Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για τη θυσία των εργατών που έπεσαν το Μάη του '36

Μεγάλη εκδήλωση για να τιμηθούν οι εργάτες που έπεσαν το Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Αμφιθέατρο του 4ου και 5ου Λυκείου Βότση με πρωτοβουλία της Δημοτικής Παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά». Για τη θυσία των εργατών το Μάη του 1936 και το μήνυμα που εκπέμπουν τα γεγονότα εκείνα στο σημερινό πολίτη, μίλησαν ο Δαμιανός Παπαδόπουλος, επικεφαλής της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος και η Σοφία Τεμεκενίδου, πρώην δημοτική σύμβουλος.

«Πάνω και πέρα απ' το κροτάλισμα των πολυβόλων στις 9 Μάη του '36, πέρα και πάνω από το φασισμό, το νεοφασισμό και τον ιμπεριαλισμό, όπως τον γνωρίσαμε με τις επιθέσεις ενάντια στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και οπουδήποτε αλλού προετοιμάζεται, υπάρχει και η οργή των εργαζόμενων που θα αποτελέσει την πυριτιδαποθήκη που θα αποτινάξει αυτό το λαομίσητο σύστημα και θα το στείλει οριστικά και αμετάκλητα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Για να τελειώσει ο άνθρωπος με την προϊστορία του και να μπει στο βασίλειο της εργασίας και της ευτυχίας. Σ' έναν κόσμο χωρίς πολέμους, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς αδικία. Αυτόν τον κόσμο ευαγγελίζεται η παράταξη "Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά"», τόνισε στην ομιλία της η Σ. Τεμεκενίδου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν από την ηθοποιό Φιλαρέτη Κομνηνού αποσπάσματα από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, ενώ ο καθηγητής Γ. Τεμεκενίδης διάβασε σελίδες από το αυτοβιογραφικό έργο του Μωυσή Σιδηρόπουλου που αναφερόταν στα γεγονότα εκείνου του Μάη. Συμμετείχε η ορχήστρα της μπουάτ «Μελωδία» και τραγούδησαν ο Στάθης Χατζόπουλος και η Νατάσα Χρηστίδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ