Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ο κλέψας...

«Ο κλέψας, του κλέψαντος και οι παλιοκλεφταραίοι» είναι από άλλη ταινία, με τον αμίμητο Ντ. Ηλιόπουλο. Η «ταινία» που θα απασχολήσει τη στήλη έχει πρωταγωνιστή τον ανεκδιήγητο Χριστοδουλάκη, και θα μπορούσε να κυκλοφορήσει με τον παραπλήσιο τίτλο «Οι κλέφτες με τα ομόλογα».

***

Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

***

Ας υποθέσουμε ότι το πετρέλαιο, που σήμερα είναι στα 33 δολάρια το βαρέλι και παρά το γεγονός ότι έρχεται πόλεμος, θα γίνει κάποιο θαύμα και θα πέσει στα ...24, αφού με αυτή την τιμή (με 24 δολάρια το βαρέλι) συνέταξαν τον προϋπολογισμό του 2003 τα «τσακάλια» του Χριστοδουλάκη.

***

Ας υποθέσουμε επίσης ότι και ο πληθωρισμός, που σήμερα είναι 3,5%, δε θα αυξηθεί, ότι οι ανατιμήσεις θα σταματήσουν, ότι η μείωση της τιμής του πετρελαίου (αν τη δείτε γράψτε μας) θα μετακυληθεί υπέρ του καταναλωτή και, γενικώς, ας υποθέσουμε ότι τίποτα δε θα διαταράξει το γαλήνιο και παραδεισένιο κόσμο του Χριστοδουλάκη.

***

...του κλέψαντος

Προσέξτε, τώρα, πόσο απατεώνες είναι οι άνθρωποι, ακόμα και αν πάρουμε το ευνοϊκότερο για τις παρλαπίπες τους σενάριο, αν υποθέσουμε, δηλαδή, ότι όλα θα γίνουν όπως τα παρουσιάζουν οι φαμφαρόνοι του «εκσυγχρονισμού».

***

Εχουμε και λέμε:

***

Σύμφωνα με την απόφαση που πήραν περί διάθεσης «λαϊκών ομολόγων», το συνολικό ποσό που μπορούν οι ξεζουμισμένοι από τις τράπεζες να διαθέσουν για να τα αποκτήσουν είναι 6,5 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο που υπόσχεται η κυβέρνηση για τα «λαϊκά ομόλογα» θα είναι γύρω στο 3,5% (σ.σ.: 3,5% ο πληθωρισμός, 3,5% και το επιτόκιο των ομολόγων, τουτέστιν ο ομολογιούχος έχει λαμβάνειν ένα στρογγυλό ΜΗΔΕΝ, αλλά πάμε παρακάτω). Αυτό που συνεπάγεται είναι ότι 6,5 δισ. ευρώ με 3,5% επιτόκιο, σε ένα χρόνο θα αποδοθούν στους κατόχους ομολόγων τόκοι ύψους 227 εκατομμυρίων ευρώ.

***

Τι, όμως, δε λένε οι απατεώνες; Οτι μέσα στην τελευταία διετία οι τράπεζες έκλεψαν από τις λαϊκές αποταμιεύσεις περί τα 5 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Κάντε τη διαίρεση (5 δισ. ευρώ τα κλεμμένα, διά το «κέρδος» των 227 εκατ. ευρώ) και θα προκύψει ότι για να πάρουν πίσω τα κλεμμένα οι Ελληνες πολίτες - μέσω των «λαϊκών ομολόγων» - πρέπει να περάσουν ... 22 χρόνια!

***

Σε 22 χρόνια (!), λοιπόν, και με την προϋπόθεση ότι έχει κάποιος λεφτά για να πάρει ομόλογο, ότι όποιος πάρει δε θα το σπάσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό όριο, ότι δε θα κληθεί να πληρώσει φόρους, ότι δεν..., δεν... και δεν..., αν ισχύσουν όλα αυτά τα «δεν», και ισχύσουν επί 22 συναπτά έτη (!), τότε ο συνταξιούχους που του φάγανε τα λεφτά, ο οικογενειάρχης που επίσης του τα φάγανε τα λεφτά και γενικώς όλοι όσοι είδαν τις τράπεζες να τους κλέβουν τα λεφτά, θα τα πάρουν πίσω...

***

Σε 22 χρόνια...

***

...και οι παλιοκλεφταραίοι!

Μόνον που υπάρχει και ένα υπόλοιπο... Γιατί τα λεφτά των καταθετών που λιμνάζουν στις τράπεζες είναι 65 δισ. ευρώ. Οπως είπαμε, όμως, από αυτά μόνον τα 6,5 δισ. επιτρέπει ο Χριστοδουλάκης να πάνε σε ομόλογα. Δηλαδή μένει ένα υπόλοιπο περί τα 60 δισ. ευρώ που οι τράπεζες θα συνεχίσουν να τα αρμέγουν!

***

Συμπέρασμα: Μετά από ...22 χρόνια που θα έχουν «επιστραφεί» τα κλεμμένα (της προηγούμενης διετίας), θα έχουν κλαπεί από τις τράπεζες άλλα ...70 δισ. ευρώ (!) από τις λιμνάζουσες αποταμιεύσεις της ερχόμενης εικοσαετίας!

***

Και τι θα γίνει τότε; Ουδέν πρόβλημα. Εφόσον ευτυχήσει το Εθνος να έχει υπουργό τον Χριστοδουλάκη για άλλα 22 χρόνια (ούι, ούι μάνα μου!), πιο ώριμος τότε ο κ. υπουργός, πάλι κάτι θα σκεφτεί το ξεφτέρι για να τονώσει το εισόδημα των Ελλήνων. Και πού ξέρετε. Μπορεί να εκδώσει ...«λαϊκά ομόλογα».


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ακούρευτα» στα τρωκτικά (2012-09-14 00:00:00.0)
Στημένα «παιχνίδια» για τη δόση (2012-05-10 00:00:00.0)
Πακτωλός ενισχύσεων στο τραπεζικό κεφάλαιο (2012-01-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-05-25 00:00:00.0)
Πράσινα άλογα τα ...«λαϊκά ομόλογα» (2002-12-17 00:00:00.0)
Προ των πυλών συμπληρωματικά μέτρα; (1997-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ