Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΣΗΕΑ - ΕΚΔΟΤΩΝ
Συμβιβασμός μακριά από τους δημοσιογράφους και τα συμφέροντά τους

Με ένα ποσοστό αύξησης 5% και τη συνήθη ...παραπομπή κάποιων άλλων αιτημάτων σε κοινές επιτροπές για μελέτη, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε χτες το απόγευμα να προχωρήσει στην υπογραφή με τους εκδότες της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2003.

Το μεσημέρι έγινε συνάντηση αντιπροσωπειών της ΕΣΗΕΑ και των εκδοτών. Το νέο στοιχείο που προστέθηκε από την προηγούμενη συνάντηση ήταν ότι οι εκδότες ανέβασαν από 4,6% σε 5% το ποσοστό αύξησης και υποχώρησαν από τη θέση για διετή ΣΣΕ. Οσον αφορά στα υπόλοιπα αιτήματα, δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα. Οι εκδότες επέμεναν σε παραπομπή των αιτημάτων σε επιτροπές που πρέπει να καταλήξουν σε δύο μήνες: Για «τις συνθήκες υγιεινής στους χώρους εργασίας» (σ.σ. έτσι μετονομάστηκε το επίδομα ειδικών συνθηκών 10%, καθώς οι εκδότες το απέκλεισαν από την πρώτη στιγμή και αντιπρότειναν την αντικατάσταση των οθονών των ηλεκτρονικών υπολογιστών με άλλες χαμηλής ακτινοβολίας). Για την αμοιβή εργασίας σε ένθετα και για τα πνευματικά δικαιώματα. Δέχονται βέβαια πως ό,τι συμφωνηθεί (σ.σ. και αν) θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2003. Δέχονται, επίσης, να αναγνωρίζεται σταδιακά η προϋπηρεσία στον περιοδικό Τύπο (ένα κλιμάκιο κάθε χρόνο).

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που ακολούθησε αμέσως μετά, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε μόνον ο Παναγιώτης Ράμμος, της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας») να γίνουν δεκτές οι προτάσεις των εκδοτών. Ως επιχειρήματα προβλήθηκαν ότι δεν υπάρχουν πλέον χρόνος και περιθώρια για διεκδικήσεις, ότι δεν υπήρχαν αγωνιστικές διαθέσεις στους δημοσιογράφους, ότι η συμφωνία δεν είναι μεν ικανοποιητική, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, και άλλα παρόμοια. Μάλιστα, για να δείξουν ότι το ποσοστό είναι ικανοποιητικό, έφτασαν σε σημείο να πουν ότι πρέπει να συνυπολογιστούν και οι απώλειες σε ημερομίσθια από τυχόν απεργιακές κινητοποιήσεις! Προβλήθηκε, επίσης, και ως θετικό το γεγονός ότι οι εκδότες αποδέχτηκαν οι συζητήσεις για τη νέα ΣΣΕ να αρχίσουν το φθινόπωρο! Λες και αυτό δεν μπορούσε να το επιβάλει μονομερώς η ΕΣΗΕΑ, απλά και μόνο με την έγκαιρη καταγγελία της σύμβασης...

Ο Παν. Ράμμος κατήγγειλε για άλλη μια φορά την απαράδεκτη και εγκληματική για τα πραγματικά συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσιογράφων στάση που ακολούθησε η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ στο θέμα της νέας ΣΣΕ. Οχι μόνο γιατί συρρίκνωσε απαράδεκτα το πλαίσιο αιτημάτων, μόνο σε ό,τι συζητούσαν οι εκδότες, αλλά κυρίως γιατί απέφυγε συστηματικά κάθε τι, που θα οδηγούσε σε ουσιαστικές διεκδικήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ