Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Απαίτηση η προκήρυξη απεργίας ενάντια στον πόλεμο

Είκοσι δύο δευτεροβάθμιες οργανώσεις καλούν τη ΓΣΕΕ να προκηρύξει απεργία

Οι εργαζόμενοι που βγήκαν στο δρόμο ενάντια στον πόλεμο, αξιώνουν να υπάρχει και συνέχεια με απεργία
Οι εργαζόμενοι που βγήκαν στο δρόμο ενάντια στον πόλεμο, αξιώνουν να υπάρχει και συνέχεια με απεργία
Την καθολική απαίτηση, η εργατική τάξη της χώρας μας να γίνει προμαχώνας της ειρήνης και με την πάλη της να υψώσει εμπόδια στον πόλεμο, εκφράζει η πρόταση δεκάδων ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, την πρώτη ημέρα του πολέμου και κλιμάκωση της αντιπολεμικής δράσης.

Ηδη στην πρωτοβουλία τριών μεγάλων συνδικάτων που εκπροσωπούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους (Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας) προστέθηκαν ακόμα 19 δευτεροβάθμιες οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά και πρωτοβάθμια σωματεία των ΟΤΑ. Η πρόταση κατατέθηκε χτες στη διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Με την πρότασή τους αυτή, τα συνδικάτα αναλαμβάνουν τις αυξημένες ευθύνες τους για την οργάνωση του αντιπολεμικού αγώνα, εναρμονίζονται με τη θέληση της εργατικής τάξης και κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα στην κλιμάκωση της πάλης τους. Παράλληλα καλούν όλα τα συνδικάτα να συζητήσουν και να στηρίξουν την πρωτοβουλία τους παίρνοντας αποφάσεις για απεργία.

Στην πρότασή τους προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, οι 22 δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν: «Από μέρα σε μέρα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται να εξαπολύσουν τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ.

Η χρησιμοποίηση του πολέμου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η προώθηση των στρατηγικών σχεδίων των ΗΠΑ, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πετρελαίων και των ενεργειακών πηγών προκαλούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής, για την ανθρωπότητα.

Χιλιάδες ζωές θα θυσιαστούν. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων θα δεχτούν ισχυρότατο πλήγμα. Η δύναμη που μπορεί να αντιταχθεί αποφασιστικά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να υψώσει εμπόδια στον πόλεμο είναι η πάλη των λαών, η πάλη της εργατικής τάξης.

Σ' αυτές τις συνθήκες, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει αυξημένες ευθύνες για την οργάνωση και την ανάπτυξη του αντιπολεμικού αγώνα. Η κατάσταση απαιτεί τη χρησιμοποίηση όλων των μορφών πάλης, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, το συντονισμό με τα αντιπολεμικά κινήματα των άλλων χωρών.

Καλούμε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να αποφασίσουν την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας την ημέρα έναρξης του πολέμου, για να καταδικάσουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να απαιτήσουμε να σταματήσει και να βάλουμε εμπόδια στη γενίκευσή του. Να απαιτήσουμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας.

Πιστεύουμε ότι η πρόταση αυτή εναρμονίζεται με τη θέληση της εργατικής τάξης, με τα καθήκοντα που έχει αυτές τις κρίσιμες ώρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ