Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Δικομματικό «ναι» στη διεύρυνσή του

Στην περαιτέρω ενίσχυση, με επτά νέα κράτη, του κατεξοχήν ιμπεριαλιστικού οργανισμού, του ΝΑΤΟ, συμφώνησαν χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εγκρίνοντας τη συμφωνία για την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας.

Στη συμφωνία, μάλιστα, προβλέπεται ότι η έγκριση της Ελληνικής Βουλής θα σταλεί στις ΗΠΑ για έγκριση και μετάφραση και στη συνέχεια θα αποσταλεί στις υπό ένταξη χώρες.

Δηλώνοντας την κατηγορηματική της αντίθεση στη διεύρυνση αυτή η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, τόνισε ότι αυτή γίνεται κυρίως για να πλησιάσει το ΝΑΤΟ κοντά στα πετρέλαια του Καυκάσου. Υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν υπερασπίζει τα σύνορα των χωρών, αλλά, αντίθετα, μόλις πρόσφατα διακρίθηκε ιδιαίτερα στην κατάργηση συνόρων με επεμβάσεις, όπως στη Γιουγκοσλαβία.

Αναφερόμενη στην αποστολή των πρακτικών στον Μπους και ούτε καν στον γραμματέα του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για αίσθηση υποτέλειας και για λειτουργία με τρόπους σερίφη.

Το ΚΚΕ, είπε, δε στέλνει την υπογραφή του στον Μπους για να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ, που αποτελεί στην ουσία τον ιδιωτικό στρατό μιας χούφτας πολυεθνικών. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις υπό ένταξη χώρες είπε χαρακτηριστικά ότι στη Λιθουανία στήθηκε μνημείο για να τιμηθούν οι ναζί της χώρας που πολέμησαν στο πλευρό του Χίτλερ.

Κατά της ενίσχυσης και της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ