Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Παλλαϊκό, ενιαίο ΟΧΙ στον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή

Η χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Χανιά, όπου βρέθηκε, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας της στην Κρήτη

ΧΑΝΙΑ, Ανταπόκριση: ΒΑΣΩ ΝΙΕΡΡΗ, ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΙΤΑΚΑ

Να απευθύνει ένα ενιαίο ΟΧΙ στην επικείμενη επίθεση κατά του Ιράκ και στον ιμπεριαλισμό που κουβαλά μαζί του τον πόλεμο όπως η χελώνα το καβούκι της, αλλά ταυτόχρονα να απαιτήσει καμία εμπλοκή της χώρας μας, κάλεσε τον ελληνικό λαό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χτες από την Κρήτη όπου περιοδεύει, και συγκεκριμένα από τα Χανιά, πρώτο σταθμό της περιοδείας της. Οπως τόνισε, ο πόλεμος αυτός θα έχει τραγικές συνέπειες άμεσα και μακροπρόθεσμα, αφού θα αξιοποιηθεί ως πρόσχημα για να φορτωθούν μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού, ενώ θα αποτελέσει την «πρόβα τζενεράλε» για νέες εστίες πολέμου στη Μέση Ανατολή και την Ασία. Η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως ο λαός της Κρήτης θα δώσει μαχητικό «παρών» στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις συν τοις άλλοις και γιατί επί χρόνια υφίσταται κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και ηθικές συνέπειες από την παραμονή της αμερικανικής βάσης στη Σούδα.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέτρεξε στις αρχές της δεκαετίας του '80, σημειώνοντας: «Λίγο πριν το 1981 όταν όλα τα πράγματα έδειχναν ότι η ΝΔ θα έφευγε από τη διακυβέρνηση του τόπου και λίγο μετά τις εκλογές του 1981 υπήρχε μια εμφανής ανησυχία στην πλουτοκρατία του τόπου μας και στην Ουάσιγκτον. Η πλουτοκρατία φοβόταν μήπως η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές που θα την οδηγούσε να χάσει πολλά από τα κέρδη της, έδειχνε φόβο για το σύνθημα της κοινωνικοποίησης και την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον ανησυχούσε μήπως ο ερχομός του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση οδηγούσε στο ξήλωμα των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων που υπήρχαν στην Ελλάδα και ανάμεσα σ' αυτές η γνωστή και μη εξαιρετέα βάση της Σούδας. Δεν πέρασε και πολύς καιρός, δεν ξέρω, ένας χρόνος, δύο χρόνια και η Ουάσιγκτον και η πλουτοκρατία του τόπου άρχισαν να αισθάνονται ήσυχες, διότι τίποτα από αυτά που τους συνέφεραν δεν πειράχτηκε.

Γιατί φέρνω τη μνήμη σας σε εκείνη την περίοδο; Γιατί κατά τη γνώμη μας ο τόπος δοκίμασε και τη διακυβέρνηση από την πλευρά της ΝΔ και τη διακυβέρνηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Ο,τι κι αν συνέβη όλα αυτά τα χρόνια, κάποια χρόνια έφεραν κάποια θετικά καλύτερα μέτρα για τους εργαζόμενους, το κίνημα τότε ήταν πιο δυνατό, γενικότερα υπήρχε ένας άλλος διεθνής συσχετισμός, που βοηθούσε τα κινήματα στο εθνικό επίπεδο να αποσπούν κατακτήσεις. Τελικά όμως η γενική τάση είναι τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο». Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε:

«Η πλουτοκρατία γιγαντώθηκε και δε γιγαντώθηκε τα τελευταία μόνο χρόνια. Τα τελευταία χρόνια απλώς απέσπασε πρόσθετα κέρδη. Η βάση της Σούδας έμεινε στην Ελλάδα, κάποιες βάσεις βέβαια έκλεισαν, γιατί οι ΗΠΑ δεν τις χρειάζονταν κι όχι γιατί κάποια κυβέρνηση αποφάσισε να υλοποιήσει αυτά που είχε υποσχεθεί στο λαό και τα οποία την έφεραν στη διακυβέρνηση του τόπου».

Η Σούδα προγεφύρωμα του πολέμου

«Η βάση της Σούδας - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - παραμένει και σήμερα και πιστεύω ότι είναι μειοψηφία οι Κρητικοί και οι Κρητικές που τα έχουν καλά με τη συνείδησή τους γιατί η βάση παραμένει. Η μεγάλη πλειοψηφία και των Κρητών και του ελληνικού λαού είμαστε βέβαιοι ότι ξέρουν σήμερα ότι αυτός ο βρώμικος πόλεμος που προετοιμάζεται μπορεί να γίνει όχι μόνο γιατί το θέλουν οι ΗΠΑ γιατί έχουν τα μέσα, αλλά γιατί και στην Ελλάδα έχουν αυτή τη σημαντική βάση της Σούδας, μέσω της οποίας μπορεί να πραγματοποιηθεί ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ, μέσω της οποίας μπορεί να πραγματοποιηθεί κι ο επόμενος πόλεμος, μιλώντας για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ξέρετε επίσης πολύ καλά, αλλά έχει σημασία να μην το ξεχνάμε και να το θυμόμαστε, ότι η Σούδα δεν είναι μια αυτοτελής κατασκοπευτική βάση, βάση ανεφοδιασμού, αλλά ανήκει σε ένα μεγάλο δίκτυο βάσεων που υπάρχουν στην Ευρώπη, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες κι αυτό το δίκτυο κατασκοπεύει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. Και τον κατασκοπεύει ακριβώς για να μπορέσει να τον χτυπήσει και να τον πολεμήσει».

Ο λαός να ορθώσει το ανάστημά του

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε με έμφαση την ανάγκη «ο ελληνικός λαός να ορθώσει το ανάστημά του. Και εδώ στην Κρήτη να δοθεί το παράδειγμα και η απόδειξη ενός ισχυρού αντιπολεμικού φιλειρηνικού κινήματος, η ανάσα του οποίου φτάνει και ακούγεται σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Δεν πρέπει να θεωρήσουν οι αραβικοί λαοί, ο ιρακινός λαός, ότι ο ελληνικός λαός συναινεί στη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών και ΝΑΤΟικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, ότι συναινούμε σ' αυτόν τον πόλεμο, ότι φοβόμαστε να πούμε ΟΧΙ στον πόλεμο, ότι διστάζουμε να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να πει ότι η βάση της Σούδας κλείνει. Ισως μερικοί χαμογελάσουν. Είναι δυνατόν μια πολιτική απόφαση μιας κυβέρνησης να κλείσει μια αμερικάνικη βάση που στο κάτω κάτω διευθύνεται εκτός Ελλάδας; Από τεχνική πλευρά μπορεί αυτό να είναι δύσκολο. Από πολιτική πλευρά όμως αυτό είναι απόλυτα εφικτό. Η κυβέρνηση σήμερα, αν ήθελε, θα μπορούσε να το πει. Είναι απόλυτα εφικτό, γιατί ο ελληνικός λαός, ανεξάρτητα πώς βλέπει αυτή την κυβέρνηση, αυτό θα το χειροκροτούσε κι ανάμεσά τους κι εμείς θα το χειροκροτούσαμε. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση ενώ κλιμακώνει τη φιλειρηνική της προπαγάνδα, την ίδια ώρα όχι μόνο λέει "γιες μεν" στη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας, αλλά έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα δώσει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για να εξαπολυθεί αυτός ο καινούριος γύρος πολέμου αυτή την περίοδο. Μήπως δεν έχει το σθένος; Μήπως φοβάται; Εμείς πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, εκφράζοντας βεβαίως τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας της χώρας, ακολουθεί μια πολιτική φιλοαμερικανική, θα πρόσθετα και φιλοπόλεμη, γιατί δεν έχει σημασία τι λες για την ειρήνη, σημασία έχει τι κάνεις για τον πόλεμο. Ακολουθεί αυτή την πολιτική διότι δε θέλει να μείνει έξω από έναν πόλεμο που θα φέρει μια μεγάλη λεία. Ακόμα κι αν ξέρει ότι η ελληνική πλουτοκρατία δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτή τη λεία. Ενδεχομένως να κερδίσει κάπου αλλού».

Μπορεί να αποτραπεί ο πόλεμος

Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την εκτίμηση του ΚΚΕ πως αυτός ο πόλεμος περισσότερο από κάθε άλλη φορά μπορεί να αποφευχθεί. «Είναι γεγονός - τόνισε - ότι αντιδρούν σ' αυτόν τον πόλεμο και ηγετικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ένας μεγάλος αριθμός χωρών σε όλο τον κόσμο. Ομως δεν μπορούν οι λαοί να εμπιστευτούν την υπόθεση της ειρήνης στις αντιστάσεις αυτών των κυβερνήσεων, είναι αντιστάσεις πραγματικές, όμως δεν είναι αντιστάσεις που προκύπτουν από τον ανθρωπισμό και τον φιλειρηνισμό τους και προπάντων δεν είναι αντιστάσεις που συγκρούονται γενικά με τις ιδέες και τους σκοπούς της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Είναι αντιστάσεις γιατί δεν τα βρήκαν στη μοιρασιά. Παρ' όλα αυτά αξίζει τον κόπο να χρησιμοποιηθούν κι αυτές οι αντιστάσεις.

Πάνω από όλα όμως μεγάλη σημασία έχει να ορθώσουν οι λαοί το ανάστημά τους. Αν π.χ. στην Ελλάδα, σε όλες τις χώρες του κόσμου, εκατομμύρια άνθρωποι, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι βγουν στους δρόμους, τότε είναι πολύ πιθανό ότι αυτός ο πόλεμος να μην εξαπολυθεί. Αυτή τη στιγμή ίσως, αλλά χρειάζεται να μπει ένα εμπόδιο και στην επόμενη προετοιμασία του. Ο λόγος λοιπόν δε γίνεται για να εκφράσει ο ελληνικός λαός τα αντιπολεμικά του συναισθήματα, ο λόγος γίνεται ο ελληνικός λαός μαζί με τους άλλους λαούς της Γης να πουν ένα πραγματικό ΣΤΟΠ στον πόλεμο. Να υπάρξει μια νίκη σ' αυτή τη φάση εναντίον του πολέμου».

Να απαιτηθεί καμιά ελληνική συμμετοχή

Οπως όμως συμπλήρωσε η Αλ. Παπαρήγα, μεγάλη σημασία έχει ο αγώνας κατά του πολέμου να διατυπώνει σθεναρά το αίτημα να μην υπάρξει καμία ελληνική εμπλοκή. «Ο αγώνας κατά του πολέμου στην Ελλάδα, μιλάω αποκλειστικά για την Ελλάδα - υπογράμμισε - δεν μπορεί να στρέφεται μόνο εναντίον των ΗΠΑ, πρέπει να συμπεριλάβει και το αίτημα η Ελλάδα να μην έχει καμία συμμετοχή σ' αυτόν τον πόλεμο. Που σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει και τη συμμετοχή που έχει ξεκινήσει, με τη φρεγάτα στον Περσικό Κόλπο και τα ΝΑΙ που είπε ο υπουργός Εξωτερικών εξ ονόματος της κυβέρνησης στον πρόεδρο Μπους, ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει με ό,τι δυνάμεις έχει. Αν θέλετε, είναι και μια ευκαιρία που έχει ο ελληνικός λαός να κάνει ένα βήμα μπρος, σε μια αντίσταση πολύ μεγάλης σημασίας και για τις διεθνείς σχέσεις, αλλά και για την Ελλάδα».

Οι συνέπειές του θα είναι δυσβάστακτες

Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε, ο πόλεμος αυτός θα έχει τραγικές οικονομικές συνέπειες. Επεξηγώντας διευκρίνισε πως: «Αναμφισβήτητα μπορεί να χτυπηθούν και τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρήσεων, από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, αλλά αυτές οι επιχειρήσεις δε θα χαθούν, δε θα γκρεμιστούν, έχουν ήδη στα θησαυροφυλάκιά τους πολλά αποθέματα. Εχουν μια πολυπλόκαμη δραστηριότητα κι όχι μόνο αυτό, επί το πλείστον οι επιχειρηματίες κερδίζουν από τον πόλεμο, βρίσκουν τρόπο να κερδίσουν...

Αυτός που θα χάσει οικονομικά είναι ο ελληνικός λαός. Δεν είναι μόνο οι πραγματικές οικονομικές συνέπειες από τον πόλεμο, που θα ριχτούν στις πλάτες του λαού, θα χρησιμοποιηθεί ο πόλεμος του Ιράκ και οι συνέπειές του σαν πρόσχημα για να πέσουν ακόμα μεγαλύτερα βάρη στους εργαζόμενους. Θυμάστε τις καταστροφές από τις πλημμύρες που είχαμε στα οπωροκηπευτικά. Πόσο καιρό δικαιολογούσαν τις ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά από τις πλημμύρες και μάλιστα σε προϊόντα που δεν είχαν καμία σχέση με την αγροτική παραγωγή. 'Η, αν θέλετε, έχουμε ακούσει πάρα πολλά ότι οι ανατιμήσεις οφείλονται στη στρογγυλοποίηση του ευρώ. Αναμφισβήτητα ένα μικρό μέρος των ανατιμήσεων οφείλεται εκεί, αλλά να είστε βέβαιοι ότι ακόμα κι αν είχαμε σήμερα τη δραχμή, πανάκριβα θα πληρώναμε τα προϊόντα που καταναλώνει η λαϊκή οικογένεια.

Ο πόλεμος θα έχει και πραγματικές συνέπειες, θα έχει όμως και συνέπειες από τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα. Ας ξέρουμε ακόμα ότι αυτός ο πόλεμος θα επεκταθεί στη Μέση Ανατολή και αν θέλετε αποτελεί και πρόβα τζενεράλε για να έχουμε και νέες εστίες πολέμου στη Νότια Ασία, με επίκεντρο αυτή τη φορά τη Βόρεια Κορέα με τα ίδια προσχήματα που χρησιμοποιούνται εναντίον του Ιράκ».

Για τις ευθύνες της ΝΔ

Αναφερόμενη στον πολιτικό κόσμο της χώρας μας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως «ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση δεν έχει μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εχει την πρώτη, μεγάλη όμως έχει και η ΝΔ, η οποία δε διανοείται να κάνει κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί παραμένει η βάση της Σούδας και γιατί η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο, γιατί συμφωνεί απόλυτα μ' αυτή την πολιτική κι αν ήταν κυβέρνηση θα έκανε ακριβώς τα ίδια. Δε διανοείται να κάνει κριτική, γιατί τα κέρδη της πλουτοκρατίας αυγαταίνουν. Το μόνο που κάνει είναι μια επιλογή ορισμένων φίλων επιχειρηματιών της κυβέρνησης, να τους βάζει στο στόχαστρο και να προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει ολιγαρχία, πλουτοκρατία σ' αυτόν τον τόπο, υπάρχουν δύο, τρεις, τέσσερις επιχειρηματίες, που αυτοί ευθύνονται για την οικονομική κατάσταση και τη διαπλοκή με την κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα διαπλεκόμενος με την κυβέρνηση, το κράτος και την πολιτική είναι στο σύνολό του ο καπιταλιστικός επιχειρηματικός κόσμος. Και αυτοί που έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με την κυβέρνηση, αλλά και αυτοί που έχουν απλές, ταξικές σχέσεις μαζί της».

Απαιτείται ένα ενιαίο λαϊκό ΟΧΙ στον πόλεμο

«Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό - συμπλήρωσε καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα - ανεξάρτητα αυτή τη στιγμή ποιο κόμμα ακολουθεί και πιστεύει, να πει ένα ενιαίο ΟΧΙ στον πόλεμο, στον ιμπεριαλισμό, στην ελληνική συμμετοχή, ένα ενιαίο ΟΧΙ αν θέλετε και στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν στον ευρωστρατό, στην καταστολή, στο μισθοφορικό στρατό, με την ανάμειξη του στρατού και στο εσωτερικό των χωρών. Σήμερα προκαλούν τον πόλεμο οι ΗΠΑ. Αύριο μπορεί να εξαπολύσει πόλεμο μια άλλη χώρα. Βεβαίως σήμερα συγκεντρώνουμε τα πυρά στις ΗΠΑ. Αλλά ο ελληνικός λαός και οι λαοί του κόσμου πρέπει να βάλουν στο στόχαστρό τους τους ιμπεριαλιστές, που με την πολιτική του καρότου και του μαστιγίου κουβαλάνε μαζί τους τον πόλεμο, όπως η χελώνα το καβούκι της.

Είμαστε βέβαιοι ότι τις επόμενες μέρες η Κρήτη θα είναι ανάμεσα στις πρώτες λεβεντοπεριοχές της Ελλάδας που δίνουν ένα μαχητικό, μαζικό "παρών" σε μεγάλα συλλαλητήρια, έχοντας κι έναν πρόσθετο λόγο. Ο κρητικός λαός και η Κρήτη υφίστανται οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και ηθικές συνέπειες από την παρουσία της βάσης εδώ. Υφίστανται τεράστια πλήγματα από το καθεστώς της ετεροδικίας που αφορά όλη την Ελλάδα, αλλά στην Κρήτη έχουν συσσωρευτεί όλα τα συμπτώματα και τραγικά αποτελέσματα αυτού του καθεστώτος.

Το ταξίδι μας εδώ σχετίζεται και με τη συμβολή μας στην πάλη κατά του πολέμου, αλλά και στην υπόθεση της λαϊκής συσπείρωσης και συμμαχίας, γιατί πραγματικά σήμερα απέναντι σε έναν πανίσχυρο εχθρό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ο μόνος που μπορεί να τα βάλει μαζί του είναι ο λαός και η συμμαχία, η ενότητα του λαού απέναντι σ' αυτό τον κοινό αντίπαλο που βρίσκεται έξω από την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα είναι και μέσα σ' αυτή».

Κράτος εν κράτει η βάση της Σούδας

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων από τις ελληνικές αρχές στη βάση της Σούδας, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι ο έλεγχος ήταν, είναι και θα είναι αμερικάνικος, όσο υπάρχει αυτή η βάση εδώ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ισχυριστεί ότι άφησε το καθεστώς των βάσεων στην Ελλάδα, διότι επέβαλε τον ελληνικό έλεγχο. Μόνο για γέλια είναι αυτή η τοποθέτηση. Η ηγεσία των ΗΠΑ και τον εαυτό της κατασκοπεύει. Αλίμονο αν αφήσει να ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση. Εμείς πιστεύουμε ότι εδώ είναι κράτος εν κράτει η βάση της Σούδας. Εδώ βάλαμε ζήτημα στη Βουλή τι γίνεται με τα τοξικά απόβλητα αυτής της βάσης... είμαστε βέβαιοι ότι λογαριασμό οι ΗΠΑ δε δίνουν σε κανένα. Και δεν τους ζητάει και κανένα λογαριασμό η κυβέρνηση ή η αξιωματική αντιπολίτευση... Μην πιστεύετε τίποτα. Να πιστεύετε τους επιστήμονες που σηκώνουν κεφάλι και την πολιτική σας πείρα. Και η πολιτική πείρα λέει ότι είναι κράτος εν κράτει η βάση της Σούδας. Και μάλιστα με ευρύτερη εμβέλεια».


φωτό: ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΚΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ