δύο άλλα ερωτήματα (σχετικά με το «πόσο ασφαλής είναι η τωρινή δουλιά σας» και «πόσο καιρό θα χρειαστούν να βρουν δουλειά αν μείνουν άνεργοι»). Στο σύνολο, μόνο οι 6 στους 10 θεωρούν σίγουρη της σημερινή δουλιά τους, ενώ οι υπόλοιποι 3 στους 10 φοβούνται ότι θα απολυθούν. Μεταξύ των κατοίκων της ΕΕ, οι Ελληνες- όπως και πέρσι- εμφανίζονται ως οι πλέον ανασφαλείς καθώς οι 4 στους 10 (38%) βλέπουν πιθανό το ενδεχόμενο να μείνουν άνεργοι.

-- Στο ερώτημα, «αν το 2003 αναμένεται αύξηση - μείωση ή στασιμότητα των απεργιών, των βιομηχανικών συγκρούσεων» η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων τόσο στις 65 χώρες της Γης όσο και στις χώρες - μέλη της ΕΕ, αναμένουν αύξηση. Το σύνολο εκφράζει την άποψη ότι οι απεργίες και οι συγκρούσεις δεν πρόκειται να μειωθούν σε σχέση με το 2002, με τους πολίτες της Λατινικής Αμερικής να αναμένουν αύξησή τους. Στην ΕΕ, το 79% θεωρεί πως οι απεργίες και οι κοινωνικές συγκρούσεις θα αυξηθούν (42%) ή θα μείνουν στα ίδια επίπεδα με το 2002 (37%). Η Ελλάδα, συμφωνεί με τους εταίρους της στην ΕΕ, ενώ οι κάτοικοι της Γερμανίας και της Πορτογαλίας ανήκουν στους πλέον απαισιόδοξους, καθώς το 63% και 62% αντίστοιχα θεωρούν ότι θα αυξηθούν και οι απεργίες και οι συγκρούσεις.

-- Τέλος, σχετικά με το αν το 2002 θα είναι μια χρονιά «ήσυχη ή με ένταση τωνδιεθνών φιλονικιών» (πολεμικών και άλλων συγκρούσεων)», το 70% θεωρεί ότι θα είναι χρονιά ταραγμένη με πολλές διεθνείς φιλονικίες και συγκρούσεις (39%) ή το ίδιο με το 2002 %31%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ