Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Διαμαρτυρία έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο πραγματοποίησαν χτες κάτοικοι της Δυτ. Αττικής. Τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου προγραμματίζουν για σήμερα το μεσημέρι

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ

ICON

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ
Με μαύρες σημαίες, διαδήλωσαν χθες, έξω από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, κάτοικοι και φορείς της Δυτικής Αττικής, μετά από κάλεσμα της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν, για άλλη μια φορά, την άμεση απομάκρυνση της χωματερής των Ανω Λιοσίων και τη χωροθέτηση νέας σε μη κατοικημένη περιοχή εκτός Αττικής. Την ίδια ώρα, αντιπροσωπεία, με επικεφαλής το νομάρχη Δυτ. Αττικής Αρ. Αρκουδάρη, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Στ. Καμπέλη, ο οποίος επανέλαβε τη θέση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για χωροθέτηση χωματερής στη Φυλή.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, κάτοικοι και αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαιτώντας «ούτε στα Λιόσια, ούτε στη Φυλή, έξω απ' το Θριάσιο η χωματερή», ζήτησαν, κάτω από την επίβλεψη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, συνάντηση με την Β. Παπανδρέου. Ωστόσο, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν ήταν στο υπουργείο και η συνάντηση έγινε με τον γενικό γραμματέα Στ. Καμπέλη.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι πρέπει «να προχωρήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός», επαναλαμβάνοντας την πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ, για «έξι θέσεις στην Αττική», με στόχο την «ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων». Τέσσερις - είπε συγκεκριμένα - θα είναι στην Ανατολική Αττική και δύο στη Δυτική Αττική, εκ των οποίων ο ένας θα είναι στο χώρο της Φυλής. Παράλληλα, είπε ότι οι δήμαρχοι έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων και όχι το υπουργείο, ενώ τους ζήτησε να στηρίξουν την προσπάθεια του ΥΠΕΧΩΔΕ. Τέλος, ισχυρίστηκε ότι τα απορρίμματα που παράγονται στην Αττική δεν μπορούν να πάνε σε άλλους νομούς.

Από την πλευρά του, ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, Αρ. Αρκουδάρης, σημείωσε ότι η Δυτική Αττική «δε σηκώνει άλλο βάρος». Αντιθέτως, «χρειάζεται ανάπλαση και ανάπτυξη» και όχι μία επιπλέον χωματερή.

Ο Γ. Παπαπαναής, μέλος της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα, δήλωσε πως «η χωματερή των Α. Λιοσίων κάποια στιγμή θα κλείσει. Τι θα γίνει μετά, αν επεκταθεί στη Φυλή; Η Δυτική Αττική θα παραμείνει καταδικασμένη». Σημείωσε, δε, ότι πάγια θέση της Διαδημοτικής είναι να κλείσει η υπάρχουσα χωματερή στην περιοχή, να μην εγκατασταθούν νέες και οι χωροθετήσεις να γίνουν σε ακατοίκητες περιοχές εκτός Αττικής.

Οι κάτοικοι, πάντως, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και σήμερα, Παρασκευή, και από τη 1 μ.μ. έως τις 3 μ.μ., προγραμματίζεται ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος των διυλιστηρίων Ασπροπύργου. Τέλος, τη Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ., η Διαδημοτική Επιτροπή έχει καλέσει τους βουλευτές Αττικής στο Δημαρχείο Α. Λιοσίων, προκειμένου να εκφέρουν τις απόψεις τους για το θέμα της απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ από την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ