Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΙΣΙ
Ακύρωσαν την αντικουβανική υστερία

Με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χτες εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό

Κόντρα στα σχέδια των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και των δήθεν αριστερών και προοδευτικών συνοδοιπόρων τους των διαφόρων «Φόρουμ» που πρωτοστατούν στην αντικουβανική υστερία, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Παρίσι, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης για τον κουβανικό λαό. Η εκδήλωση έγινε στη Λέσχη της «ΣΕ-ΖΕ-ΤΕ» στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Γαλλίας και τη συνδιοργάνωσαν μαζί με τη CTC (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) Κούβας, η Association France - Cuba, η κίνηση ARAC - Cuba - Solidasite, η ομάδα Collectif contre le Blocus κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση, με τη μεγάλη απήχηση που σημείωσε, έγινε στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, εκεί όπου εκδηλώνεται η πιο αντιδραστική αντικουβανική προπαγάνδα στο χώρο της Ευρώπης. Η μαζική συμμετοχή του κόσμου ακύρωσε στην πράξη όλα αυτά τα σχέδια και έβαλε υποθήκες για την παραπέρα ανάπτυξη του του κινήματος αλληλεγγύης στην Κούβα.

Να αναφερθεί ότι η CTC Κούβας, υποχρεώθηκε να προχωρήσει στη συνδιοργάνωση με αυτούς τους φορείς και σε ημερομηνία πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ (αρχίζουν σήμερα Τετάρτη 12 του Νοέμβρη) μετά από την προκλητική στάση του "Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ" που απαίτησε από τους Κουβανούς η όποια εκδήλωσή τους να γίνει έξω από τους χώρους που θα συνεδριάζει το ΕΚΦ και σε ημερομηνίες είτε πριν είτε μετά από το διάστημα 12 μέχρι 16 του Νοέμβρη. Τα εμπόδια όμως που επιχείρησαν να παρεμβάλουν έπεσαν τελικά στο κενό.

Το προεδρείο της CTC Κούβας με δύο επιστολές του προς την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ζήτησε να στηρίξει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αυτή την εκδήλωση. Στη χτεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από το ΚΚΕ, με τον ευρωβουλευτή Στρ. Κόρακα (ήταν το μοναδικό μέλος του Ευρωκοινοβουλίου που παρευρέθηκε) και το μέλος της ΚΕ του Κόμματος Μπ. Αγγουράκη, το Πορτογαλικό ΚΚ, το Γαλλικό ΚΚ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, το Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, το Εργατικό Κόμμα Βελγίου, το ΑΚΕΛ, την ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας, την ΕΕΔΥΕ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, την ΟΓΕ, το ΑντιΝΑΤΟικό Βαλκανικό Κέντρο, την ΕΕΔΔΑ κ.ά. Επίσης η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του Τσε, που θα μιλήσει σε εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν δεκάδες χαιρετισμοί από εκπροσώπους οργανώσεων και προσωπικότητες από τη Γαλλία (ανάμεσά τους και βουλευτής του κόμματος του Σιράκ), το Βέλγιο και την Ισπανία. Να αναφέρουμε ακόμα ότι μοιράστηκε η ειδική έκδοση του «Ρ» στα γαλλικά με αφιέρωμα στο Νησί της Επανάστασης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 15 Νοέμβρη στη μεγάλη διαδήλωση που θα γίνει στο Παρίσι οι ίδιες δυνάμεις θα διατρανώσουν την αλληλεγγύη τους στην Κούβα. Ακόμα στις 14 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με πρωτοβουλία του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου, του Πορτογαλικού ΚΚ και της ελληνικής Κίνησης για την Εθνική Αμυνα στο Λύκειο «Λένιν» στο Παρίσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ