Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Δεν υποκύπτουμε στην πολιτική του ραγιαδισμού»

Καταγγελία αντιστασιακών - επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Να θέσει και διεκδικήσει το θέμα των αποζημιώσεων -επανορθώσεων και της επιστροφής του διπλού κατοχικού δανείου στη γερμανική κυβέρνηση, καλούν την κυβέρνηση, αντιστασιακοί και επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες των Ιωαννίνων. Οπως αναφέρεται σε σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας τους, πέραν των άλλων:

«Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων - επανορθώσεων παραμένει εδώ και πολλές δεκαετίες άλυτο γιατί όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον. Ενώ τα θύματα και οι υλικές καταστροφές που προξένησαν οι φασιστικές ορδές ήταν τεράστιες. Πολλές περιοχές της πατρίδας μας έγιναν ολοκαύτωμα. Και, πιο συγκεκριμένα, και για την Ηπειρο είναι τραγικός ο απολογισμός, όπως για τα χωριά των Αρτας, Δωδώνης, Πωγωνίου, Πραμυθιάς, Ζαγορίου, Μετσόβου, Κασιδιάρη κλπ.

Στη συνέχεια επισημαίνεται πως ιστορική υπήρξε η απόφαση (11/2000) της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που αφορούσε την υπόθεση αποζημίωσης των κατοίκων του Διστόμου Βοιωτίας για τις θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Είναι μια απόφαση με ιδιαίτερο νομικό και ηθικό βάρος και σημαντικότατες συνέπειες ενός κράτους για αδικοπραγίες προκληθείσες σε βάρος αμάχων ετέρου κράτους.

Η εξέλιξη αυτή, τονίζεται, αναθάρρησε όλους όσοι αγωνίζονταν για να υποχρεωθεί το γερμανικό δημόσιο να καταβάλει, επιτέλους, αποζημιώσεις και προκάλεσε αναταραχή σ' αυτούς που επικαλούνταν τάχα το φόβο «διασάλευσης» των σχέσεών μας με τη Γερμανία. Ομως, οι τελευταίοι δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια. Πέτυχαν, τελικά, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να εκδώσει απόφαση(6/2002) που ανέτρεψε την προηγούμενη της Ολομέλειας του ΑΠ, καταλήγοντας στο ακριβώς αντίθετο! Οτι δηλαδή «στο παρόν στάδιο εξελίξεως του διεθνούς δικαίου, εξακολουθεί να υφίσταται γενικώς παραδεγμένος κανόνας διεθνούς δικαίου, κατά τον οποίο ένα κράτος δε δύναται να ενταχθεί παραδεκτώς ενώπιον δικαστηρίου άλλου κράτους για αποζημίωση από κάθε είδους αδικοπραξία με οποιονδήποτε τρόπο, ένοπλες δυνάμεις του εναγόμενου κράτους, είτε σε καιρό πολέμου είτε σε καιρό ειρήνης...».

Η παραπάνω απόφαση του ΑΕΔ, τονίζεται, μπορεί να έκλεισε δικαστικώς το θέμα, θέτοντας σ' αυτό ταφόπλακα από την πλευρά αυτή. Ομως, επί της ουσίας, το πρόβλημα παραμένει ανοιχτό, ζωντανό και επίκαιρο. Και έτσι θα το κρατήσουν οι αντιστασιακές και πολιτικές δυνάμεις που δεν εννοούν και δε θέλουν να προσαρμοστούν στο λεγόμενο «ρεαλισμό της ωμής πραγματικότητας». Οι δυνάμεις που, όταν κάποιοι συμβούλευαν «φρονιμάδα και υποταγή», δεν υπάκουσαν και ξεσηκώθηκαν, αντιστάθηκαν στον εισβολέα και κατακτητή Ιταλό, Γερμανό και Βούλγαρο και, τελικά, νίκησαν. Οι δυνάμεις αυτές δε συμβιβάζονται με την πολιτική του ραγιαδισμού της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Θα συνεχίσουν τον αγώνα για τη δικαίωση κόντρα στην πολιτική αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ