Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Βερολίνο

Αραγε πού να γυρίζει απόψε η Ρόζα Λούξεμπουργκ, η Κόκκινη Ρόζα, η Ρόζα της παραφοράς. Πέρασα από την οδό Σοφιενστράσε και στάθηκα μπροστά από τον αριθμό 18. Οι Σπαρτακιστές είναι ακόμα μέσα. Αρα το θαύμα συνεχίζεται.

Πού να γυρίζει απόψε ο Σοβιετικός στρατιώτης που ύψωσε την κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ; Ζει; Κι αν ναι, τι λέει για όσα βλέπει; ποια είναι τα όνειρά του τώρα; Οπου κι αν βρίσκεται θα ήθελα να ξέρει πως του χρωστάω μεγάλη χάρη και πάντα θα τον προσκυνώ. Εξαιτίας του ξυπνάω κάθε πρωί δίχως να μου δώσουν τον αγκυλωτό σταυρό σε μορφή χαπιού για να βγάλω τη μέρα μου.

Πού να γυρίζουν τώρα οι δύο σύντροφοι που μπήκαν νικηφόροι στο Βερολίνο με τα πρώτα δύο τανκς; Ανάμεσα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και στο γνωστό σημείο με το χρυσό άγγελο που αποκαλούν «μεγάλο άστρο» στέκονται αυτά τα δύο τανκς ακίνητα κάτω από την παγωμένη αλλά έναστρη νύχτα, έχοντας περάσει στην αιωνιότητα, που τα αγκαλιάζει και θα τα αγκαλιάζει στο διηνεκές.

Πού να γυρίζουν τώρα όσοι πίστευαν ότι πέφτοντας το τείχος θα έπεφταν και όσα βασάνιζαν εαυτούς και αλλήλους; Ολοι αυτοί οι θεολόγοι - γυρολόγοι, ξεφτιλισμένοι από την πραγματικότητα διανοούμενοι, αντεξουσιαστές κρατικοδίαιτοι, μεγάλοι καλλιτέχνες της αρπαχτής, δημοσιογράφοι της αμφίβολης δημοκρατίας, όπου μόνο τα αφεντικά μπορούν και συνεχίζουν τη ζωή τους. Κανονικά θα έπρεπε να χτίζουμε διαρκώς ένα τείχος. Η απάντηση στη δυτική πολεμική μηχανή.

Εγώ, που γνωρίζω από ιστορία και όχι από προπαγάνδα, λέω πως μόνο στο τείχος πιστεύω. Το δικό μου το φροντίζω όσο μπορώ, και εύχομαι και προσεύχομαι, όταν κλείσω τα μάτια μου, να συνεχίσει κάποιος άλλος και, αν όχι, ας υπάρχει από μόνο του, σαν μια βρισιά ενάντια στα καθάρματα που καταστρέφουν αυτόν τον πλανήτη. Το τείχος πρέπει να διευρύνεται με την ταχύτητα της συνείδησης του καθενός.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ