Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αιφνιδιαστικές προτάσεις για τις σχολές της Αστυνομίας

Τη ριζική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος της Αστυνομίας προτείνει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεκαμελής επιτροπή πανεπιστημιακών καθηγητών, στην οποία είχε ανατεθεί από τον υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη η μελέτη του σημερινού συστήματος και η υποβολή προτάσεων.

Με χτεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο παρουσιάζει τις προτάσεις των καθηγητών, οι οποίοι προτείνουν κατ' αρχήν την τροποποίηση του ισχύοντος νόμου, που προβλέπει εισαγωγή στις σχολές μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, αφού με το νόμο Αρσένη θα καταργηθούν σταδιακά οι πανελλήνιες. Οι καθηγητές προτείνουν, βέβαια, να καθιερωθούν αυστηρά ψυχοπνευματικά τεστ σε όλους τους υποψήφιους των αστυνομικών σχολών, είτε προέρχονται κατευθείαν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είτε είναι πτυχιούχοι, είτε είναι αστυνομικοί. Ειδικότερα για την εισαγωγή στη Σχολή Αστυφυλάκων προτείνεται να ισχύει το σημερινό σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων ή το απολυτήριο του ενιαίου λυκείου. Για τη Σχολή Αξιωματικών προτείνεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των εισακτέων αστυνομικών (αρχιφυλάκων και ανθυπαστυνόμων) και να καθιερωθεί εσωτερικός διαγωνισμός αντί των πανελληνίων εξετάσεων. Το ποσοστό των ιδιωτών ορίζεται στο 40% των εισαγομένων (με πανελλήνιες ή απολυτήριο ενιαίου λυκείου), ενώ ένα 20% προτείνεται να προέρχεται από ιδιώτες ή αστυνομικούς που έχουν πτυχία ΑΕΙ. Η πρόσληψή τους προτείνεται να γίνεται μέσω του ΑΣΕΠ. Για τη Σχολή Αξιωματικών προτείνεται επίσης μείωση της διάρκειας των σπουδών από οκτώ στα έξι εξάμηνα, ενώ για τους ιδιώτες προβλέπεται να ισχύσει το ισχύον πρόγραμμα σπουδών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η επιτροπή στην αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη συγγραφή νέων βιβλίων και την απόκτηση σύγχρονων εκπαιδευτηρίων. Τέλος, προτείνεται να καθιερωθεί αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης των δοκίμων με γραπτές και προφορικές εξετάσεις, βαθμολογία και τεστ αποφοίτησης με κλειστά γραπτά σε μη προκαθορισμένα μαθήματα, αντί της διαδικασίας των πτυχιακών εργασιών.

Συνδικαλιστές της Αστυνομίας δεν έκρυψαν χτες τον αιφνιδιασμό τους για τις προτάσεις αυτές, λέγοντας ότι θα περίμεναν από το υπουργείο να τους έχει ενημερώσει και να ακούσει και τις δικές τους προτάσεις, πριν δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα των καθηγητών. Επί της ουσίας πάντως δε φαίνεται να υπάρχουν από την πλευρά τους σημαντικές ενστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ