Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΧΕΔΙΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ»
Κυβερνητική υποκρισία για τους φτωχούς

Προκαλεί με το κάλπικο ενδιαφέρον της για τους φτωχούς η κυβέρνηση, που με την πολιτική της δημιουργεί και πολλαπλασιάζει τη φτώχεια

Στο όνομα της «κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής» η κυβέρνηση επεξεργάζεται το νέο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση» της περιόδου 2003 - 2005, σε μια προσπάθεια να καλύψει το μέγεθος της αντιλαϊκής πολιτικής της και να συμβάλλει από την πλευρά της στην κατεύθυνση για μια ανάλογη συγκάλυψη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για το νέο σχέδιο, που θα πρέπει να κατατεθεί τον Ιούλη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συζήτησαν χθες υπό την προεδρία του υπουργού Εργασίας Δ. Ρέππα, οι υφυπουργοί Εργασίας Λ. Τζιόλας, Οικονομικών Γ. Φλωρίδης, Πρόνοιας Δ. Θάνος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Β. Βαλασσόπουλος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Π. Τήνιος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να δημιουργηθεί διυπουργική ομάδα διοίκησης έργου υπό τον Π. Τήνιο, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για το πρώτο ανάλογο σχέδιο της περιόδου 2001 - 2003. Μέσα από αυτό το πρώτο σχέδιο «κοινωνικής ενσωμάτωσης» η κυβέρνηση επιχείρησε να συσκοτίσει τις αληθινές και οδυνηρές συνέπειες της πολιτικής της και να παρουσιάσει ένα «έργο» που ούτε νέο είναι, ούτε δικό της.

Ενδεικτικά, στο σχέδιο του 2001 - 2003, που τυπικά βρίσκεται σε εξέλιξη, είχαν περιληφθεί ακόμη και τα... παγκάρια της Εκκλησίας, ως κοινωνική δράση «φορέων», τα προγράμματα της Εργατικής Εστίας για τα οποία πληρώνει ο ίδιος ο εργαζόμενος, το ΕΚΑΣ που χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να μη φτάσει η κατώτερη σύνταξη στα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη. Μέχρι και την εγκληματική για τα συμφέροντα των ανέργων και των εργαζομένων, αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση την ενέταξε χωρίς αιδώ στο συγκεκριμένο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης», προκειμένου να το συνδυάσει με την πολιτική που αναπτύσσεται διεξοδικότερα στο «αδελφάκι» του, το σχέδιο για την «Ενίσχυση της απασχόλησης»!

Από την άλλη, τόση είναι η σημασία που δίνει σε όσα η ίδια διακηρύσσει, που η - σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια θετική - αναμόρφωση των επιδομάτων για άτομα με αναπηρίες, που είχε εξαγγείλει ο υφυπουργός Πρόνοιας Δ. Θάνος, σε συνέντευξη Τύπου, δεν έχει προχωρήσει ακόμη. Κάτι που μάλλον είναι θετικό για τα άτομα με αναπηρίες, αφού η κυβερνητική πολιτική είναι συνεπής στην περικοπή παροχών.

Στα κείμενα και τις εξαγγελίες της και για αυτό το νέο σχέδιο «Κοινωνικής ενσωμάτωσης», η κυβέρνηση χρησιμοποιεί σε υπερβολική ποσότητα φράσεις που παραπέμπουν στην «κοινωνική προστασία». Την ίδια ώρα υπονομεύει την Παιδεία, ιδιωτικοποιεί περαιτέρω την Υγεία - η τραγωδία στην Ικαρία είναι χαρακτηριστική - εμβολίζει τις εργασιακές σχέσεις με την «απασχολησιμότητα» και την «ευελιξία», κάνει τελικώς τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ