Κυριακή 4 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΞΑΡΜΑΤΩΜΕΝΗ Η ΧΩΡΑ

(μπροστά στους σεισμούς)

ΜΑΚΡΙΝΗ η γνωριμιά μας με τον Εγκέλαδο, θα έλεγα πως είναι γνωριμιά από «κούνια». Κι είναι έτσι εύλογη η ευαισθησία, τ' αντανακλαστικά, όταν το φοβερό αυτό θεριό ξυπνάει και μας θυμίζει τη μυθική, την πανάρχαια παρουσία του πάνω στη Γη μας.

ΜΑΣ ξαναγύρισε στα δικά μας βάσανα και τους ατέλειωτους με τους σεισμούς παραδαρμούς η νέα αυτή τραγωδία, που έπληξε ξημερώματα της Πρωτομαγιάς τη φτωχολογιά στην ορεινή περιοχή του Μπινγιόλ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ δε «φιξάρει» τα ραντεβού του. Χτυπάει ξαφνικά κι απρόσμενα, όταν φαίνεται αποξεχασμένος. Μέσα στη βαθιά νύχτα, πάνω στον ύπνο, χτύπησε τους κατοίκους του Μπινγιόλ και τους 198 μαθητές του οικοτροφείου στο Τζελτίκσουγιου για να τους θάψει ζωντανούς. Κι είναι συγκλονιστικά τα λόγια που ειπώθηκαν από τα ίδια τα παιδιά, καθώς τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούσαν να τα απεγκλωβίσουν.

ΕΙΝΑΙ, επίσης, πολύ χαρακτηριστικά τα λόγια ενός πατέρα, καθώς μ' αγωνία καρτερούσε το παιδί του, που 'χε παγιδευτεί μέσα στο κτίριο, όταν στο ξέσπασμά του έδωσε το στίγμα του εγκλήματος: «...Ο στάβλος, είπε, που έχτισα εγώ έμεινε όρθιος... Αλλά το σχολειό (το οικοτροφείο) έπεσε...». Να σημειώσουμε πως το οικοτροφείο είναι σχετικά νεόδμητο, είχε ολοκληρωθεί το 1998. Το οικοτροφείο το έχτισαν οι μαφίες των κατασκευαστών...

Η ΘΕΟΦΤΩΧΗ ορεινή αυτή περιοχή του Μπινγιόλ έχει παλιούς λογαριασμούς με τους σεισμούς. Ηταν το 1971, που σ' έναν επίσης ισχυρό σεισμό χάθηκαν 900 άνθρωποι. Αλλά ο χειρότερος κι ο πιο φονικός ήταν αυτός που έγινε στις 17 Αυγούστου 1999. Σ' αυτόν, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι νεκροί έφτασαν τις 20.000. Αλλες πηγές ανεβάζουν τους αριθμούς των θυμάτων στις 40.000, ακόμη και τις 50.000!

ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ο Εγκέλαδος ταρακουνάει τη διπλανή μας χώρα, τόσες φορές ανοίγουν και σ' εμάς οι συζητήσεις και άφθονες προσφέρονται τότε οι διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων, ότι δε θα επηρεαστεί η σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας. Το επίκεντρο του προχτεσινού σεισμού, μας λένε, που βρίσκεται στην ανατολική απόληξη του ρήγματος της Ανατολίας, είναι πολύ μακριά από τη χώρα κι έτσι δεν πρόκειται να 'χουμε επιπτώσεις στον ελληνικό χώρο.

ΑΛΛΑ γιατί να ξεχνούμε, όμως, τους δικούς μας λογαριασμούς με τον Εγκέλαδο; Μόλις προχτές, ξυπνήσαμε τρίτη μέρα του Πάσχα με τα 5,1 Ρίχτερ, που βαθιά χαράματα ξύπνησε και «πέταξε» από το κρεβάτι τους κατοίκους της Μεσσηνίας και της Λακωνίας κι όχι, βέβαια, για πρώτη φορά. Ολόκληρος σχεδόν ο ελληνικός χώρος έχει κάθε τόσο ταρακουνήματα από τους σεισμούς, μικρά ή μεγάλα, ανάλογα βέβαια με την «κληρονομικότητά» του...

ΣΥΧΝΑ ακούμε να μας λένε, κάθε φορά που έχουμε με τους σεισμούς κάποια, μικρή ή μεγάλη, δοκιμασία, πως είναι ανάγκη να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς και πως η μάθηση αυτή, η άσκηση, πρέπει να γίνει από τα πρώτα της ζωής βήματα, από το σχολειό και σ' όλα τ' άλλα...

ΣΩΣΤΑ όλα αυτά, να τα μάθουμε, να τα κάνουμε, αλλά τα λόγια δε φτάνουν. Ας θυμηθούμε πως ο μεγάλος σεισμός του Σεπτέμβρη του 1999 και οι τραγικές του συνέπειες έφεραν στην επιφάνεια την τραγική ανυπαρξία ενός συνολικού σχεδίου θωράκισης της Αθήνας από τους σεισμούς.

ΑΝΟΙΧΤΟΣ, λοιπόν, και πολύ επικίνδυνος κι ο δικός μας λογαριασμός με τον Εγκέλαδο. Και, στην πράξη, ξαρματωμένη η χώρα από την απαραίτητη αντισεισμική προστασία και άμυνα.

Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ, αλλά όχι μόνον αυτή, πήρε τα τελευταία χρόνια μια αρκετά γερή πρόγευση, με τους σεισμούς, ευτυχώς, χωρίς μεγάλες συνέπειες. Το κακό, πάντως, είναι πως, καθώς ξεμακραίνουμε από τη φοβερή δοκιμασία, ξεχνιούνται σχεδόν όλα κι ο λογαριασμός με το μυθικό θεριό μένει ανοιχτός. Κι η χώρα που την κλωθογυρίζουν ασταμάτητα οι σεισμοί μένει, ουσιαστικά, ξαρματωμένη. Κι έχουμε έτσι εγκλήματα, που τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, η φτωχολογιά, που τη θάβουνε στα χαλάσματα ζωντανή και στην Τουρκία, αλλά και σε μας.

ΜΠΟΡΕΙ, βέβαια, οι αρχαίοι, σύμφωνα με το μύθο, να σκότωσαν το θεριό (τον Εγκέλαδο) με μπαμπεσιά, βάζοντας την πανέμορφη Αφροδίτη ολόγυμνη να προβάλει μπροστά στη σπηλιά του και να τον παρασύρει έξω, ώστε να τον πλήξει θανάσιμα ο Ηρακλής. Τα αρχαιοελληνικά, όμως, παραμύθια δε φτάνουν. Χρειάζεται για ολόκληρη τη χώρα ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ