Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Νέα υποστήριξη στις ΗΠΑ

ΣΟΦΙΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΒΙΛΝΙΟΥΣ.-- Ακόμη 10 ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να υποστηρίξουν μια ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, οι χώρες που σχεδιάζουν να δώσουν στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση συμπαράστασης προς τις ΗΠΑ είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αλβανία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ και οι τρεις Βαλτικές Δημοκρατίες Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

Οι 10 είναι μέλη της ομάδας «Βίλνιους 10», σκοπός της οποίας είναι να προωθήσει των ένταξη των χωρών αυτών στο ΝΑΤΟ (και ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους). Από τις 10 χώρες, η Αλβανία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ οι υπόλοιπες 7 έχουν ήδη προσκληθεί να γίνουν μέλη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των 10 χωρών, το κείμενο που θα διακηρύσσει την υποστήριξη στην προσπάθεια «αφοπλισμού» του Ιράκ, θα δινόταν στη δημοσιότητα μετά το πέρας των χθεσινών ομιλιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σκοπός ήταν να ολοκληρωθεί η παρουσίαση των «στοιχείων» που διαθέτει η αμερικανική κυβέρνηση από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο Βούλγαρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντίμιταρ Τσόνεφ υποστήριξε ότι το ακριβές περιεχόμενο της διακήρυξης θα «εξαρτηθεί από τις δηλώσεις που θα κάνει ο Πάουελ», αλλά ο Σλοβάκος ομόλογός του Μπόρις Γκαντέλ δήλωσε: «Μπορούμε να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι οι χώρες θα υποστηρίξουν τις θέσεις των ΗΠΑ». Ο Τσόνεφ, μάλιστα, κάλεσε και άλλες χώρες να υπογράψουν τη διακήρυξη.

Πολλές από τις χώρες αυτές έχουν, ήδη, δεσμευτεί ότι θα προσφέρουν διάφορες διευκολύνσεις στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράκ. Χαρακτηριστικά, στη Λιθουανία, στη Σλοβακία και στη Βουλγαρία οι κυβερνήσεις έχουν δώσει το «πράσινο φως» για τη χρήση των αεροδιαδρόμων τους στους Αμερικανούς. Οι Σλοβάκοι επίσης θα στείλουν στην περιοχή του Κόλπου μικρή δύναμη εκπαιδευμένη στο χημικό και βιολογικό πόλεμο, ενώ και οι Βούλγαροι ετοιμάζουν σώμα 150 αντρών που θα έχει βοηθητικό ρόλο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ