Κυριακή 4 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «σχέδιο των 6.000 μιλίων» και άλλες ιστορίες...

Ο λόγος στον Φιντέλ Κάστρο, που πριν μερικές ημέρες «ανακρίθηκε» από δημοσιογράφους για τα τεκταινόμενα, τις τελευταίες εξελίξεις, αποκάλυψε πολλές άγνωστες μέχρι στιγμής πτυχές των πραγματικών περιστατικών και των δόλιων ενεργειών, που σχεδιάζονται από συγκριμένα κέντρα, με στόχο την ανατροπή του σοσιαλισμού στο Νησί της Επανάστασης, και τις συνεχώς αυξανόμενες επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ.

  • «Τα πάντα ξεκίνησαν με την άφιξη του κ. Κέισον», θα τονίσει ο Φιντέλ αναφερόμενος στο πρόσωπο του επικεφαλής του Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων στην Αβάνα, αφού επισήμως ΗΠΑ και Κούβα δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, περισσότερο από 40 χρόνια. Στις 10 Σεπτέμβρη 2002 όμως η πηγή, κατά τον Κουβανό ηγέτη, βρίσκεται στην ίδια τη σύνθεση της κυβέρνησης Μπους, που κατ' αρχήν ξεπληρώνει το χρέος της εκλογής στην Προεδρία... στη μαφία του Μαϊάμι. Ενώ η προσπάθεια ανατροπής περιλάμβανε και το διορισμό του Οτο Ράιχ ως αναπληρωτή ΥΠΕΞ, υπεύθυνου για θέματα Λατινικής Αμερικής, που είχε κατηγορήσει την Κούβα για ηλεκτρονικό πόλεμο κατά των τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, για κινεζικό πλοίο με φορτίο σύγχρονων όπλων που είχε προορισμό την Κούβα. Το Σεπτέμβρη του 2002, ο Οτο Ράιχ διορίζει τον Τζέιμς Κέισον, παλιό του συνεργάτη στις ανατροπές της Κεντρικής Αμερικής, επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Αβάνα.
  • Στις 16 Σεπτέμβρη, 4 μέρες μετά την άφιξή του στην Αβάνα, ο Κέισον δηλώνει αναφορικά με την εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας και τον ίδιο τον Μπους: «στόχος του η επιτάχυνση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της Κούβας». Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει τα συνεχή ταξίδια σε όλη την κουβανική επικράτεια, τις συναντήσεις, την υπονόμευση, στο πλαίσιο του σχεδίου που ονόμασε «σχέδιο των 6.000 μιλίων»...
  • Από τις 17 έως και τις 30 Σεπτέμβρη, έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις, ενώ στην έκθεση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στο ξενοδοχείο «Μέλια Κοχίμπα», επιτίθεται δριμύτατα κατά της κουβανικής κυβέρνησης, προειδοποιώντας και άλλες χώρες...«ότι η Κούβα θέλει πίστωση, αλλά δεν πληρώνει».
  • Αρχές Οκτώβρη έντονη δράση στην Κεντρική Κούβα με αιχμή του δόρατος την επίσκεψη Κουβανών που στο παρελθόν είχαν ανεπιτυχώς προσπαθήσει να μεταναστεύσουν παρανόμως. Επίσης καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα γίνονται συνεχείς συναντήσεις και δείπνα με θέμα το «Σχέδιο Βαρέλα», αλλά και το συντονισμό του «Συμβουλίου για την προώθηση της Κοινωνίας των Πολιτών» την ομπρέλα των οργανώσεων των «αντιφρονούντων».
  • Στις 11 Νοέμβρη, συνάντηση στην κατοικία του Κέισον με αντικείμενο τη συγκέντρωση των πληροφοριών και το συντονισμό των ενεργειών, όπου πήραν μέρος οι Οσβάλντο Πάγια Σαρντίνιας, Οσβάλντο Αλφόνσο Βαλντές, Βλαντιμίρο Ρόσα Αντούνιες, Οσκαρ Ελίας Μπισέτ Γκονσάλες, ενώ άλλη ειδική συνάντηση έγινε και με τη Μάρτα Μπεατρίς Ρόκε και άλλους 13 πράκτορες του Κέισον, τη στιγμή που αεροπειρατεία εκδηλωνόταν σε αεροσκάφος ψεκασμού «ΑΝ-2» και το οποίο τελικά κατευθύνθηκε στις ΗΠΑ.
  • 19 Δεκέμβρη. Δεύτερη ευρείας σύνθεσης συνάντηση και ενώ το «σχέδιο των 6.000 μιλίων» συνεχίζεται, όπου έλαβαν μέρος 12 μέλη της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ, αλλά και διπλωματικοί εκπρόσωποι της Πολωνίας, της Βρετανίας, της Τσεχίας, της Χιλής και της Ελλάδας καθώς και 52 εκπρόσωποι διαφόρων ομάδων των «αντιφρονούντων».
  • Στις 21 Δεκέμβρη ο Κέισον δίνει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό του Μαϊάμι, «Channel 51», όπου επιβεβαιώνει ότι είναι σε συνεχείς επαφές με τις «οργανώσεις αντιφρονούντων» στην Κούβα αλλά και τις δύο κύριες οργανώσεις της μαφίας του Μαϊάμι, το Εθνικό Ιδρυμα Κουβανο-Αμερικανών και το Κουβανικό Συμβούλιο Ελευθερίας και τονίζει: «είναι μία μεταβατική κατάσταση τώρα, αλλά θα υπάρξει μία νέα Κούβα κάποια μέρα και όλοι αυτοί έχουν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στο μετασχηματισμό, αλλά και τις αποφάσεις για το μέλλον της Κούβας».
  • Συνεχείς αποστολές στο Πινάρ δελ Ρίο, Λας Τούνας, Χολγκίν, Γκράνμα, Σαντιάγκο δε Κούμπα, Γκουαντανάμο, ενώ η δράση κορυφώνεται στις 29 του Γενάρη 2003, με την κατάληψη του φορτηγού πλοίου «Cabo Corrientes» από πειρατές στο Νησί της Νεολαίας με κατεύθυνση τις ΗΠΑ...
  • Στις 6 Φλεβάρη 2003 περιπολικό σκάφος του Λιμενικού καταλήφθηκε. Προορισμός ΗΠΑ...
  • Οι ανατρεπτικές ενέργειες θα κορυφωθούν το Μάρτη και στις 14 του μήνα συλλαμβάνονται οι πρώτοι 32 μισθοφόροι. Στις 18 συλλαμβάνονται άλλοι 33 και αμέσως εκδηλώνεται αεροπειρατεία σε αεροσκάφος «DC-3» που εκτελούσε εσωτερική πτήση από Νουέβα Χερόνα στην Αβάνα. Κατεύθυνση των αεροπειρατών οι ΗΠΑ...
  • 25 Μάρτη και άλλες συλλήψεις μισθοφόρων. Στις 31 Μάρτη εκδηλώνεται νέα αεροπειρατεία σε αεροσκάφος «ΑΝ-24» που εκτελούσε εσωτερική πτήση από το Νησί της Νεολαίας στην Αβάνα. Κατεύθυνση ΗΠΑ...
  • 2 Απρίλη και ενώ ξεκινούν οι δίκες των «αντιφρονούντων» εκδηλώνεται πειρατεία στο φεριμπότ «Μπαραγκουά». Χαρακτηριστικό της έκρυθμης κατάστασης που επικράτησε στα διεθνή ύδατα, 30 μίλια από τις ακτές της Κούβας, είναι ότι δύο Γάλλοι πολίτες, που ως τουρίστες επέβαιναν στο μοιραίο σκάφος, στην απόγνωσή τους και κατεχόμενοι από τρόμο επέλεξαν να πέσουν στη θάλασσα, σε μία περιοχή που είναι γεμάτη καρχαρίες! Αυτό το γεγονός προκάλεσε τελικά την επέμβαση της κουβανικής Ακτοφυλακής, τη λήξη της πειρατείας, την προσαγωγή των υπευθύνων (με το εξαιρετικά πλούσιο ποινικό μητρώο) στη δικαιοσύνη και τη θανατική τους καταδίκη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ