Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Ετοιμη η κατοχική κυβέρνηση

Παντού καταστροφή και τρομοκρατία

Associated Press

Παντού καταστροφή και τρομοκρατία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΜ ΚΑΣΡ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Τα σενάρια ήταν γνωστά πριν καν ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες και η εισβολή των Βρετανο-Αμερικανών στο Ιράκ. Φυσικά, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, η συζήτηση για το «μεταπολεμικό» Ιράκ παρότι εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη αναταραχή εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να έχουν βγάλει μαχαίρια αναφορικά με το ρόλο του Αχμεντ Τσαλαμπί και άλλων προσόπων της ιρακινής αντιπολίτευσης, σε πρώτο στάδιο λύθηκε με την εσπευσμένη επίσημη ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, ότι ουσιαστικός -στρατιωτικός φυσικά- διοικητής θα είναι ο επικεφαλής των Αμερικανικών Δυνάμεων στον Κόλπο, στρατηγός Τόμι Φρανκς.

Ενας ακόμη στρατηγός, αλλά εν αποστρατεία, ο Τζέι Γκάρνερ, θα ηγηθεί του, φέροντος εύσχημου ονόματος, «υπουργείου Ανοικοδόμησης και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων», κατά το μνημόνιο του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, όπου τονίζεται η ανάγκη να ενταχθούν υπό την άμεση εξουσία των ΗΠΑ όλες οι περιοχές που ελέγχει ο στρατός, ακόμα και πριν τον τερματισμό του πολέμου. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Independent», το Ιράκ θα χωριστεί σε 3 ζώνες, Νότιο, Κεντρικό και Βόρειο, όπου ο επίσης απόστρατος στρατηγός Μπακ Γουόλτερς θα είναι επικεφαλής του «υπουργείου Ανοικοδόμησης» στο Νότιο Ιράκ, η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Υεμένη, Μπάρμπαρα Μποντίν θα έχει υπό την ευθύνη της τις κεντρικές περιοχές της χώρας και ο στρατηγός Μπρους Μουρ θα είναι υπεύθυνος του βόρειου τομέα.


Associated Press

Ο ίδιος ο Τόμι Φρανκς (πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται, τον θέλουν να βρίσκεται ήδη στο Νότιο Ιράκ), αλλά και ο Τζέι Γκάρνερ, που εδώ και μέρες ήδη έχει εγκατασταθεί στο Ουμ Κασρ, θα εδράσουν σε ένα από τα νοτιότερα σημεία του Ιράκ. Αλλα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι ο πρώην διευθυντής της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ, που πιθανολογείται ότι θα αναλάβει υπουργός Πληροφοριών στο Ιράκ. Ο Τίμοθι Κάρνεϊ, πρώην πρέσβης στο Σουδάν, αναμεμειγμένος στις εκλογές στην Καμπότζη υπό την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών το 1993, που προορίζεται για θέση στο υπουργείο Βιομηχανίας της προσωρινής κυβέρνησης. Ο Ρόμπερτ Ρέιλι, πρώην διευθυντής της «Φωνής της Αμερικής», και ο πρώην πρέσβης στη Δαμασκό, Ράιαν Κρόκερ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα Εγγύς Ανατολής, υποψήφιος για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

Παράλληλα, άλλη μία διάσταση της ανοικοδόμησης κατά το βρετανικό Τύπο, είναι τα κύρια ζητήματα της ανοικοδόμησης, που ως τώρα έχει επικεντρωθεί σε τρία σημεία: την ανάγκη να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια, την κατανομή των συμβολαίων για την ανοικοδόμηση και τον έλεγχο του πετρελαίου. Πέρα απ' αυτά όμως, υπάρχει το στοίχημα της δημιουργίας μιας σταθερής και ανθηρής οικονομία για τον ιρακινό λαό, ώστε να γίνει μοντέλο προς «εξαγωγή» σε όλες τις γειτονικές χώρες.


Associated Press

Κατά τους ιθύνοντες ο τελευταίος αυτός στόχος είναι εφικτός, αφού το Ιράκ έχει αυτή τη στιγμή ένα εισόδημα κατά κεφαλή που υπολογίζεται στα 3.600 δολάρια το χρόνο, όσο η Αίγυπτος ή το Μαρόκο. Τα 23 εκατομμύρια των κατοίκων του, όμως, θα μπορούσαν θαυμάσια να έχουν εισόδημα τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερο και το Ιράκ να γίνει μια από τις πλουσιότερες χώρες της Μέσης Ανατολής. Ομως, το ερώτημα, γράφει ο Χάμις ΜακΡάε στην «Independent», είναι τι πρέπει να γίνει για να φτάσει σε αυτό το σημείο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ