Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Δολοφονία πολλαπλών μηνυμάτων και συνεπειών

ΝΑΤΖΑΦ.--

Δολοφονήθηκε, χτες, στην ιερή πόλη των Σιιτών, Νατζάφ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των Ιρακινών σιιτών στην, υπό αμερικανική αιγίδα, ιρακινή αντιπολίτευση. Ο Αμπντούλ Ματζίντ αλ Κχοέι επέστρεψε, μόλις την περασμένη εβδομάδα, στο Ιράκ και στις 3 Απρίλη έφθασε στη Νατζάφ, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη.

Οπως δήλωσε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο σιίτης μουλάς Αλί Ασαγίντ Χαϊντέρ, δολοφονήθηκε και ο μουλάς Χαϊντάρ αλ Καντάρ. Οι σιίτες κληρικοί συνεδρίαζαν στη Νατζάφ με θέμα τον έλεγχο του ιερού τεμένους του Ιμάμη Αλί στη Νατζάφ, του τρίτου ιερότερου τόπου για τους Σιίτες, αλλά και τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στα αμερικανοβρετανικά σχέδια για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο αλ Κχοέι μετέβη στο τέμενος του Ιμάμη Αλί μαζί με τον αλ Καντάρ, ο οποίος είχε υπό τον έλεγχό του το τέμενος μέχρι σήμερα και συμμετείχε στο υπουργείο Θρησκείας του ιρακινού καθεστώτος, σε μια κίνηση «συμφιλίωσης».

Ενώ βρίσκονταν στο ιερό τέμενος, πλήθος ανθρώπων, που σύμφωνα με ορισμένες πηγές ήταν προσκείμενοι σε έναν άλλο κληρικό, τον μουλά Μοχάμεντ Μπράγκα αλ Σαντάρ, προπηλάκισε τους δύο άνδρες, τον έναν γιατί αν και σιίτης συνεργάστηκε με το ιρακινό καθεστώς, τον άλλο γιατί συνεργάστηκε με τους Αμερικανούς. Κάποιοι υποστήριζαν ότι ο αλ Κχοέι έβγαλε όπλο και πυροβόλησε δύο φορές, είτε προς το πλήθος είτε στον αέρα. Το πλήθος εξαγριώθηκε, μαχαίρωσε τους 2 κληρικούς, ενώ ανακριβής παρέμενε ο αριθμός των τραυματιών.

Ο αλ Κχοέι ήταν γιος του μεγάλου Αγιατολάχ, Σεγίντ Αμπντουλκασίμ Μουσάουι αλ Κχοέι, θρησκευτικού ηγέτη των Σιιτών κατά τον πόλεμο του Κόλπου. Μόλις καταπνίγηκε η εξέγερση των Σιιτών, ο μεγάλος Αγιατολάχ τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό και πέθανε το 1992. Ο Ματζίντ αλ Κχοέι, από το 1992, ζούσε στο Λονδίνο και ήταν το δεξί χέρι του εξόριστου Μεγάλου Αγιατολάχ αλ Σιστάνι, διαδόχου του πατέρα του, που πριν λίγες ημέρες κάλεσε τους Σιίτες του ιρακινού νότου «να αφήσουν τους Αμερικανούς στρατιώτες να κάνουν τη δουλιά τους».

Σύμφωνα με ορισμένες άλλες πληροφορίες, οι δύο σιίτες κληρικοί μαχαιρώθηκαν από άλλους κληρικούς μετά από έντονη λογομαχία κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής συνόδου. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο αλ Κχοέι δεν ήταν διόλου αγαπητός στους Ιρακινούς σιίτες που σχετίζονται με τη φιλοϊρανική οργάνωση «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», ακριβώς λόγω των σχέσεών του με τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο έσπευσαν να εκφράσουν την καταδίκη και τη θλίψη τους. Η δολοφονία του εκτιμάται από αναλυτές ότι πυροδοτεί εντάσεις ακόμη και εντός του σιιτικού πληθυσμού, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις φυγόκεντρες δυνάμεις που απελευθέρωσε η αμερικανοβρετανική εισβολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ