Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Οξυμένα τα κοινωνικά προβλήματα

Ενα από τα εργοστάσια των Θηβών που έκλεισε η αντιλαϊκή πολιτική
Ενα από τα εργοστάσια των Θηβών που έκλεισε η αντιλαϊκή πολιτική
Οι συζητήσεις με τους φορείς της Θήβας ήταν χαρακτηριστικές. Οι καταγγελίες που έκαναν στο «Ρ» είχαν μια κοινή συνισταμένη: την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόστηκε και περιέγραψαν τις επιπτώσεις με τα πιο μελανά χρώματα.

Με 120.000 το μήνα

Η συζήτηση ξεκίνησε με τους απόμαχους της δουλιάς, τους συνταξιούχους, που παλεύουν με τις συντάξεις πείνας να επιβιώσουν, ενώ αναγκάζονται για μια απλή εξέταση να διανύουν αποστάσεις, αφού τα ιατρεία είναι μοιρασμένα σε τέσσερα σημεία της πόλης. Ο Μ. Μαρινέλης, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ θήβας και ο Α. Σκέντρος, γραμματέας των συνταξιούχων ΤΕΒΕ θήβας, κατήγγειλαν τη ΝΔ για τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους του 1991, αλλά και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που, ενώ τους υποσχέθηκε ότι θα τους καταργήσει, αντίθετα τους διατήρησε και τους κοροϊδεύει τώρα με το ΕΚΑΣ. «Με τις 120.000 δρχ. το μήνα δεν μπορούμε να ζήσουμε. Δε φτάνουν να πληρώσουμε ούτε τους λογαριασμούς». Εντονη, επίσης, είναι η αγανάκτηση των συνταξιούχων της περιοχής για την ταλαιπωρία που δέχονται με την έλλειψη γιατρών στο ΙΚΑ και των ιατρείων που είναι διασκορπισμένα σε τέσσερα σημεία της πόλης!

Τη μεγάλη ανεργία στον κλάδο των οικοδόμων αναφέρει ο Β. Κολοβός, αντιπρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Θήβας. «Την τελευταία δεκαετία, η ανεργία αυξάνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η πολιτική αποβιομηχάνισης της κυβέρνησης έχει διώξει πολύ κόσμο από την περιοχή, η οποία μαραζώνει αφού δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη. Αποτέλεσμα, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να φεύγουν και οικοδόμοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεροκάματα την τελευταία δεκαετία είναι καθηλωμένα», επισήμανε.

Διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις

Πάνω από 6.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια από την πολιτική αποβιομηχάνισης της περιοχής, καταγγέλλει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας Β. Σταυρόπουλος, επισημαίνοντας ότι ενώ έχουν εγκατασταθεί πολλά εργοστάσια τον τελευταίο καιρό, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων από τους εργοδότες έχει γίνει καθεστώς. Οπως μας είπε, η καταγεγραμμένη ανεργία στην περιοχή είναι 8%. Το ΕΚ όμως την υπολογίζει στο 18%, καθώς υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι και κυρίως γυναίκες, που απασχολούνται κυρίως με συμβάσεις ορισμένου χρόνο για 2 - 3 μήνες και μετά απολύονται, έχοντας συνεχώς ανακυκλούμενους άνεργους. Στους νέους ειδικά η ανεργία αγγίζει το 23%.

Ο πρόεδρος του ΕΚ κατήγγειλε και την ασυδοσία των εργοδοτών, τονίζοντας ότι έχουν αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που προσλαμβάνονται για 4ωρη απασχόληση και δουλεύουν 8ωρο έξω από ΣΣΕ και χωρίς ασφάλιση. Παράλληλα, ενώ γίνονται νέες εγκαταστάσεις εργοστασίων δεν υπάρχει Βιομηχανικό Πάρκο, με αποτέλεσμα να υπάρχει άναρχη χρήση γης.

Ανύπαρκτα τα μέτρα ασφαλείας

Τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας στη βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου - Οινοφύτων, κατήγγειλε και ο Τ. Ριζόπουλος, αντιπρόεδρος του ΕΚ και υπεύθυνος της Νομαρχιακής Επιτροπής για την Υγιεινή και Ασφάλεια. «Υπάρχει παντελής ανυπαρξία ελέγχου από την πολιτεία, μετά και τη διάλυση των Επιθεωρήσεων Εργασίας. Εχουμε κατά μέσο όρο 5 θανάτους και 100 σοβαρά τραυματισμένους από εργατικά ατυχήματα. Αυτό οφείλεται στην εντατικοποίηση της εργασίας και τη συστηματική εργοδοτική τρομοκρατία. Αφού κανένας δεν ενοχλεί τους εργοδότες δε λαμβάνεται και κανένα μέτρο ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Εργασίας έχει στείλει μόνο έναν τεχνικό ασφάλεια για όλο το νομό, όταν παλιά υπήρχαν έξι», επισήμανε.

«Η κυβέρνηση, συνέχισε, έχει επιτρέψει στους εργοδότες να ασυδοτούν σε όλους τους τομείς με πρώτο και κύριο τον εργατικό, αφού η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενώ πολλές φορές μένουν απλήρωτοι και επίσης χρωστάνε δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία που τους χαρίζονται. Οι αλλοδαποί, εργάζονται στα περισσότερα εργοστάσια με μισθούς κάτω από τις ΣΣΕ και χωρίς ασφάλιση. Από την άλλη και στο θέμα του περιβάλλοντος η έλλειψη βιολογικού καθαρισμού έχει σαν αποτέλεσμα την καθημερινή ρύπανση του Ασωπού ποταμού και του Ευβοϊκού κόλπου.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα, η πλειοψηφία του ΕΚ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) παρά τις θετικές διακηρύξεις είναι προσανατολισμένη στην κυβερνητική πολιτική και στα διάφορα σεμινάρια. Οπως κατήγγειλε, ενώ στη βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου - Οινοφύρων υπάρχουν 320 εργοστάσια, υπάρχουν μόνο εφτά σωματεία εργαζομένων.

Απόγνωση και στους αγρότες

Την απόγνωση που έχει δημιουργήσει η αντιαγροτική πολιτική στους αγρότες της περιοχής καταγγέλλει ο Δ. Μελισάρης, αγρότης. Το εισόδημα κυρίως των μικρομεσαίων αγροτών κάθε χρόνο μειώνεται. Η βασική παραγωγή στην περιοχή είναι το μπαμπάκι και κατά δεύτερο λόγο πατάτες και κρεμμύδια. «Η κυβέρνηση σχεδιάζει πλαφόν 200 κιλά το στρέμμα. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε τα έξοδα παραγωγής. Πώς θα πληρώσουμε τα φυτοφάρμακα, τα πετρέλαια, το νερό, τα ενοίκια; Η φετινή παραγωγή της πατάτας σάπισε. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε αποζημίωση, αλλά μόνο στα χαρτιά. Οσοι έχουν βάλει πατάτες έχουν καταστραφεί», επισήμανε ο Δ. Μελισάρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ