Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΚΑΒ
Τα κέρδη στέλνουν ανθρώπους στον πάτο της θάλασσας

Πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία και πεντάωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα, ενώ ζητούν να ανατεθούν άμεσα οι αεροδιακομιδές σε κρατικό φορέα

Δυναμική παρουσία στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ
Δυναμική παρουσία στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ
«Η υγεία δεν μπορεί να είναι εμπορεύσιμο είδος και να θυσιάζονται οι ζωές μας στο βωμό του κέρδους. Οταν το κέρδος μπαίνει πάνω απ' όλα, η ασφάλεια των ανθρώπων, η ζωή τους πηγαίνει στον πάτο της θάλασσας. Οχι άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους. Δεν είναι ατυχήματα, αλλά δολοφονίες». Μ' αυτές τις φράσεις, τις οποίες οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ είχαν γράψει με μεγάλα κόκκινα γράμματα στο πανό που έχει αναρτηθεί στην είσοδο του κτιρίου του ΕΚΑΒ, οι οποίες ακούστηκαν και ξανακούστηκαν στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση, με την απαίτησή τους να σταματήσει κάθε διαδικασία ξεπουλήματος των αεροδιακομιδών, απέτισαν φόρο τιμής στους αδικοχαμένους συναδέλφους τους.

«Η μετατροπή των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από κοινωνικό αγαθό σε εμπορεύσιμο είδος και πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας από τους διαχειριστές των πτητικών μέσων, είναι η αιτία που προκαλούνται τόσες απώλειες στο ΕΚΑΒ», τονίζουν οι εργαζόμενοι στο ψήφισμα που ενέκριναν στη Γενική τους Συνέλευση. Επίσης, αποφάσισαν για σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν 5ωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 2 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση με κύριο αίτημα την ανάθεση των αεροδιακομιδών σε κρατικό φορέα.

Το κλίμα στη μαζικότατη Γενική Συνέλευση χτες ήταν βαρύ, απ' την οδύνη για τον άδικο χαμό των συναδέλφων τους, απ' την οργή και την αγανάκτηση γιατί σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα έγιναν τρία δυστυχήματα, γιατί δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς, για την ασφάλεια των αεροδιακομιδών, για την υγειονομική γύμνια των νησιών και των ακριτικών περιοχών, που πληρώνεται με ανθρώπινες ζωές.

Κατάμεστο ήταν χτες το αμφιθέατρο στο ΕΚΑΒ
Κατάμεστο ήταν χτες το αμφιθέατρο στο ΕΚΑΒ
Οι εργαζόμενοι επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να μην παίρνουν μέρος στις αεροδιακομιδές με τα ελικόπτερα της εταιρίας «Helitalia». Ο σύλλογός τους, στα πλαίσια αυτά, ετοιμάζει εξώδικο, με το οποίο θα ενημερώνει την εταιρία για την απόφαση των εργαζομένων και θα ζητεί την παρέμβαση του εισαγγελέα για τις συνθήκες πτήσης των ιπτάμενων μέσων του ΕΚΑΒ.

Στη Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι το κυνήγι του κέρδους είναι αυτό που σκοτώνει το ΕΚΑΒ, ενώ κατατέθηκαν νέα στοιχεία για την κατάσταση του μοιραίου ελικοπτέρου, ο κινητήρας του οποίου είχε αντικατασταθεί γιατί παρουσίασε επανειλημμένα προβλήματα.

Στα τραγικά γεγονότα με τους 14 νεκρούς, τονίζουν οι εργαζόμενοι στο ψήφισμα, υπάρχουν ευθύνες. Η έλλειψη σαφούς πλαισίου πτήσεων και καθορισμού κανόνων λειτουργίας είναι ένας από τους λόγους που θρηνούμε τόσα θύματα, μα πάνω απ' όλα η παράδοση των αεροδιακομιδών στους ιδιώτες.

«Η διαχείριση των πτητικών μέσων, με τα τραγικά της αποτελέσματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μόνο θάνατο μας άφησε. Η συνέχιση της λειτουργίας στο χώρο μας και γενικά στην Υγεία φορέων ιδιωτικών, που μόνο στόχο έχουν το κέρδος, δυστυχώς θα έχουν το ίδιο και χειρότερο αποτέλεσμα. Η επαπειλούμενη εκχώρηση των αερομεταφορών του ΕΚΑΒ (ελικόπτερα και πτητική διαχείριση) σε ιδιώτες και η στέρηση των μέσων αυτών από την υπηρεσία μας κανένα θετικό αποτέλεσμα δε θα έχουν, οι κίνδυνοι θα αυξηθούν και δεκάδες δισεκατομμύρια θα γίνουν βορά του αδηφάγου θηρίου της κερδοσκοπίας», τονίζουν οι εργαζόμενοι στο ψήφισμά τους.


Ζητούν:

  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία ξεπουλήματος των αερομεταφορών και κάθε άλλου τομέα του ΕΚΑΒ
  • Να καταγγελθεί άμεσα η συμφωνία με τη σημερινή διαχειρίστρια εταιρία
  • Να ανατεθούν οι αεροδιακομιδές σε κρατικό φορέα (υπουργείο Εθνικής Αμυνας). Η πρόταση των εργαζομένων έχει γίνει αποδεκτή και αναμένεται η ανάθεσή τους από το υπουργείο Υγείας
  • Να δημιουργηθεί φορέας για τη διαχείρισή τους από το ΕΚΑΒ και το υπουργείο Αμυνας
  • Να εκπονηθεί άμεσα πλαίσιο λειτουργίας των πτήσεων
  • Να αναζητηθούν τα αίτια του νέου δυστυχήματος και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες σε κάθε υπεύθυνο.

Ακόμα, ζητούν την άμεση υλοποίηση του μνημονίου του ΕΚΑΒ με τον Οργανισμό «Αθήνα 2004» για παραπέρα ανάπτυξη των αερομεταφορών, με την αγορά και άλλων ελικοπτέρων και αεροπλάνων με δημόσιο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αμεση πρόσληψη όλου του προσωπικού και προμήθεια των μέσων που προβλέπονται στο μνημόνιο, χρηστή διαχείριση του ΕΚΑΒ.

Προκαταρκτική εξέταση

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ε. Κρουσταλλάκης, παρήγγειλε χτες τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος και να εξεταστεί το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον των υπεύθυνων αυτής της τραγωδίας. Μάλιστα, ο Ε. Κρουσταλλάκης ανέθεσε την υπόθεση στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Μαγκλάρα, επειδή έκρινε ιδιαίτερα σοβαρό το θέμα.

Επίσης, στην παραγγελία του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κάνει τις εξής επισημάνσεις:

  • Παραγγέλλει να αναζητηθούν στοιχεία και από τους φακέλους των δύο προηγούμενων δυστυχημάτων με ελικόπτερα του ΕΚΑΒ και να ερευνηθεί αν υπάρχει ταυτότητα των αιτίων με τα δύο άλλα συμβάντα. Για τα δύο άλλα δυστυχήματα έχουν σχηματιστεί φάκελοι στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθήνας και Νάξου
  • Δίνει εντολή στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Μαγκλάρα να ζητήσει τα πρακτικά των προμηθειών και παραλαβής των συγκεκριμένων ελικοπτέρων
  • Ζητάει να επεκταθεί η έρευνα και να διερευνηθεί μήπως υπάρχουν στοιχεία ενδεχόμενου δόλου στη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων.
Αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο

«Δεν υπήρχαν απόλυτα συγκεκριμένοι κανόνες» για τις αεροδιακομιδές, παραδέχτηκε χτες απαντώντας στους δημοσιογράφους ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, αναφέροντας ότι πρέπει να εξεταστούν οι συνθήκες πτήσης.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας επιχείρησε να απαλύνει τις εντυπώσεις από τη νέα τραγωδία, λέγοντας πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας έλαβαν μέτρα με την εκ των υστέρων απαγόρευση των νυχτερινών πτήσεων. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα της σύμβασης με τη «Helitalia», η οποία λήγει το 2003, και συνολικά το πλέγμα λειτουργίας και τον κανονισμό του ΕΚΑΒ.

Ισχυρίστηκε ότι υπήρχε ολοκληρωμένος έλεγχος και κανονισμός ελέγχων των ελικοπτέρων και ότι στο ελικόπτερο που έπεσε υπήρξε έλεγχος πριν από μικρό χρονικό διάστημα. Αντιμετώπισε όμως με αμηχανία το γεγονός ότι δεν είχε αναφερθεί στα έγγραφα της εταιρίας η αναγκαστική προσγείωση που έκανε το ελικόπτερο πρόσφατα στα Ψαρά, λόγω βλάβης.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον των αεροδιακομιδών ανέφερε ότι το θέμα εξετάζεται. «Υπάρχει, είπε, η προσφορά του στρατού. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει και την αυριανή (σ.σ σημερινή) συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Στις ευθύνες των ΜΜΕ, που λειτουργούν χωρίς συνέχεια και με εντυπωσιοθηρία, βρήκε να αναφερθεί ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, ερωτηθείς να σχολιάσει το τραγικό ατύχημα και αναρωτήθηκε, «ποιος θα ασχοληθεί με το πριν και το μετά αυτού του τραγικού συμβάντος;». Σαν να είναι τα ΜΜΕ που θα πρέπει να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση με την πολιτική της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ