Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Το δόγμα της εμπλοκής στον πόλεμο

Ο υπουργός Αμυνας ισχυρίζεται ότι η συμμετοχή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις «σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ στο Ιράκ» απορρέει από τις συμμαχικές υποχρεώσεις της χώρας και δεν απαιτείται καν έγκριση της Βουλής

Το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» στο Μαράθι της Σούδας
Το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» στο Μαράθι της Σούδας
Προ τετελεσμένων φέρνει η κυβέρνηση τη χώρα, εμπλέκοντας τις Ενοπλες Δυνάμεις στον πόλεμο που ετοιμάζουν οι Αμερικανοί κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, η Ελλάδα συμμετέχει πολύπλευρα στις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο και στην Ανατ. Μεσόγειο, που διεξάγονται στα πλαίσια της προετοιμασίας της επίθεσης κατά του Ιράκ. Η πρόκληση του υπουργού ξεπερνά κάθε όριο, καθώς ισχυρίζεται ότι αυτή η εμπλοκή απορρέει από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς και, κατά συνέπεια, δε χρειάζεται ούτε καν η τυπική έγκριση της Βουλής.

Στην απάντηση του υπουργού Αμυνας, περιγράφεται η «συμμετοχή ελληνικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων σε ξένες επιχειρήσεις, που έχουν σχέση με τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, καθώς και με τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση εκ μέρους των ΗΠΑ στο Ιράκ».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στις ανωτέρω αποστολές λαμβάνει χώρα, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 περ. θ` Ν. 2292/1995 "Οργάνωση και λειτουργία υπουργείου Εθνικής Αμυνας", στο οποίο προβλέπεται ότι το ΚΥΣΕΑ "...αποφασίζει τη διάθεση Εθνικών Δυνάμεων στα πλαίσια διεθνών υποχρεώσεων". Αντίστοιχα, στο άρθρο 5 παρ. 9 του αυτού νόμου, προβλέπεται ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας "...υλοποιεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη συμμετοχή προσωπικού ή μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εκτός Ελληνικής Επικράτειας, που απορρέουν από υποχρεώσεις προς Συμμαχικούς ή Διεθνείς οργανισμούς και καθορίζει την αποστολή και υπαγωγή τους". Με βάση τα ανωτέρω, η αποστολή των ελληνικών πολεμικών πλοίων έχει εγκριθεί με τις αποφάσεις υπ' αριθμόν 3/2ης Συνεδρίασης από 12-2-2002 και της 1/8ης Συνεδρίασης από 21-03-2002 του ΚΥΣΕΑ. Για την εν λόγω αποστολή δεν απαιτείται η έγκριση του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Μερική άποψη της βάσης στη Σούδα
Μερική άποψη της βάσης στη Σούδα
Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει στις «ειρηνευτικές» αποστολές ACTIVE ENDEAVOUR (στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου) και ENDURING FREEDOM (στην περιοχή του Περσικού Κόλπου) με προσωπικό και μονάδες του, σύμφωνα με αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και του Συμβουλίου Αμυνας, καθώς και στις Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου.

Ειδικότερα, η συμμετοχή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχει ως ακολούθως:

1. Στην επιχείρηση ACTIVE ENDEAVOUR (περιοχή της Αν. Μεσογείου), που «έχει ως βασικό σκοπό τη ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ, τον έλεγχο των θαλάσσιων διαύλων επικοινωνίας στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, καθώς και τη διατήρηση ετοιμότητας ανάληψης αποστολών για την αντιμετώπιση τυχόν τρομοκρατικών ενεργειών», έχουν διατεθεί: α) Μια φρεγάτα β) Μια τορπιλάκατος γ)Δεκαπέντε έξοδοι αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ανά μήνα δ) Ενα υποβρύχιο (στην παρούσα φάση το Υ/Β ΠΟΣΕΙΔΩΝ) ε) Για επιχειρήσεις εντός Αιγαίου μπορεί να διατίθεται κατά περίπτωση μια επιπλέον τορπιλάκατος στ)Επίσης, στα πλαίσια της ίδιας επιχείρησης, έχουν διατεθεί στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις ευκολίες διοικητικής μέριμνας στο Ναύσταθμο της Κρήτης (πέραν της βάσης της Σούδας, η οποία θεωρείται καθαρά αμερικανική), που χρησιμοποιείται «ως προκεχωρημένη βάση υποστήριξης του ΝΑΤΟ». Στο Ναύσταθμο Κρήτης για τις ανάγκες των ΝΑΤΟικών δυνάμεων έχουν διατεθεί ακόμα ένα σκάφος ανορθοδόξου πολέμου και μια ομάδα της Δύναμης Υποβρυχίων Καταστροφών.

2. Στην επιχείρηση ENDURING FREEDOM (περιοχή Περσικού Κόλπου - Ινδικού Ωκεανού - Αραβικής Θάλασσας), που «βασικός σκοπός της είναι η συνδρομή στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η ναυτική παρουσία, ο έλεγχος των θαλάσσιων διαύλων επικοινωνίας και η διατήρηση της ετοιμότητας ανάληψης αποστολών για την αντιμετώπιση τυχόν τρομοκρατικών ενεργειών» από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έχει διατεθεί μια φρεγάτα.

Οσον αφορά στο κόστος των παραπάνω αποστολών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Αμυνας, έχει ως εξής:

1. Φρεγάτα ΥΔΡΑ (Επιχείρηση ENDURING FREEDOM) ημερήσιο κόστος: 60.000-70.000 ευρώ.

2. Φρεγάτα ΕΛΛΗ (Επιχείρηση ACTIVE ENDEAVOUR) ημερήσιο κόστος: 60.000-70.000 ευρώ.

3. Τορπιλάκατος ΜΥΚΟΝΙΟΣ (Επιχείρηση ACTIVE ENDEAVOUR) ημερήσιο κόστος: 6.000-10.000 ευρώ.

4. Υποβρύχιο ΠΟΣΕΙΔΩΝ (Επιχείρηση ACTIVE ENDEAVOUR) ημερήσιο κόστος: 18.000-24.000 ευρώ.

5. Δεκαπέντε έξοδοι αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ανά μήνα. Ημερήσιο κόστος 11.000-13.000 ευρώ.

Ο Γ. Παπαντωνίου, διατυπώνοντας την κυβερνητική λογική, αναφέρει:

«Επισημαίνεται ότι με γνώμονα τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, την υφιστάμενη εθνική στρατηγική και την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική, εκτιμάται ότι η συμμετοχή του ΠΝ στις Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ (SNFM-MCMFS), αλλά και στις Ειρηνευτικές Αποστολές που διενεργούνται κατόπιν αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, αυξάνει τη γεωπολιτική βαρύτητα της χώρας μας, προσφέρεται για επίδειξη Σημαίας σε απομακρυσμένες περιοχές και παρέχει τη δυνατότητα να δηλώνεται με σαφήνεια η πρόθεση της χώρας για συμμετοχή στις εξελίξεις εντός της Συμμαχίας και του ΟΗΕ και στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι οι δραστηριότητες που εκτελούνται στην Αμερικανική Αεροπορική Βάση της Σούδας προβλέπονται και διέπονται από τις διατάξεις της Ελληνο-Αμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας του 1990 και της Ελληνο-Αμερικανικής Τεχνικής Διευθέτησης του 1977».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ