Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Είδες η ΔΕΗ;

Γρηγοριάδης Κώστας

Οταν πριν από δυο χρόνια γινόταν ένα συνέδριο για την ανάπτυξη του Νομού Λέσβου, την πρώτη μέρα τέθηκε για πολλοστή φορά το ζήτημα της μετεγκατάστασης του εργοστασίου της ΔΕΗ, επειδή η ρύπανση που προξενεί στην πόλη της Μυτιλήνης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Το λόγο πήρε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας, που λίγο ως πολύ, χωρίς το παραμικρό ίχνος ντροπής, άφησε να εννοηθεί ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να διαμαρτύρονται γιατί τους κάνουν χάρη εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής της ενέργειας στο νησί.

Ο τότε δήμαρχος του νησιού κ. Ν. Γιακαλής (σ.σ. που έχασε τις τελευταίες εκλογές στο δεύτερο γύρο για μερικές δεκάδες ψήφους, ύστερα από τις συμφωνίες ...αρχής των ΣΥΝ - ΝΔ - ΔΗΚΚΙ και μεγάλης μερίδας του ΠΑΣΟΚ) έδωσε τις δέουσες απαντήσεις. Ομως αυτό που καταγράφηκε στην κατάμεστη αίθουσα (σ.σ. για άλλη μια φορά) είναι ο τρόπος προσέγγισης της πάλαι πότε κρατικής εταιρίας που χτίστηκε με τις θυσίες του ελληνικού λαού και όχι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μιας κυβέρνησης που πέτυχε να αποδομήσει και τα τελευταία ψήγματα του «κοινωνικού κράτους» που υπήρχαν. Ο βίος και η πολιτεία της νυν διοίκησης της ΔΕΗ είναι γνωστός, στο πλαίσιο της πλήρους ιδιωτικοποίησης της εταιρίας και της παράδοσής της στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Αφορμή για την υπενθύμιση των παραπάνω αποτέλεσε η διαμαρτυρία των κατοίκων του Δήμου Ελλησπόντου, που βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη μονάδα της ΔΕΗ (σ.σ. Αγίου Δημητρίου). Η εν λόγω περιοχή είναι από τις πλέον περιβαλλοντικά επιβαρυμένες, εξαιτίας των μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν με λιγνίτη και τέφρα. Πριν από πέντε χρόνια ο πρωθυπουργός της χώρας (σ.σ. που τα «παπαγαλάκια» του Μαξίμου αρέσκονται να χαρακτηρίζουν ως «καταλληλότερο») είχε υποσχεθεί στους κατοίκους ότι τα εργοστάσια θα τοποθετούσαν άμεσα τα αναγκαία ηλεκτροστατικά φίλτρα που θα συνέβαλαν στη μείωση της υπάρχουσας ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιοχής.

Παλιότερες έρευνες ανέφεραν συνταρακτικά στοιχεία που συσχέτιζαν τους παραγόμενους ρύπους με την πρόκληση καρκίνων, ενώ άλλες επισήμαιναν τους υψηλούς δείκτες θνησιμότητας των κατοίκων, μιας σειράς ασθενειών στα μικρά παιδιά και τα προβλήματα κύησης των εγκύων γυναικών. Αυτά όλα είναι γνωστά σε όλους.

Δε συμμεριζόμαστε απόψεις όπως το κλείσιμο «εδώ και τώρα» των μονάδων που εκτός από ενεργειακά θα προκαλέσουν και κοινωνικά προβλήματα. Ομως απαιτούμε την εφαρμογή της νομοθεσίας και την άμεση χρήση προηγμένων τεχνολογιών που θα προστατεύουν ανθρώπους και περιβάλλον από τη μόλυνση. Αναρωτιέται κανείς αν μια «κρατική» εταιρία (έστω και υπό προθεσμία) σκορπίζει ελαφρά τη καρδία ρύπους καρκινογόνους, δηλαδή το θάνατο, τότε τι μπορεί να συμβαίνει με τις ιδιωτικές. Για άλλη μια φορά το λόγο έχουν οι πολίτες και το εργατικό κίνημα.

Αλήθεια ο κ. Σημίτης και ο περιφερόμενος θίασός του θα επισκεφτεί προεκλογικά την Κοζάνη κι αν ναι τι θα υποσχεθεί αυτή τη φορά από το παραχολόγια που περιφέρει καθ' άπασαν την επικράτεια στην απέλπιδα προσπάθεια της παραμονής του στην εξουσία;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ