Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κήρυξε την Αντίσταση στην Αθήνα

Με συγκίνηση διάβασα στο «Ριζοσπάστη» της 25/11/03 τη σεμνή τελετή που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση της Λάρισας, του ΚΚΕ για να τιμήσει τη μνήμη του ηρωικού νεκρού μας Σπύρου Καλοδίκη.

Είχα την τιμή, όχι μόνο να γνωριστώ και να συνεργαστώ, αλλά και να συγκατοικήσω μαζί του, από τις αρχές του Μάη του 1945 ως το 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Στο σπίτι του με πήγε ο Βασ. Μπαρτζιώτας (Φάνης). Ηταν τότε οργανωτικός γραμματέας της ΚΟΑ κι εγώ μέλος της Γραμματείας του Γραφείου της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Μετά το 7ο Συνέδριο, οργανωτικός γραμματέας έγινε ο Α. Βασιλειάδης, ενώ ο Σπ. Καλοδίκης ανέλαβε τη Γραμματεία της Οργάνωσης Λάρισας.

Για τον αξέχαστο σύντροφο και την ηρωική μορφή του έγραψα στο βιβλίο μου «Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» (σελ. 34-35). Ενα κείμενο μικρό στη σ. 34 και τη φωτογραφία του, στο πρώτο μισό της σ. 35. Αντιγράφω εδώ το μικρό αυτό κείμενο.

«Σε λίγες μέρες στις 27/4/41 ημέρα Κυριακή του Θωμά, παραδόθηκε η Αθήνα επίσημα στα χιτλερικά στρατεύματα σαν ανοχύρωτη πόλη. Αρχισε από τότε επίσημα η Κατοχή (τριπλή φασιστική). Μα την ίδια ώρα άρχισε και η αντίσταση του λαού μας, με μια μικροσυγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας. Την πρωτοβουλία είχε ο αξέχαστος Σπ. Καλοδίκης με την ανεξάρτητη κομμουνιστική οργάνωσή του. Σύντομος, συνθηματικός, αλλά περιεκτικός ο λόγος του, γιομάτος πατριωτικό παλμό. Τους συγκίνησε όλους (και δεν ήταν λίγοι όσοι τον άκουσαν) ιδιαίτερα με το σύνθημα του: Αντίσταση στους καταχτητές! Οπλα στο λαό! Κυβέρνηση εθνική. Ο κόσμος που τον άκουσε αναρίγησε. Πήρε θάρρος και απόφαση να παλέψει.

Δε χρειάζεται να γράψω λεπτομέρειες για τους μήνες που συγκατοικήσαμε και μ' εξυπηρέτησε η οικογένειά του, μέσα σε συντροφική ατμόσφαιρα. Θα πω μόνο αυτό. Το βιβλίο γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80. Είχα διαβάσει στη Γιούρα για τον ηρωικό του θάνατο. Γι' αυτό δυο φορές έγραψα άρθρο και ζητούσα από το Δήμο Αθηναίων να στήσει σε κάποιο σημείο της Πλατείας Ομονοίας την προτομή του.

Θαρρώ ότι, καθώς αυτό δεν υλοποιήθηκε στην Αθήνα, έχει χρέος η οργάνωση Λάρισας του ΚΚΕ να επιδιώξει να στηθεί η προτομή του ηρωικού νεκρού μας, στο μέρος που δέχτηκε την επίθεση των δολοφόνων, για την τιμή της μνήμης του, προς φρονηματισμό όλων των κατοίκων της Λάρισας και γενικότερα της χώρας.

ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ

Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΕ Λογοτεχνών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ