Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Χολιγουντιανή ενημέρωση

Μετά το πρόσφατο τετραπλό προμελετημένο χτύπημα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε δημοσιογραφικούς στόχους (μέσα σε λίγες ώρες δέχτηκαν τα πυρά, πρώτα η ιρακινή τηλεόραση, μετά το κανάλι «Αλ Τζαζίρα», μετά το κανάλι «Αμπού Ντάμπι» και στο τέλος το ξενοδοχείο «Παλεστάιν», που φιλοξενούσε τους ξένους δημοσιογράφους - πολεμικούς ανταποκριτές), η ελληνική κοινή γνώμη ...χόρτασε τη νέα «ποιότητα ενημέρωσης» για τα γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ιράκ. Τα «αντικειμενικά» κανάλια, όπως CNN, SKY NEWS, FOX TV κλπ., έδωσαν χτες απτά δείγματα γραφής της «ποιοτικής ενημέρωσης» που προσφέρουν. Μια ενημέρωση φτηνιάρικη, εμπλουτισμένη με χολιγουντιανά τρικ, σαν κι αυτή που βλέπαμε επί δύο τουλάχιστον ώρες στην πλατεία της Βαγδάτης στην επιχείρηση αποκαθήλωσης του αγάλματος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Για τους Αμερικανοβρετανούς και τα κανάλια τους, δεν υπήρχαν - για να ασχοληθούν και να μας δείξουν - ούτε καταστροφές σε κτίρια και υποδομές που προκάλεσαν τα στρατεύματα των εισβολέων, ούτε οι τραυματίες από την ομάδα του Ερυθρού Σταυρού, που δέχτηκε χτες τα πυρά των Αμερικανών στρατιωτών, ούτε βέβαια οι βαριά τραυματισμένοι στα νοσοκομεία. Καθώς η ιρακινή τηλεόραση είχε σιγήσει από τα πυρά των εισβολέων - «απελευθερωτών»! Καθώς οι Ελληνες και, γενικότερα, οι πολεμικοί ανταποκριτές από τις άλλες χώρες ήταν όχι μόνο μουδιασμένοι από το προχτεσινό δολοφονικό χτύπημα που δέχτηκαν από τους Αμερικανούς, αλλά και αποκλεισμένοι στο ξενοδοχείο «Παλεστάιν»! Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα φιλικά στους Μπους και Μπλερ κανάλια «ενημέρωσης», με τους «ενσωματωμένους» δημοσιογράφους, πρόβαλλαν επί δίωρο μια ομάδα 30-50 ατόμων, που βοήθησαν τους «απελευθερωτές» Αμερικανούς στρατιώτες στο γκρέμισμα του αγάλματος του Σαντάμ Χουσεΐν και να πανηγυρίζουν...

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κύριος Μίλερ και τα αφεντικά του θα πρέπει να είναι τώρα ευχαριστημένοι, καθώς οι Ελληνες θα βλέπουν τώρα - όπως επιθυμούσε - μόνο τα καλά και ευχάριστα νέα από την εισβολή των αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, όπως τους τα σερβίρουν το CNN, το FOX ή το SKAY NEWS. Με τη «βοήθεια» των Αμερικανών, οι Ελληνες δε θα βλέπουν πια ούτε εικόνες με νεκρούς ή τραυματίες από τα πυρά των αμερικάνικων και βρετανικών στρατευμάτων, ούτε εικόνες από τις επιθέσεις σε τηλεοπτικά συνεργεία, δημοσιογράφους, διπλωματικές αποστολές, ούτε, βέβαια, γιατρούς στα νοσοκομεία που χειρουργούν - ελλείψει φαρμάκων - χωρίς αναισθητικό. Καθώς αυτές οι εικόνες, όπως και γενικότερα η αλήθεια, βλάπτουν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, οι Αμερικανοί φρόντισαν να σταματήσει η προβολή τους, προχωρώντας ακόμη και στη δολοφονία ανθρώπων των Μέσων Ενημέρωσης, νομίζοντας πως έτσι θα καταφέρουν να δολοφονήσουν και την αλήθεια.

Αν, όμως, νομίζουν ότι θα κρύψουν την αλήθεια με τα όπλα και με αλλεπάλληλα βρώμικα εγκλήματα σε βάρος αθώων - όπως είναι ο ιρακινός λαός, οι ανεξάρτητοι και μη «ενσωματωμένοι» δημοσιογράφοι - κάνουν μεγάλο λάθος. Και, αργά ή γρήγορα, οι λαοί των εισβολέων (ΗΠΑ - Μεγάλη Βρετανία και των κάθε είδους υποστηρικτών τους σ' αυτόν τον πόλεμο), θα ανακαλύψουν την αλήθεια, όταν κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό και αυτού του βρώμικου πολέμου, είτε με τη μορφή της «ανοικοδόμησης», είτε με τη μορφή «ανθρωπιστικής βοήθειας». Γιατί, όπως έλεγε ο Μπ. Μπρεχτ: «Ο πόλεμος φέρνει φτώχεια στους ηττημένους λαούς, αλλά φέρνει και χειρότερη φτώχεια στους φτωχούς του νικητή».


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ