Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο «σωτήρας» της Χιλής

Τελικά, η Δικαιοσύνη της γηραιάς (και αμαρτωλής) Αλβιόνος «μίλησε», όσον αφορά την έκδοση του κυρίου Αουγκούστο Πινοσέτ στις δικαστικές αρχές της Ισπανίας, ώστε να δικαστεί για τα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξε σε βάρος του μαρτυρικού λαού της Χιλής.

Ο αδέκαστος και ...ανθρωπιστής Αγγλος δικαστής «απεφάνθη» ότι ένας γέρος και ανήμπορος άνθρωπος δεν είναι σωστό να σέρνεται στα δικαστήρια, και τον άφησε ελεύθερο (!!!). Ετσι, ο αιμοσταγής δικτάτορας, που ανέτρεψε με πραξικόπημα τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας του, που βομβάρδισε με τα κανόνια του το Κοινοβούλιο και δολοφόνησε τον εκλεγμένο Πρόεδρό της, τον ηρωικό Σαλβαδόρ Αλιέντε, αφέθηκε ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του και στο λαό «του», που για 17 ολόκληρα χρόνια τον βύθισε στο αίμα και στο σκοτάδι της μεσαιωνικής βαρβαρότητας.

Η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Χιλής - αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ - υποδέχτηκε επίσημα, «με δόξες και τιμές» τον ειδεχθή εγκληματία, με την μπάντα του στρατού να παιανίζει τα αγαπημένα του στρατιωτικά εμβατήρια και παρά την αντίθεση της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Χιλής, δίνοντας έτσι και μια απάντηση σε όσους, τυχόν, πίστεψαν ότι, με την «πτώση» του Πινοσέτ, «κάτι άλλαξε» σ' αυτήν την πολύπαθη χώρα.

Δεν ήταν λίγοι οι φίλοι και θαυμαστές του Πινοσέτ (στη χώρα του, αλλά και σε άλλες χώρες του «ελεύθερου κόσμου»), που χάρηκαν και πανηγύρισαν για την «αθώωση» και την επιστροφή του σφαγέα, ελεύθερου και ατιμώρητου, στην πατρίδα του, σ' αυτήν την πατρίδα «που τη γέμισε με ταφόπλακες/ με δάκρυα και πόνο». Οι μεγάλοι προστάτες του και, κυρίως, η «ηγέτιδα δύναμη», οι ΗΠΑ, ο «νους» και το «κέντρο» της συνωμοσίας, που οδήγησε στη δολοφονία του μεγάλου μαρξιστή ηγέτη και στην ανατροπή του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους, που ιδρύθηκε με καθαρά κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν τον «άνθρωπό τους» να τον σέρνουν στα δικαστήρια και να τον δικάζουν σαν εγκληματία. Αντίθετα, τον θεωρούν, λέει, ...σωτήρα της Χιλής, που έσωσε τη χώρα από τον κομμουνισμό.

Η περίπτωση της Χιλής, η ανατροπή, δηλαδή, με βίαια μέσα μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης, που εκλέχτηκε κανονικά, με την ψήφο του λαού, θα φέρνει πάντα στο προσκήνιο το μεγάλο θέμα και θα θέτει ξανά και ξανά το μεγάλο ερώτημα: Ειρηνική, με κοινοβουλευτικά μέσα, μετάβαση από το καπιταλιστικό σύστημα στο Σοσιαλισμό, ή Επανάσταση και Δικτατορία του Προλεταριάτου;

Οσο κι αν τρομάζει μερικούς αγαθούς και καλοπροαίρετους δημοκράτες η λέξη, κι όσο κι αν ενοχλεί κάποιους νερόβραστους «θεωρητικούς», υπέρμαχους του σοσιαλισμού «με ανθρώπινο πρόσωπο», η Δικτατορία του Προλεταριάτου, δηλαδή η εξουσία του εργαζόμενου λαού, είναι το απαραίτητο «εργαλείο» για την κατοχύρωση και την εδραίωση της λαϊκής του κυριαρχίας.

ΗΧιλή απέδειξε ότι ο λαός, ακόμα και μέσα από τις θεσπισμένες από το ίδιο το σύστημα κοινοβουλευτικές διαδικασίες, μπορεί να κατακτήσει ειρηνικά την εξουσία. Πρέπει, όμως, αυτή τη λαϊκή εξουσία του να τη θωρακίσει δυναμικά και αποφασιστικά, και να είναι έτοιμος «για όλα», απέναντι σε μια πάνοπλη και αδίστακτη άρχουσα τάξη, η οποία ποτέ δε θα παραδεχτεί, έτσι εύκολα και «ειρηνικά», την ήττα της. Για να γίνει πράξη «η ιστορική αναγκαιότητα μιας νέας, προλεταριακής δημοκρατίας, που θα αντικαταστήσει την παλιά (φθαρμένη και διεφθαρμένη) αστική δημοκρατία».


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ