Παρασκευή 18 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Θα ζει στην ψυχή μας

Αυτές τις μέρες «έφυγε» από κοντά μας ένας πολύ δικός μας Ανθρωπος. Ενας σπάνιος άνθρωπος. Μια Κομμουνίστρια. Η Καλλιόπη Μενδράκου. Νομίζω πως αξίζει τον κόπο μέσα από τα «Διακριτικά» να τη μνημονεύσουμε και ν' αποτίσουμε ένα σεμνό φόρο τιμής στη μνήμη και την προσωπικότητά της.

Ηρθε ξαφνικά κι αναπάντεχα - λίγο αργά για μένα - το θλιβερό μαντάτο κι ένα παγερό φίδι σφήνωσε στο λαιμό μου, κρατώντας με ακίνητο για αρκετή ώρα. Πόσο μού φάνηκε απίστευτο και πόσο οδυνηρό. Πώς είναι δυνατόν, σκέφτηκα, τέτοιοι άνθρωποι να φεύγουν απ' τη ζωή και να ρημάζει και να φτωχαίνει ο κόσμος;

Η Καλλιόπη Μενδράκου ήταν ο Ανθρωπος, που συναντούσες παντού και πάντα και μέσα σ' όλα να προσφέρει πρόθυμα κι ακούραστα τις υπηρεσίες της.

Πρόσχαρη, καλοσυνάτη, ευγενική, μελιστάλαχτη. Ανθρώπινο μέγεθος τεράστιο. Ηταν η ψυχή και το καμάρι της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΑΦΕ. Παντού και σε όλα πρώτη. Μια εξαίρετη κομμουνίστρια, παράδειγμα προς μίμηση.

Από τις πρωτεργάτριες και δημιουργούς της χορωδίας της Εθνικής Αντίστασης. Στην οργάνωση και τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων, στην υποδοχή, στην αναφορά προσωπικοτήτων. Ολα, μα όλα περνούσαν αγόγγυστα κι αδιαμαρτύρητα από τα χέρια της, με το αιώνιο χαμόγελο και τον πόνο ζωγραφισμένο στο βλέμμα από το δράμα που περνούσε η επίσης αγωνίστρια αδελφή της, Βίργκω.

Από τις σπάνιες μορφές, που μπορούσε κανείς να συναντήσει, όχι μόνον ανάμεσα στο κίνημα και τους συντρόφους, αλλά και σ' ολόκληρη την κοινωνία. Με τη στοργικότητα, τη γνώση και την απαντοχή της, έσερνε πίσω της την Ιστορία της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, με τις φυλακές, τις εξορίες και τα βασανιστήριά της.

Καταλαβαίνω, συμπαρίσταμαι και συμμερίζομαι - όπως, άλλωστε, και όλοι οι σύντροφοι που την έζησαν από κοντά - μ' όλη μου την καρδιά τον υπέροχο σύντροφό της σ. Τάκη Μενδράκο, άνθρωπο υψηλής διανόησης και πνευματικότητας. Αν και σ' αυτήν τη δύσκολη στιγμή οι ευχές δεν πιάνουν τόπο, να έχει το κουράγιο και τη δύναμη να ξεπεράσει αυτήν τη σκληρή δοκιμασία, να ζει και να τη θυμάται μαζί με τα κορίτσια και τα εγγόνια του, όπως και θα τη θυμόμαστε όλοι.

Αιώνια η μνήμη σου, συντρόφισσα Καλλιόπη. Αιώνια η μνήμη σου. Το δρόμο που χάραξες κι ακολούθησες, ακολουθούνε μύριοι σαν και σένα, βαδίζοντας προς το κόκκινο Αστέρι, για την Ειρήνη, την Αγάπη, την Ελπίδα, τη Δικαιοσύνη, την Ισότητα. Εκεί, στον κόσμο της σιωπής και της απουσίας, δε θα είσαι μόνη και ξεχασμένη να στεφανώνεις το βωμό των Ανωνύμων και Αφανών Ηρώων. Εκεί θα συναντήσεις και τη Βίργκω.

Καλλιόπη Μενδράκου, εσύ δεν έφυγες... θα ζεις και θα υπάρχεις στο νου και την ψυχή μας...


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ