Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι συνήγοροι υπεράσπισης

Σχολιάζοντας την απόφαση, αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε η δίκη, οι συνήγοροι υπεράσπισης δήλωσαν:

Λάμπρος Μαργαρίτης καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ: «Θεωρώ ότι η απόφαση ήταν απολύτως σωστή. Η πρόταση του εισαγγελέα δεν ήταν σωστή. Οσον αφορά την υπεράσπιση συνολικά, θεωρώ ότι έκανε το χρέος της. Το χρέος της απέναντι σε ανθρώπους που υπερασπίζονται αξίες, ιδεώδη και πολιτισμό».

Χρυσούλα Γιαταγάνα δικηγόρος, πρώην εισαγγελέας: «Η απόφαση την οποία έβγαλε το δικαστήριο ήταν σύμφωνη με το αποδεικτικό υλικό που προέκυψε από τη διαδικασία. Βέβαια, θα μπορούσε να ερμηνευτεί διαφορετικά και να βγει η απόφαση σε άλλη βάση. Εύχομαι άλλη φορά να μη βρεθούν στο σκαμνί άνθρωποι, οι οποίοι αγωνίζονται για την προάσπιση της ειρήνης, της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και της τήρησης του Συντάγματος».

Στέλιος Βαλανάς, δικηγόρος: «Μια ακόμα απόπειρα ποινικοποίησης του λαϊκού κινήματος, του φιλειρηνικού κινήματος εν προκειμένω, έπεσε στο κενό. Μετά την πρωτόδικη αθώωση των αγωνιστών της ειρήνης από το τριμελές πλημμελειοδικείο Κιλκίς μια δεύτερη σημερινή αθωωτική απόφαση, έστω και με διαφορετικό σκεπτικό, δίνει ένα ηχηρό ράπισμα σε όλους εκείνους τους μηχανισμούς που επιχειρούν την ποινικοποίηση των αγώνων. Παράλληλα, η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε και σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντική και δείχνει το δρόμο του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων κοινωνικών και πολιτικών, των δικονομικών εγγυήσεων που τόσο πολύ βάλλονται τη σημερινή εποχή με διάφορα προσχήματα και διολισθαίνουν ουσιαστικά από το κράτος δικαίου, αλλά και από τις ίδιες τις αντιλήψεις υπεράσπισης του Συντάγματος. Βεβαίως, ζητήματα που τέθηκαν από την εισαγγελική έφεση σχετικά με την ισχύ ή όχι του Συντάγματος σε σχέση με τις διεθνείς συνθήκες παρέμειναν και σήμερα εκκρεμή. Πιστεύω ότι είναι μια νίκη του λαϊκού κινήματος και η σημερινή απόφαση».

Σόνια Μελανεφίδου: Παρ' όλη την αρνητική εισήγηση του εισαγγελέα, που πρότεινε την ενοχή, θεωρούμε ότι ήταν μια απόφαση σωστή. Δείχνει πως όταν το κίνημα, στην προκειμένη περίπτωση το φιλειρηνικό, είναι συσπειρωμένο και αντιστέκεται μαζικά και αγωνιστικά μπορεί να παρεμβαίνει και να αποσπά θετικά αποτελέσματα. Αυτό έπραξε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αντιστάθηκε σ' αυτούς, σε όσους πάνε να επιβουλευτούν τα κυριαρχικά του δικαιώματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα επικίνδυνο ψευδεπίγραφο νομοθέτημα (2014-04-11 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικό σάλπισμα (2009-05-12 00:00:00.0)
Στο πλάι των διωκόμενων φιλειρηνιστών (2003-10-15 00:00:00.0)
Ποινική δίωξη για τις καταλήψεις (2001-07-18 00:00:00.0)
«Αγριοι» εισαγγελείς... (2001-03-20 00:00:00.0)
Συντόνισαν τη δράση τους (2000-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ