Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον «αέρα» ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

Προς ακύρωση οδεύει ο πανελλήνιος διαγωνισμός του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) του έτους 1998, καθώς το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) (υπό πενταμελή σύνθεση) με σειρά αποφάσεων (1236-1246) ομόφωνα έκρινε παράνομο το διαγωνισμό.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε λόγω μείζονος σημασίας στην επταμελή σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα παραπεμφθεί και στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, επειδή κρίνονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Χτες, δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που αφορούσε προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κλπ.). Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι παραβιάστηκαν οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν και συνεπώς εγείρει θέμα συνταγματικότητας για τους νόμους 2190/94 (ο λεγόμενος και νόμος Πεπονή) και 1568/86.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε ότι είναι παράνομες οι εξής ρυθμίσεις:

  • Η θέσπιση ποσόστωσης 50% για τους αποφοίτους των τεχνικών λυκείων, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι να διορίζονται με μικρότερη βαθμολογία.
  • Τον περιορισμό των διαγωνιζομένων να υποβάλουν αιτήσεις σε μια μόνο νομαρχία.
  • Τον περιορισμό των υποψηφίων διαγωνιζόμενων να δηλώνουν προτίμηση σε 10 μόνο φορείς ανά νομαρχία.

Χαρακτηριστικά, το ΣτΕ αναφέρει ότι οι παρεκκλίνουσες αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις «δε δικαιολογούνται από λόγους προδήλου δημοσίου συμφέροντος» και πως εισάγουν άνιση μεταχείριση μεταξύ των διαγωνιζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ