Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες περικοπές σε κονδύλια των δήμων

Το θέμα έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ

Μεγάλο πλήγμα με τις περικοπές κονδυλίων θα δεχτούν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, των οποίων οι ανάγκες είναι είδη αυξημένες
Μεγάλο πλήγμα με τις περικοπές κονδυλίων θα δεχτούν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, των οποίων οι ανάγκες είναι είδη αυξημένες
Νέες περικοπές στα κονδύλια που εισπράττουν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό αποφάσισε η κυβέρνηση, παραμένοντας έτσι σταθερή στην τακτική των τελευταίων χρόνων να μην αποδίδει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) ούτε καν τα χρήματα που δικαιούται με βάση το νόμο. Το θέμα φέρνουν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας, με αφορμή την περικοπή της τρίτης δόσης από τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) - κονδύλια προς τους δήμους που αξιοποιούνται για έργα - προς το Δήμο Βόλου.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ο Δήμος Βόλου έλαβε «πετσοκομμένη» κατά το ήμισυ την τρίτη δόση της ΣΑΤΑ. Δηλαδή, αντί για 633.000 ευρώ που έπρεπε να του δοθούν, έλαβε τα μισά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις προς τρίτους για έργα που έχουν κατασκευαστεί. Παρόμοιες περικοπές, έγιναν σε όλους τους δήμους της χώρας, καθώς «οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στο όνομα των σταθεροποιητικών προγραμμάτων, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας, δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν απ' έξω και την ΤΑ» - υπογραμμίζουν στην Ερώτησή τους οι Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.


Συμπληρώνουν πως οι νέες περικοπές στη ΣΑΤΑ καθιστούν οξύτερο το οικονομικό πρόβλημα των δήμων, καθώς: Η χρηματοδότηση των δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) είναι ανεπαρκέστατη. Συνεχίζεται η παρακράτηση των ΚΑΠ που δικαιούνται οι δήμοι, από τους οποίους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν κλέψει μέχρι και σήμερα περίπου 3 δισεκατομμύρια δραχμές. Αρκετά δισεκατομμύρια περικόπτονται από τους ΚΑΠ για το πρόγραμμα σύγκλισης. Οι δήμοι αναλαμβάνουν κρατικές αρμοδιότητες, χωρίς να τους αποδίδονται και οι αντίστοιχοι πόροι για να τις ασκήσουν.

Τέλος, οι βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να καταβάλλει τόσο στο Δήμο Βόλου όσο και στους υπόλοιπους δήμους της χώρας, τα ποσά της Γ' δόσης της ΣΑΤΑ που παράνομα παρακράτησε ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τρίτους.

Με άλλη Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών, οι Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας ζητούν να δοθούν στους δήμους τα κονδύλια που δικαιούνται από τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Η ερώτηση γίνεται με αφορμή την περίπτωση του Δήμου Φερρών Μαγνησίας, στον οποίο δεν έχουν αποδοθεί τα χρήματα απά τα πρόστιμα των ετών 2001 και 2002. Τα χρήματα που δικαιούται ο Δήμος Φερρών ανέρχονται σε 121.670 ευρώ, χρήματα που - όπως σημειώνουν οι βουλευτές - θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος δημοτικών αναγκών, οι οποίες οξύνονται εξαιτίας της ανεπαρκέστατης επιχορήγησης που λαμβάνουν γενικώς οι δήμοι από το κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ