Παρασκευή 18 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι άξονες της κυβερνητικής «πρότασης» είναι οι ακόλουθοι:

-- Αναδιάρθρωση των εκλογικών περιφερειών στην προοπτική της αντιστοίχισής τους με τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας.

-- Δυνατότητα του πολίτη να ψηφίζει χωριστά το κόμμα και χωριστά τον υποψήφιο βουλευτή. Με τον τρόπο αυτό, ισχυρίστηκε, περιορίζονται οι πελατειακές σχέσεις και οι εξαρτήσεις των υποψηφίων.

-- Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, με στόχο την αναμόρφωση της σχέσης του βουλευτή με τον πολίτη και τη γνήσια, όπως υποστήριξε, έκφραση των τοπικών συμφερόντων.

-- Κατάργηση της ρύθμισης του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, που δεν διευκολύνει τη συγκρότηση προεκλογικά συνασπισμών κομμάτων.

-- Το ελάχιστο ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή παραμένει στο 3%».

Ακολούθως ο Κ. Σημίτης έδωσε «διευκρινίσεις», σύμφωνα με τις οποίες:

«Το ποσοστό ψήφων που λαμβάνει κάθε κόμμα στο σύνολο της χώρας αποτελεί τη βάση του υπολογισμού των εδρών του στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε ώστε ένα κόμμα να πάρει τις έδρες που του αντιστοιχούν, ανεξάρτητα από το μέγεθος των περιφερειών. Οι έδρες των κομμάτων στη Βουλή - συνέχισε - αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 80% της εκλογικής τους δύναμης στη χώρα. Ενισχύεται έτσι η αναλογικότερη εκπροσώπηση των κομμάτων».

Στο σημείο αυτό πρόσθεσε: «Οι έδρες των κομμάτων που αντιστοιχούν στο 80% του όλου Σώματος των βουλευτών κατανέμονται στα κόμματα, μέσω της απλής αναλογικής, με χρήση όλων των υπολοίπων. Οι υπόλοιπες έδρες κατανέμονται ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η κυβερνητική σταθερότητα».

Ολοκληρώνοντας την απαρίθμηση των προτάσεων ο Κ. Σημίτης, αφού κάλεσε σε «δημόσιο διάλογο τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου», σημείωσε ότι στο διάλογο αυτό η κυβερνητική πλευρά θα θέσει «και ορισμένα άλλα θέματα». Αυτά, όπως είπε, είναι:

«Αν θα είναι δυνατόν να εκλέγεται ένας αριθμός βουλευτών σε μείζονες περιφέρειες, βάσει καταλόγου χωρίς σταυροδοσία. Ποιες θεωρούνται μεγάλες περιφέρειες και πώς θα κατατμηθούν. Αν θα υπάρξει νέα διάρθρωση των εκλογικών περιφερειών, πέραν της κατάτμησης των μεγάλων»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ