Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε κουρδικό φεστιβάλ στο Γκελσενκίρχεν της Γερμανίας συνελήφθησαν χτες από τις τουρκικές αρχές ο Τουντζέρ Μπακιρχάν, πρόεδρος του φιλοκουρδικού σινασπισμού DEHAP, ο Αχμέτ Τουράν Ντεμίρ, επικεφαλής του Ελεύθερου Κόμματος, και ο τραγουδιστής Χαλούκ Λεβέντ. Αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 7 ετών για «παροχή βοήθειας σε εκτός νόμου οργάνωση», δηλαδή, το KADEK, πρώην ΡΚΚ.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αποποιήθηκαν της ευθύνης για τη σφαγή επτά νομάδων στην επαρχία Ζαμπούρ, το Σάββατο, μολονότι ο διοικητής της επαρχίας κατήγγειλε πως σφαγιάστηκαν από βόμβα που έριξε αμερικανικό ελικόπτερο σε επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν... Στο μεταξύ, η πακιστανική εφημερίδα «The News» επικαλούμενη συνομιλία μέσω δορυφορικού τηλεφώνου με εκπρόσωπο του υπουργού Πληροφοριών του έκπτωτου καθεστώτος των Ταλιμπάν, αναφέρει ανασυγκρότηση των τελευταίων στο Αφγανιστάν.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Επιφανείς γενετιστές και δεκάδες ακαδημαϊκοί - μέλη του επιστημονικού δικτύου «Inter-Academic Panel» ζήτησαν σε ψήφισμά τους από την επιτροπή του ΟΗΕ για την κλωνοποίηση, την απαγόρευση της θεραπευτικής κλωνοποίησης ανθρώπου, ενόψει της επικείμενης διάσκεψης κορυφής στη Ν. Υόρκη.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε την προκαταρκτική έγκρισή της στο καινούριο σχέδιο διάσωσης του χρεοκοπημένου γίγαντα μηχανολογικού εξοπλισμού «Αλστομ», που σχεδιάζει η γαλλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να αγοράσει 800 εκατομμύρια ευρώ από το χρέος της εταιρίας, ενώ τράπεζες θα αγοράσουν ακόμα 2,4 δισ. ευρώ σε χρέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- «Για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνο χτυπώντας τους τρομοκράτες...», είπε χτες μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κατά την έναρξη διάσκεψης κορυφής του Οργανισμού για την τρομοκρατία.

ΧΑΓΗ.-- Ο Μόμιρ Νίκολιτς, πρώην αξιωματικός του Σερβοβοσνιακού στρατού, ισχυρίστηκε χτες ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ότι οι σφαγές χιλιάδων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, ήταν προσχεδιασμένες από ανώτερους αξιωματούχους.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Δύο συνταγματάρχες και ένας αντισυνταγματάρχης του στρατού της Ενωσης Σερβία/Μαυροβούνιο συνελήφθησαν χτες με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ της Ρωσίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ