Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Δύο σενάρια πολέμου

Ισως και στα τέλη Φλεβάρη, η «πρώτη φάση» του πολέμου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη στιγμή που οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αυξάνονται και να ετοιμάζονται για το τελικό χτύπημα, τα σενάρια για το χρόνο, τον τρόπο και τη διάρκεια του πολέμου, που θεωρείται αναπόφευκτος, ποικίλλουν, αλλά όλα συγκλίνουν ότι τουλάχιστον οι ΗΠΑ θα επειχειρήσουν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο διεξαγωγής πολέμου, αναφορικά τουλάχιστον με τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «New York Times» τα πολεμικά σχέδια του Πενταγώνου περιλαμβάνουν μία πολύ ισχυρή, αλλά μικρής διάρκειας πρώτη φάση βομβαρδισμών, προκειμένου να παρεμποδιστεί η ανάπτυξη των ιρακινών στρατευμάτων και θα επακολουθήσει ένα συνδυασμός αεροπορικών επιθέσεων και χερσαίων επιθέσεων ορμώμενες από την Τουρκία και το Κουβέιτ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Associated Press», περισσότεροι από 3.000 κατευθυνόμενοι πύραυλοι θα πλήξουν στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους κατά τις πρώτες δύο ημέρες επιχειρήσεων στη Βαγδάτη, ανοίγοντας το δρόμο για την εισβολή χερσαίων δυνάμεων ταυτόχρονα από Κουβέιτ και Τουρκία. Βάσει δηλώσεων αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας στο «Reuters», τουλάχιστον 700 πύραυλοι «Τόμαχοκ» θα εκτοξευτούν από πολεμικά πλοία το πρώτο 48ωρο του πολέμου που θα αρχίσει κατά πάσα πιθανότητα έως τα τέλη Φλεβάρη - παρά τις πρόσφατες αναφορές περί μεγαλύτερου χρονικού περιθωρίου από πλευράς ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Πενταγώνου, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί με την ευρύτατη χρήση των νέων όπλων, που παρέχουν πολλά πλεονεκτήματα, θα κρατήσουν λιγότερο από μία βδομάδα, ενώ στόχος είναι εκτός του στρατιωτικού και ψυχολογικού αποτελέσματος και στις δύο πλευρές, να προκαλέσουν την άμεση κατάρρευση της ιρακινής πολεμικής μηχανής και να οδηγηθούν σε παράδοση εκατοντάδες στρατεύματα, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Ρόναλντ Φόγκλεμαν, πρώην αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας και νυν μέλος του Συμβουλίου Αμυντικής Πολιτικής. Ηδη αυτή τη βδομάδα ολοκληρώνεται στη Γερμανία στρατιωτική άσκηση εξομοίωσης του πολέμου στο Ιράκ, όπου αναμένεται να εξεταστούν το νέο σχέδιο και τα δύο κυρίαρχα σενάρια.

Ενα σχέδιο, δύο σενάρια

Το πρώτο σενάριο που εξετάζεται στην Ουάσιγκτον θέλει την εισβολή χερσαίων δυνάμεων από Κουβέιτ και Τουρκία να ξεκινά ταυτόχρονα ή κατόπιν λίγων ημερών από την έναρξη της αεροπορικής επίθεσης, σε μία επανάληψη του σεναρίου του 1991.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει επιχείρηση με τη συμμετοχή 80.000 ανδρών αερομεταφερόμενων μονάδων με στόχο την κατάληψη της Βαγδάτης και όλων των κομβικών σημείων του συστήματος διοίκησης του Σαντάμ Χουσεΐν. Αλλωστε, επιχειρήσεις της CIA και των ειδικών δυνάμεων φαίνεται να έχουν αρχίσει ήδη στις κουρδικές περιοχές του Βορείου Ιράκ.

Πρόκειται για την πρώτη φάση του σχεδίου: επιχειρήσεις Ιρακινών αντικαθεστωτικών με την πλήρη υποστήριξη και κάλυψη της CIA. Αυτή τη στιγμή, δύο χιλιάδες Ιρακινοί εκπαιδεύονται στην αεροπορική βάση Τασζάρ στην Ουγγαρία με απολαβές ύψους 2.000 δολαρίων προκειμένου να μετάσχουν στις επιχειρήσεις.

Εντούτοις, ερωτηματικό εξακολουθεί να υπάρχει αναφορικά με τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων που θα σταθμεύσουν ή θα απλώς διέλθουν από την Τουρκία, χώρα που έχει θέσει, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, όριο τους 20.000 στρατιώτες αν και οι ΗΠΑ πιέζουν για πολλαπλάσιο αριθμό.

Τέλος, ίσως η πιο ανησυχητική εξέλιξη που αφορά καθαρά τα πολεμικά σενάρια, είναι οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Αμύνης Τζεφ Χουν, στο BBC, όπου ευθαρσώς τόνισε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν «μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος» ότι η Βρετανία «υπό τις «κατάλληλες συνθήκες... θα κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων»! Μια προοπτική εφιαλτική, που εξετάζεται πια και από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο. Επίσης, οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στις συνομιλίες που είχαν την Παρασκευή κατέληξαν σε ένα χρονοδιάγραμμα που τοποθετεί τον πόλεμο στο Ιράκ εντός έξι εβδομάδων, εάν ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, αρνηθεί να παραδώσει τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ