Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντάσσουν τους ανάπηρους στη λογική του ανταγωνισμού

Από παλαιότερη κινητοποίηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες

Eurokinissi

Από παλαιότερη κινητοποίηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες
Ενώ η ανεργία στο χώρο των αναπήρων λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, τη δράση για την καταπολέμησή της δεν αναλαμβάνει το κράτος αλλά την εκχωρεί σε «μη κερδοσκοπικούς» φορείς και σε διάφορα άλλα νομικά πρόσωπα.

Ενας απ' αυτούς τους «μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς» είναι και η «Αναπτυξιακή Σύμπραξη Πρωτέας», που συμμετέχει στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος «SDV-Netjob». Η «ΑΕ Πρωτέας» είναι «ένα δίκτυο 16 οργανισμών και φορέων που στοχεύει να προβάλει ένα καινοτόμο σχέδιο παρέμβασης για την εξασφάλιση και διατήρηση της εργασιακής σχέσης κινητικά αναπήρων, μέσα από ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις προσαρμογής στοχευμένων εργασιακών χώρων». Συμμετέχουν σ' αυτή εταιρίες, συνδικαλιστικοί φορείς, το Πανεπιστήμιο Αθήνας, η ΕΡΤ, αλλά και η INTERAMERICAN και το «Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη».

Το «SDV-Netjob», όπως αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, είναι που με συναινετική λογική εργοδοτών και συνδικαλιστικών φορέων στοχεύει στη «μεταφορά "βέλτιστων πρακτικών" στους τομείς της επαγγελματικής κατάρτισης και των σχεδίων απασχόλησης για ΑμΕΑ που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του έργου». Στα πλαίσια αυτά διοργανώνεται και συνέδριο στις 16.5.2003 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η οπτική τους και οι προθέσεις τους για το χώρο των ΑμΕΑ αποτυπώθηκαν στα λόγια του υπεύθυνου του SDV Netjob, I. Ambrose. «Η Ευρώπη, είπε, δε θα μπορέσει να γίνει η πιο ανταγωνιστική οικονομία στον πλανήτη αν όλοι οι πολίτες, και τα ΑμΕΑ, δεν έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ικανότητες χρήσης νέων τεχνολογιών».

Οι ανάπηροι, δηλαδή, εντάσσονται στη λογική του ανταγωνισμού και όχι της κρατικής προστασίας. Συνολικά οι ανάπηροι είναι περίπου το 12-14% του πληθυσμού ενώ τα 3/5 αυτών έχουν κινητικές αναπηρίες και εκτιμάται ότι φτάνουν τους 550.000 σύμφωνα με στατιστικές εκτιμήσεις. Το 60% των αναπήρων δεν έχει τελειώσει βασική εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ