Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- «Συγκεκριμένες πληροφορίες» απαιτεί η Γαλλία από τις ΗΠΑ σχετικά με τις κατηγορίες που βαρύνουν έξι Γάλλους κρατουμένους στην αμερικανική βάση Γκουαντανάμο, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ερβέ Λαντσού, υπενθυμίζοντας ότι έχουν προηγηθεί δύο αποστολές στις αρχές του 2002, κυρίως για να εξακριβωθεί η ταυτότητα των κρατουμένων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Τον αποχαρακτηρισμό απόρρητων κρατικών και στρατιωτικών εγγράφων, προκειμένου να δοθούν στην Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ανακοίνωσε χτες πως «ίσως δώσει» η σερβική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζίβκοβιτς...

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Η «εύθραυστη ειρήνη» στην Ακτή του Ελεφαντοστού μετρά, μόνον από την αρχή της βδομάδας, τουλάχιστον δέκα νεκρούς εξαιτίας της ανάφλεξης συγκρούσεων μεταξύ ενόπλων οργανώσεων. Στα θύματα συμπεριλαμβάνεται ένα 11χρονο αγόρι που σκοτώθηκε την Τρίτη από πέτρα που του έριξε Γάλλος στρατιώτης, που συμμετείχε σε δύναμη επιβολής ειρήνης...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Την απόδοση «δικαιοσύνης» για τις διαφυλετικές σφαγές του 2002 στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της Ινδίας -με 2.200 νεκρούς- υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Με δεδομένο ότι ο κρατιδιακός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, που κατηγορήθηκε από πολιτικούς αναλυτές για ενορχήστρωση των σφαγών μουσουλμάνων, ανήκει στο BJP, το κόμμα του Βάτζπαϊ, οι περισσότεροι εξέλαβαν τις δηλώσεις ως προεκλογικό τέχνασμα για τις εκλογές του 2004.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ινδός εργαζόμενος σε έργο εταιρίας κινητής τηλεφωνίας δολοφονήθηκε από «αγνώστους» στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Στο μεταξύ αποκλείστηκε από την κυβέρνηση Καρζάι το ενδεχόμενο επιχείρησης διάσωσης απαχθέντος Τούρκου εργαζόμενου που εργάζεται στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Καμπούλ - Κανταχάρ.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- «Η Ναμίμπια δε θα γίνει Ζιμπάμπουε» δήλωσε χτες στη Στοκχόλμη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του ο πρωθυπουργός της Ναμίμπια, Τέο Μπεν Γουριράμπ. Ο Γουριράμπ προσπάθησε έτσι να πείσει τους Σουηδούς επενδυτές πως το κίνημα φτωχών εργατών γης δε θα προχωρήσει την ερχόμενη βδομάδα σε καταλήψεις των αγροκτημάτων της μειοψηφίας των λευκών μεγαλογαιοκτημόνων, που απομυζούν το 80% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της συγκεκριμένης νοτιοαφρικανικής χώρας.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέφρασε χτες τη «βαθιά ανησυχία» της για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, σε έκθεσή της για τη Ρωσία στην οποία επικρίνεται επίσης η ανάληψη από το κράτος του ελέγχου ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η Γαλλία και η Ισπανία πρόκειται να συνδιοργανώσουν συνάντηση των ανώτατων αστυνομικών αξιωματούχων πολλών χωρών της Μεσογείου για να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της «ισλαμικής τρομοκρατίας», ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εσωτερικών και των δύο χωρών...

ΡΩΜΗ.-- Το άνω μέρος του οβελίσκου του Αξούμ ηλικίας άνω των 1.700 ετών που βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης αφαίρεσαν χτες οι αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο ετοιμασιών προκειμένου ο οβελίσκος να επιστραφεί στην Αιθιοπία απ' όπου και εκλάπη επί εποχής Μουσολίνι.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσεν Σούι-μπιαν, ανακοίνωσε χτες την πρόθεσή του να επιδιώξει την επανεκλογή του τον ερχόμενο Μάρτη.

ΜΟΣΧΑ.-- Προτομή του Ιωσήφ Στάλιν αναστυλώθηκε με την ευκαιρία της επετείου των 86 χρόνων από την Επανάσταση του 1917 στην πόλη Ισίμ στην κεντρική Σιβηρία.

ΡΙΑΝΤ.-- Κλείνουν, από σήμερα, όλες οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στη Σαουδική Αραβία, μετά από «αξιόπιστες πληροφορίες», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στο Ριάντ, ότι επίκειται «μεγάλης εμβέλειας τρομοκρατικής επίθεσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ