Παρασκευή 18 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Πελάτες»...

Η Αίγυπτος και το Ισραήλ θα εξακολουθήσουν και για το έτος 2004 να παραμένουν οι δύο καλύτεροι - και μεγαλύτεροι - «πελάτες» στην απορρόφηση της αμερικανικής «βοήθειας». Για το 2004 το αμερικανικό κογκρέσο έχει εγκρίνει σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια το ύψος της «βοήθειας», που θα μοιράσουν οι ΗΠΑ σε διάφορες χώρες. Από αυτά το Ισραήλ θα λάβει 2,7 δισ. και η Αίγυπτος 1,9 δισ. δολάρια.

Αυτή η «βοήθεια», όπως είναι γνωστό, αποτελεί βασικό μηχανισμό που χρησιμοποιεί η μητρόπολη, για να ελέγχει τις γεωστρατηγικές εξελίξεις και να τις κατευθύνει, κατά το δοκούν, στην παγκόσμια σκακιέρα. Με τη «βοήθεια», οι ΗΠΑ συντηρούν και παίζουν με τις αντιθέσεις μεταξύ των... «βοηθούμενων», διαιωνίζοντας, τελικά, τον κυρίαρχο ρόλο τους.

Η ελληνική εμπειρία είναι γνωστή, δεδομένης της περιβόητης αναλογίας «7 προς 10» στη ροή της αμερικανικής «βοήθειας» προς Ελλάδα και Τουρκία. Γνωστά είναι, επίσης και τα αποτελέσματα αυτής της βοήθειας: Απόλυτη επιχειρησιακή εξάρτηση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στην υπερδύναμη, συντήρηση των μεταξύ τους προβλημάτων, διαιώνιση του αμερικανικού επιδιαιτητικού ρόλου.

Καθώς Ισραήλ και Αίγυπτος αποτελούν (και για ιστορικούς λόγους που περιλαμβάνουν ακόμα και πολεμική αναμέτρηση) δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές του παιχνιδιού στη Μέση Ανατολή, είναι λογικό να ερεθίζουν τα ...αισθήματα «προσφοράς» της αμερικανικής κυβέρνησης. Και, βεβαίως, οι Αμερικανοί δεν είναι από εκείνους που «πετάνε λεφτά»... Που σημαίνει ότι η πρόβλεψη ότι το Μεσανατολικό όχι μόνο βρίσκεται μακριά από τη λύση του, αλλά μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε τα χειρότερα - που θα είναι ανάλογα με το ύψος του χρήματος που «επενδύει» η υπερδύναμη - θα πρέπει να θεωρείται βάσιμη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ