Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Δεν είναι κατοχή, είναι αυτοάμυνα»

Με το σκεπτικό ότι ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται εντός των παλαιστινιακών εδαφών «αμυνόμενος», το Ανώτατο Ισραηλινό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ανθρωπιστικών οργανώσεων, προκειμένου να αναλάβει το Ισραήλ τη διανομή αντιασφυξιογόνων μασκών και στους Παλαιστινίους

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ προσφυγή ισραηλινών και παλαιστινιακών ανθρωπιστικών οργανώσεων, που ζητούσαν να αναλάβει η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός τη διανομή αντιασφυξιογόνων μασκών και στον παλαιστινιακό πληθυσμό ενόψει της σχεδιαζόμενης επίθεσης κατά του Ιράκ και των πιθανών αντιποίνων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Ισραήλ.

Οι οργανώσεις υποστήριξαν ότι εφόσον ο ισραηλινός στρατός έχει θέσει υπό την κατοχή του τα παλαιστινιακά εδάφη, είναι υποχρεωμένος να φροντίζει για την ασφάλεια των, περίπου, 3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Αντίθετα, το Ανώτατο Ισραηλινό Δικαστήριο εκτίμησε ότι η παρουσία του ισραηλινού στρατού μέσα σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις «δεν είναι κατοχή αλλά πράξη αυτοάμυνας» και κατά συνέπεια δεν είναι ευθύνη του Ισραήλ η προστασία των Παλαιστινίων από μια ενδεχόμενη επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής αλλά ευθύνη της Π. Αρχής. Συμπληρώνοντας, μάλιστα, το σκεπτικό του, το Ανώτατο Δικαστήριο υποστήριξε ότι η προσφυγή θα ήταν δικαιολογημένη μόνο αν ο ισραηλινός στρατός εμπόδιζε τη διανομή αντιασφυξιογόνων μασκών από την Π. Αρχή προς τους πολίτες της.

Είναι σαφές ότι το ίδιο το σκεπτικό, που «βαφτίζει» την κατοχή και την πλήρη ισοπέδωση κάθε υποδομής της Π. Αρχής σε «αυτοάμυνα», είναι απαράδεκτο. Είναι, επίσης, σαφές ότι η απόφαση αυτή είναι βαθιά απάνθρωπη εφόσον είναι γνωστό ότι η Π. Αρχή, λόγω ακριβώς των ισραηλινών επιχειρήσεων, δε διαθέτει πλέον σχεδόν καμία δυνατότητα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες της.

Το πλέον εξοργιστικό, όμως, είναι ότι μόλις πριν από ένα μήνα, ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, Νταβίντ Σασόν, διαβεβαίωνε, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, ότι το Ισραήλ «έχει ήδη λάβει μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων και φυσικά θα τους μοιράσει (αν δεν τους μοιράζει ήδη) αντιασφυξιογόνους μάσκες, ενώ, παράλληλα, η αεράμυνά του συμπεριλαμβάνει και τις παλαιστινιακές περιοχές». Υποθέτουμε η διανομή μασκών είναι προτεραιότητα όπως ήταν και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της ευρείας επιχείρησης «Προστατευτικό Τείχος», τον περασμένο Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ