Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Το ΝΑΤΟ, ένα ακόμη «πεδίο μάχης»

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η Γαλλία δεν είναι πια σύμμαχος των ΗΠΑ και η ΝΑΤΟική συμμαχία «πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική, που να περιορίζει τον μέχρι πρότινος σύμμαχό μας, διαφορετικά, εμείς δεν μπορούμε πια να κάνουμε λόγο για το ΝΑΤΟ ως Συμμαχία».

Με τα λόγια αυτά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο UPI, ο Ρίτσαρντ Περλ, πρώην υφυπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Ρόναλντ Ρίγκαν και νυν επικεφαλής της Επιτροπής Διαμόρφωσης της Πολιτικής του Πενταγώνου - κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που διοργανώθηκε από εταιρία δημοσίων σχέσεων, με τη συμμετοχή στελεχών της «ιρακινής αντιπολίτευσης», αλλά και Αμερικανών αξιωματούχων ειδικών σε ζητήματα ασφαλείας και Μέσης Ανατολής - επιτέθηκε με σφοδρότητα, τόσο κατά της Γαλλίας, όσο και της Γερμανίας, αναφορικά με την αρνητική στάση της στην επίθεση εναντίον του Ιράκ. Μάλιστα, ο Περλ, παρότι χαρακτήρισε τη στάση της Γερμανίας σαν παρέκκλιση και διαταραχή ενός «ανυπόληπτου καγκελάριου», χαρακτήρισε τη στάση της Γαλλίας πιο «επικίνδυνη και πολύ πιο σοβαρή», κατηγορώντας ευθέως τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ, ότι θεωρεί «τον Σαντάμ Χουσεΐν προτιμότερο από οποιαδήποτε διάδοχη κατάσταση».

Σύγκληση Ειδικής Συνόδου

Μπορεί ο λόγος του Περλ να μη συνιστά τον επίσημο λόγο του Λευκού Οίκου, εντούτοις δεν απέχει και από τις δηλώσεις άλλων Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις αντιθέσεις που υπάρχουν εντός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη νομή της λείας.

Αντιθέσεις, που οξύνθηκαν με τη διαμόρφωση ενός κοινού, ιδιότυπου «αντιπολεμικού» μετώπου Γαλλίας και Γερμανίας, ακόμη και εντός του ΝΑΤΟ.

Απόρροια αυτών των αντιθέσεων και των ανελλιπών πιέσεων, εκ μέρους των ΗΠΑ, είναι και το ισχυρό ενδεχόμενο σύγκλησης ειδικής Συνόδου του ΝΑΤΟ για το Ιράκ, μετά τη χτεσινή ομιλία του Κόλιν Πάουελ, που ήδη μελετά ο γγ της Συμμαχίας, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Οπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, το Λουξεμβούργο, μία από τις τέσσερις χώρες που διαφώνησαν στην εξέταση από το ΝΑΤΟ του αμερικανικού αιτήματος για υποστήριξη σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης με το Ιράκ, ήρε τις αντιρρήσεις του.

Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έχουν μπλοκάρει εδώ και δύο βδομάδες την επίσημη εξέταση του αιτήματος, παρά τις πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας πως αυτό θα αποτελούσε ένδειξη ότι το ΝΑΤΟ μπαίνει σε μια «λογική πολέμου». Ωστόσο, σε ανεπίσημη συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ την Τρίτη, το Λουξεμβούργο ενημέρωσε ότι η θέση του, όσον αφορά αυτό το ζήτημα, έχει «εξελιχθεί».

Πάντως, το θέμα του Ιράκ δεν υπήρξε στην ατζέντα της εβδομαδιαίας συνάντησης των μονίμων εκπροσώπων των 19 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

Μετά τη συνάντηση, ο λόρδος Ρόμπερτσον, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις σχετικά με τη διάσταση που έχει εκδηλωθεί, δήλωσε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφωνία στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ για την ανάγκη αφοπλισμού του Ιράκ από όπλα μαζικής καταστροφής. Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι απολύτως ενωμένο και δηλώνει έτοιμο να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στα Ηνωμένα Εθνη, για την πλήρη, άμεση και χωρίς προϋποθέσεις συμμόρφωση του Ιράκ με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα το ψήφισμα 1441 και πρόσθεσε: «Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν έχει εναλλακτική λύση και θα πρέπει να προχωρήσει σε πλήρη αφοπλισμό, κάτι το οποίο έχει ακόμη χρόνο να πράξει».

Από την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, είπε ότι στόχος της συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, είναι η άσκηση πίεσης στο Ιράκ και η ανάγκη συμμόρφωσής του με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ