Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΜΥΡΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Η ΣΟΒΕΛ ρυπαίνει, οι αρμόδιοι αδιαφορούν!

Αίσθηση προκάλεσε στο λαό της Μαγνησίας η αποκάλυψη του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ». Κοινό αίτημα όλων είναι οι αρμόδιοι να πάρουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα

Στο έγγραφο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επισημαίνεται ότι επιβάλλεται να συνεχιστεί η έρευνα στην περιοχή...
Στο έγγραφο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επισημαίνεται ότι επιβάλλεται να συνεχιστεί η έρευνα στην περιοχή...
Μεγάλη εντύπωση, αλλά και σοβαρές ανησυχίες δημιούργησε στο λαό της Μαγνησίας η χτεσινή αποκάλυψη του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» για την επικίνδυνη ρύπανση, που προκαλεί το εργοστάσιο της βιομηχανίας ΣΟΒΕΛ, το οποίο εδρεύει στον Αλμυρό.

Με το θέμα ασχολήθηκαν, επί πολύ, τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ απασχόλησε εκπροσώπους μαζικών φορέων και, βεβαίως, τους εργαζόμενους της περιοχής. Κοινό αίτημα όλων είναι να παρέμβουν, επιτέλους, οι αρμόδιοι της Νομαρχίας και της κυβέρνησης, για να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Και ήταν αναμενόμενο να ανησυχήσουν πολλοί στη Μαγνησία, καθώς, όπως αποκαλύπτεται στο ρεπορτάζ του «Ρ», η αερορύπανση και η ηχορύπανση που προκαλεί το εργοστάσιο, είναι τεράστια κι απειλεί πολλούς. Πρώτα - πρώτα κινδυνεύει η υγεία των 500 εργαζομένων της επιχείρησης, αλλά και χιλιάδων άλλων, που κατοικούν κοντά στο εργοστάσιο και στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που επί έξι μήνες έκανε μετρήσεις, στην ατμόσφαιρα της περιοχής παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων - τοξικών στοιχείων, τα οποία - ως γνωστόν - είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει τα εξής:

  • Η μέση συγκέντρωση του μολύβδου (Pb) ήταν κατά 15% υψηλότερη του ετήσιου ορίου των 500 ng/m3.
  • Το κάδμιο (Cd) και το μαγγάνιο (Mn) παρουσίασαν μέσες συγκεντρώσεις κατά 4% και 104% υψηλότερες των τιμών που προτείνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, (5 ng/m3 και 150 ng/m3, αντίστοιχα.)
  • Μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να εμφανίζει το αρσενικό (As), το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ, (809%), την προτεινόμενη τιμή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (6,6 ng/m3).»

Το πόρισμα του πανεπιστημίου Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Το πόρισμα του πανεπιστημίου Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και των αναλύσεων σε δείγματα εδάφους και μηδικής από χωράφια που βρίσκονται κοντά στη ΣΟΒΕΛ, τις οποίες έκανε το Εργαστήριο Εδαφολογίας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εκτίμηση των αρμοδίων του Πανεπιστημίου είναι ότι «στην περιοχή του Αλμυρού Θεσσαλίας, (γύρω από Εργοστάσιο ΣΟΒΕΛ Α.Ε.), επιβάλλεται να συνεχιστεί η έρευνα σχετικά με τη ρύπανση που προκαλείται από τα βαρέα μέταλλα στα φυτά και στα ζώα», ενώ υπογραμμίζεται πως «από τη διεθνή βιβλιογραφία προκύπτει ότι τα βαρέα μέταλλα είναι στοιχεία επικίνδυνα στον άνθρωπο και στα ζώα και λίαν τοξικά στο έδαφος και στα φυτά. Διεθνώς, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες, ώστε τα μέταλλα αυτά να μην εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσμενείς συνέπειες αυτών στην υγεία του ανθρώπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ